ca
Notícies

Malaltia d’Alzheimer: troben un gen clau per entendre per què afecta més les dones

És una investigació d’universitats dels Estats Units. Com es va fer, per què va tenir en compte una població que viu gairebé aïllada, i quins abasts té

Les dones tenen el doble de probabilitats que els homes de desenvolupar la malaltia dAlzheimer, però la causa daquest fenomen no és clara. Un nou estudi d’investigadors de l’Escola de Salut Pública de la Universitat de Boston, la Universitat de Miami Miller, la Universitat de Pennsilvània i la Universitat de Chicago va descobrir una connexió entre un gen codificant per a la proteïna MGMT i un risc més gran de patir la malaltia d’Alzheimer a les dones.

La malaltia d’Alzheimer consisteix en un trastorn neurodegeneratiu progressiu i és la causa més comuna de demència, que afecta més de 5,8 milions d’individus als Estats Units. Consumir tabac en totes les formes, l’obesitat i la diabetis es troben entre els factors de risc ambientals.

Els científics han descobert diverses variants genètiques que augmenten el risc de desenvolupar Alzheimer, i l’al·lel “APOE e4″ és el més conegut per a les persones majors de 65 anys. Aproximadament el 60% de les persones d’ascendència europea amb Alzheimer tenen aquesta variant genètica, en comparació amb només el 26% de la població general, cosa que implica que altres gens contribueixen a la composició genètica de la malaltia. Tot i que també hi ha evidències que els factors ambientals també pot jugar el seu rol en el desenvolupament de la malaltia.

El nou estudi va ser publicat a la revista Alzheimer’s Disease & Dementia de l’Associació d’Alzheimer. Els investigadors van fer un estudi d’associació del genoma complet per a l’Alzheimer en dos conjunts de dades independents, utilitzant mètodes diferents. Un dels mètodes es va centrar en la demència d’una gran família estesa d’huterites, que és una població fundadora d’ascendència centreeuropea que es va assentar a la regió de l’Oest Mitjà dels Estats Units.

Els huterites solen ser estudiats a la recerca de determinants genètics de la malaltia perquè tenen una reserva genètica relativament petita a causa de la seva cultura aïllada i insular. En aquest estudi, tots els individus amb Alzheimer eren dones. El segon enfocament, basat en les proves que suggereixen una relació entre l’Alzheimer i el càncer de mama, va analitzar les dades genètiques d’un grup nacional de 10.340 dones que no tenien APOE e4. En tots dos conjunts de dades, el gen codificant per a la proteïna “MGMT” es va associar significativament amb el desenvolupament de la malaltia d’Alzheimer.

“Es tracta d’una de les poques i potser més sòlides associacions d’un factor de risc genètic per a l’Alzheimer que és específic de les dones”, va afirmar un dels coautors de l’estudi, Lindsay Farrer, professor d’epidemiologia i bioestadística a la Universitat de Boston. “Aquesta troballa és especialment sòlida perquè es va descobrir de manera independent en dues poblacions diferents utilitzant enfocaments diferents. Mentre que la troballa al gran conjunt de dades va ser més pronunciada en les dones que no tenen APOE e4, la mostra de Hutterite era massa petita per avaluar aquest patró amb certesa”, va precisar.

Després, els investigadors van avaluar més a fons la proteïna codificant MGMT fent servir múltiples tipus de dades moleculars i altres trets relacionats amb la malaltia d’Alzheimer derivats del teixit cerebral humà. Després d’una anàlisi exhaustiva, van descobrir que l’expressió gènica regulada epigenèticament (és a dir, una de les maneres com les cèl·lules controlen l’activitat dels gens sense canviar la seqüència de l’ADN) de la proteïna “MGMT”.

Aquesta proteïna té un paper a la reparació del dany de l’ADN. Està significativament associada al desenvolupament de les proteïnes distintives de la malaltia d’Alzheimer, l’amiloide-β i la tau, especialment a les dones. Aquest estudi posa de manifest el valor de les poblacions fundadores per als estudis de mapeig genètic de malalties com l’Alzheimer, va dir la coautora de l’estudi Carole Ober, catedràtica de Genètica Humana de la Universitat de Chicago.

“L’entorn relativament uniforme i la reduïda variació genètica dels huterites augmenta la nostra capacitat per trobar associacions en mostres més petites que les requerides per als estudis a la població general. La validació de les nostres troballes en el conjunt de dades més gran utilitzat pel grup de la Universitat de Boston va ser enormement gratificant i, en última instància, va conduir a mecanismes epigenètics de suport que van connectar tots dos conjunts de resultats de l’estudi d’associació de genoma complet amb el gen MGMT.”

Els investigadors afirmen que aquest estudi demostra la importància de cercar factors de risc genètic per a l’Alzheimer que puguin ser específics d’un gènere. Van reconèixer que encara es necessiten més estudis per comprendre per què el gen codificant per a MGMT influeix més en el risc d’Alzheimer en les dones que en els homes.

El març passat, un altre estudi dirigit pel professor Keqiang Ye, de l’Institut de Tecnologia Avançada de Shenzhen de l’Acadèmia Xina de Ciències, va postular la hipòtesi que la via C/EBPB/AEP és el factor central que impulsa la patogènesi de les malalties neurodegeneratives. “El nostre equip va buscar les hormones femenines que canvien dràsticament durant la menopausa i va comprovar quina hormona activa selectivament la via C/EBPB/AEP”, explica el professor Ye, el treball del qual es va publicar a la revista Nature.

L’equip de recerca va identificar l’hormona estimulant del fol·licle (FSH) com el principal factor patogen. “Durant la menopausa, la concentració sèrica de FSH augmenta fortament, unint-se al receptor de FSH a les neurones i activant la via C/EBPB/AEP. Això dóna lloc a les patologies AB i Tau, que condueixen al desenvolupament de l´Alzheimer”, va sostenir el doctor Zaidi Mone, coautor de l´estudi i professor titular de l´Escola de Medicina Mount Sinai de Nova York, Estats Units. La investigació va ser en ratolins femelles. La hipòtesi continua en estudi.

 

Enfermedad de Alzheimer: hallan un gen clave para entender por qué afecta más a las mujeres – Infobae