ca

Els factors de risc d’Alzheimer poden ser visibles a l’adolescència

 

Investigadors dels Estats Units han evidenciat en un estudi, presentat a la Alzheimer ‘s Association International Conference (AAIC) 2020, que els factors de risc de l’Alzheimer poden ser visibles en l’adolescència.

Aquests factors de risc, molts dels quals són desproporcionadament evidents en els afroamericans, inclouen la pressió arterial alta, colesterol alt i diabetis, així com factors socials com la qualitat de l’educació.

“A l’identificar, verificar i actuar per contrarestar els factors de risc d’Alzheimer que podem canviar, reduir els casos nous i, finalment, el nombre total de persones amb Alzheimer i altres demències. Una investigació com aquesta és important per abordar les iniquitats en salut i proporcionar recursos que podrien tenir un impacte positiu en la vida d’una persona “, han detallat els experts.

Així mateix, en una població de més de 714 afroamericans, els experts van trobar que la pressió arterial alta i la diabetis, o una combinació de múltiples factors relacionats amb la salut de cor, són comuns en l’adolescència i estan associats a una pitjor cognició a la fin de la vida. Els participants de l’estudi eren adolescents, adults joves i adults fins als 56.

Així mateix, l’edat mitjana en l’avaluació cognitiva va ser de 68 anys. La cognició es va mesurar utilitzant proves en persona de memòria i funció executiva, i va permetre observar que, en aquesta població d’estudi, tenir diabetis, pressió arterial alta o dos o més factors de risc per a la salut cardíaca en l’adolescència, l’edat adulta primerenca o la mitjana edat es va associar amb una cognició estadísticament significativament pitjor a la fi de la vida. Aquestes diferències van persistir després de tenir en compte l’edat, el sexe, els anys des que es van mesurar els factors de risc i l’educació.

Segons els investigadors, aquestes troballes suggereixen que els factors de risc cardiovascular ja en l’adolescència influeixen en la salut cerebral en l’edat avançada en els afroamericans. Per això, han assenyalat que els esforços per promoure estils de vida saludables per al cor i el cervell no només han d’incloure adults de mitjana edat, sinó també adults i adolescents més joves que poden ser especialment susceptibles a l’impacte negatiu de la mala salut vascular en el cervell.

 

Europapress

https://www.heraldo.es/noticias/salud/2020/07/31/los-factores-de-riesgo-del-alzheimer-pueden-ser-visibles-en-la-adolescencia-1388805.html