ca

«Mastegar bé els aliment ens protegeix de l’alzheimer».

 

«Aquesta poma no val, és massa perfecte». Amb només una mirada, Henri Joyeux, cirurgià oncòleg i digestiu, que ha consagrat gran part de la seva vida a la divulgació de la salut, sap distingir si un aliment suposa o no un risc per al nostre organisme. El seu llibre «Menja bé avui, viu millor demà», considerat la «bíblia» de l’alimentació, indica com envellir de manera saludable amb l’alimentació com a única medicina. Menjar una poma al aixecar-se, limitar la carn i els lactis, cuinar amb una cocció suau i mastegar 25 vegades els aliments són, segons aquest professor de Medicina de la Universitat de Montpeller (França), la millor protecció contra el càncer, les malalties digestives i fins i tot l’Alzheimer.

Ens hem acostumat a parlar de dietes anticàncer, antioxidants, antiradicals lliures … Llegint seu llibre, un s’adona de que per garantir-nos una vellesa saludable no n’hi ha prou amb eliminar alguns aliments de la nostra dieta diària. Què hem de fer per envellir amb salut?

A més d’eliminar de la nostra dieta alguns productes que s’ha constatat científicament que són nocius com els greixos saturats, els carns vermelles, alguns lactis, etc … la població ha de saber que també és important cuinar i conservar bé dels aliments, i acompanyar-los de una beguda adequada quan els prenem. És vital informar les dones sobre com alimentar bé, perquè elles són les que donen de menjar als nostres fills i també les que, en general, compren el menjar.

A què es refereix quan diu cuinar bé?

Una cocció suau al vapor, que no superi els 95 graus, fa que els aliments conservin les vitamines i les fitohormones, i els converteix en «bio», ja que deixa en l’aigua tots els tòxics que contenen (metalls pesants, pesticides, conservants …).

Menjar una poma al matí, ingerir més fruites i vegetals que carn i limitar els lactis, sobretot els que procedeixen de les vaques són, segons apunta en el seu llibre, el «abc» d’una alimentació saludable. Per què és tan radical amb els làctics?

Perquè contenen massa calci i factors de creixement de les cèl·lules i els teixits, que incrementen el risc de patir malalties discapacitants. Si s’ingereixen lactis és important que siguin d’ovella o cabra. I és important evitar el iogurt perquè, a més d’estar elaborat amb llet de vaca, és un producte que empasses, no requereix ser mastegat. Jo només recepto iogurts als meus pacients un dia abans de la seva mort.

En el seu llibre, vostè va més enllà del binomi alimentació-càncer i apunta que mastegar bé els aliments pot protegir-nos de malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer, com és això?

Mengem tan de pressa i tan malament que se’ns escapa el gust dels aliments. Els animals no tenen enzims del gust a la saliva, així que no assaboreixen els aliments, només els devoren. Nosaltres, sovint, fem igual. Un dels primers símptomes de l’Alzheimer és la pèrdua del gust i l’olfacte, per la qual cosa és important estimular les papil·les gustatives i també l’olfacte. El gust i l’olfacte ens evoquen records. El primer que tenim és el gust dolç del líquid amniòtic. Estimular l’olfacte i el gust afavoreixen aquests records, és una estimulació neurològica.

Poden ser les modes alimentàries (dietes veganes, opípars …) un perill per a la salut?

Molts dels que ara només mengen vegetals, abans menjaven sempre McDonald ‘s. Anar d’un extrem a un altre no és bo. Tampoc és bo eliminar determinats productes de l’alimentació dels nens. Ells han d’ingerir també proteïna animal, encara que preferiblement procedent del peix, que és molt ric en Omega 3.

No creu en la medicina preventiva i advoca per prevenir les patologies amb una bona alimentació? També ha expressat obertament els seus «peròs» pel que fa a les vacunes … és partidari de la vacunació?

Sóc partidari de les vacunes però a partir dels dos anys i sempre que no continguin alumini. Els veterinaris ja l’han eliminat de les vacunes dels gossos i gats però les nostres segueixen contenint alumini en un 70 per cent dels casos.

Informar sobre els riscos per a la salut de determinats hàbits i aliments és necessari però, en ocasions, els missatges que ens arriben de les autoritats sanitàries són confusos i això crea alarmes innecessàries com va passar amb l’informe de l’OMS que relacionava l’consum de carn amb determinats tipus d càncer , no creu?

El 70 per cent del pressupost de l’OMS ve directament de la indústria perquè els Estats tenen pocs recursos per finançar. Això fa que moltes vegades la informació oficial estigui distorsionada pels interessos dels grans grups industrials.

 

Font: www.abc.es  // TRaducció al català X. R.