ca

(Més) Consells per cuidar persones amb Alzheimer.

 

La pandèmia mundial de coronavirus genera múltiples desafiaments en tots els àmbits i un d’ells és la cura de persones amb Alzheimer durant l’aïllament social, preventiu i obligatori. “Els comportaments relacionats amb la demència, l’edat i els problemes de salut poden augmentar el risc de la infecció per Covid-19”, va assenyalar la neuròloga Cecília Serrano, per la qual cosa va brindar una sèrie de recomanacions per als cuidadors.

En declaracions a aquest diari, Serrano, qui està a càrrec de el sector de Neurologia Cognitiva de el Centre de Promoció, Prevenció i Rehabilitació (CPPR) Unitat Assistencial “César Milstein”, ha destacat que “l’impacte global de l’Covid-19 no té precedent i, particularment en grups vulnerables com les persones que viuen amb demència, els seus cuidadors i familiars, el que ha fet que haguem de canviar la manera en què s’aborda als pacients, ja sigui en la consulta com en el tractament “.

“La situació va canviant dia a dia, es necessiten compartir recursos i orientació sobre millors pràctiques a mesura que estiguin disponibles i és important tenir en compte algunes recomanacions”, ha indicat l’especialista, qui és membre de Comitè Científic de l’Associació de Lluita contra el mal d’Alzheimer i Alteracions semblants de la República Argentina (ALMA) i de el Consorci Llatinoamericà i de el Carib sobre Demència (LAC-CD).

En aquest sentit va destacar que “l’experiència a la Xina, reportada per la Dra. Hualien Wang, de la Universitat de Pequín, mostra que durant la pandèmia les persones amb demències, fins i tot amb demències lleus, han tingut dificultats per adaptar-se als canvis de rutina causats per l’aïllament social “.

“Aquesta situació els va provocar més desorientació, canvis en el somni i en la conducta, major ansietat i agitació”, ha indicat.

Alhora ha afegit que les persones cuidadores “es van sentir més sobrecarregades, amb més estrès”.

Per atenuar aquests efectes es va aconsellar als cuidadors i cuidadores instaurar noves rutines amb les persones a tenir cura, proposar activitats, acompanyar-les en la seva realització i incentivar l’activitat física.

De la mateixa manera, als cuidadors es va recomanar fer servir mètodes psicològics d’autoajuda, per exemple meditació.

També va destacar que es van brindar “consells, manuals d’educació, grups d’ajuda virtuals i es va facilitar l’accés a atencions de salut remotes per telèfon o Internet per limitar les sortides de la llar i disminuir el risc de contagi”.

Davant d’aquest panorama, l’especialista va remarcar que “a Argentina estem en una etapa d’aprenentatge i de canvi cap a noves formes d’abordar l’Alzheimer i la pandèmia, aprenent de les recomanacions dels països amb més experiència”.

I va sostenir que “el benestar de molts pacients durant aquesta pandèmia dependrà, d’una banda, de la capacitat dels cuidadors per buscar informació que els ajudi a afrontar la quarantena amb els seus propis mitjans i, de l’altra, que hi hagi iniciatives per facilitar l’accés a aquesta informació ia un altre tipus de suport des dels diferents centres d’atenció, ONG o l’Estat “.

Les recomanacions són les següents:

1: Mantenir la calma i la tranquil·litat com a persona cuidadora.

2: Complir l’aïllament social preventiu i les mesures d’higiene.

3: Si és difícil el rentat de mans per problemes de conducta o de memòria, la solució és usar alcohol en gel.

4: Limitar la sobreexposició pròpia i de la persona a tenir cura de les notícies sobre el coronavirus. “Aquesta és una consulta habitual perquè a les cases dels pacients estan tot el dia les notícies i això excita les persones. És important veure què passa a la llar. Un pot estar informat de manera apropiada, justa, però no sobreinformado, amb tanta informació tot el dia “, ha remarcat.

5: Mantenir rutines diàries, cognitives i físiques. Pel que fa a les rutines cognitives va destacar que “es poden establir pautes per fer tres vegades per setmana o cada dia jocs de cartes, paraules creuades, mots encreuats, imprimir activitats que es baixen d’Internet, veure i acomodar fotos velles, llegir un conte i després xerrar, veure una pel·lícula i després comentar-“.

6: Il·luminar els ambients durant el dia per facilitar el cicle vigília-son. “Cal obrir les finestres per facilitar l’ingrés de la llum solar a l’habitatge i després tancar-les quan cau el sol perquè és important per a l’orientació” del dia, ha assenyalat.

7: No confrontar, explicar les vegades que sigui possible, amb tranquil·litat, i si no millora, inventar una excusa.

8: Mantenir connectat amb els seus familiars. Pot ser necessari l’ús de la tecnologia, telèfon, trucada de vídeo, tablet, ordinador.

9: Planificar els medicaments i una xarxa de contenció en cas que la persona cuidadora es malaltia. “S’ha de tenir un pla A i un pla B”, va afirmar.

10: Si es nota un canvi de conducta en la persona cuidada assegurar que no tingui febre ni símptomes respiratoris. Sobre aquest punt ha explicat que “un canvi de conducta pot ser senyal de febre” en la persona amb Alzheimer. És important consultar a el metge de capçalera o especialista per telèfon o Internet per evitar les sortides de la llar per anar la guàrdia. El professional indicarà si és necessari un altre tipus d’assistència.

 

Natalia Muñiz

Fuente:https://www.diariopopular.com.ar/general/consejos-cuidar-personas-alzheimer-n471945