ca

Els malalts d’Alzheimer, més vulnerables al coronavirus.

 

L’Alzheimer no augmenta el risc de contraure la malaltia respiratòria causada pel nou coronavirus, a l’igual que no augmenta el risc de contraure la grip. No obstant això, els comportaments relacionats amb la demència, l’augment de l’edat i les afeccions de salut comuns que sovint acompanyen la demència sí que poden augmentar el risc.

Per exemple, les persones amb la malaltia d’Alzheimer i qualsevol altra demència poden oblidar-se de rentar-se les mans o de prendre altres precaucions recomanades per prevenir la malaltia. A més, el fet que la majoria de les persones amb demència siguin grans amb pluripatologies de base fa que siguin una població de risc en l’actual situació de pandèmia.

En aquest sentit, la Fundació ACE adviete que encara no tenim dades específiques de contagi en persones amb demència, el risc de complicacions sistèmiques i un pitjor pronòstic de la infecció per SARS- CoV2 és esperable en pacients amb estadis de demència avançada. En qualsevol cas, tant el Covid-19 com la grip poden empitjorar el deteriorament cognitiu.

La Societat Andalusa de Neurologia (@Neurologia_And) també ha alertat el risc que pot suposar per als malalts d’Alzheimer un nou confinament i posa el focus sobre una situació que fa encara més vulnerables a aquests malalts.

 

Evitar el contagi

Viure amb demència porta desafiaments diaris tant per a la persona que la pateix com per als qui l’envolten. El coronavirus està dificultant molt el dia a dia i totes les persones podem sentir-nos més ansioses o espantats. No obstant això, per a les persones que viuen amb demència, l’augment de la confusió sol ser el primer símptoma de qualsevol malaltia, de manera que si mostra una confusió que augmenta ràpidament, s’ha de posar en contacte amb el seu metge de forma telefònica, ja que en cap cas es recomana que acudeixin presencialment a l’hospital per demanar cita.

Per prevenir el contagi i minimitzar el risc d’infecció, els especialistes aconsellen seguir les recomanacions generals de l’Ministeri de Sanitat, fent especial èmfasi en mantenir el distanciament social, així com seguir les pautes higièniques habituals.

A més, han d’evitar el contacte directe amb persones malaltes; tocar-se els ulls, el nas i la boca; desinfectar els objectes i les superfícies que es toquen amb freqüència amb un drap o aerosol desinfectant, i rentar-se les mans després d’anar a l’bany, abans de menjar i després de bufar el nas, tossir o esternudar. 

 

Mantenir rutines per als malalts d’Alzheimer

Hem de tenir en compte, que aquests malalts poden necessitar recordatoris addicionals i suport per a seguir les pràctiques higièniques d’un dia per l’altre. En aquest sentit Alzeimer ‘s Association recomana posar rètols al bany i en altres llocs per recordar-los que es rentin les mans amb sabó durant 20 segons. El gel hidroalcohólico pot ser una alternativa ràpida a el rentat de mans si la persona no pot arribar a al lavabo o no pot rentar-se les mans fàcilment. A més, l’elaboració d’un horari propi és fonamental, pel que han de mantenir, en la mesura dels possible, tots els seus hàbits, alimentar-se de forma saludable, planificar estones per a la socialització, realitzar activitats d’estimulació cognitiva, així com realitzar certa activitat física.

 

OLGA SELMA 

https://www.65ymas.com/salud/enfermos-alzheimer-mas-vulnerables-coronavirus_20183_102.html