L’Hospital de Sant Pau de Barcelona va reunir els dies 9 i 10 d’abril a quaranta experts europeus en l’estudi de les bases genètiques de l’Alzheimer, per debatre i posar en comú dos projectes internacionals que analitzen les dades de més de 100.000 pacients.
Segons ha explicat a Efe el cap de la Unitat Genètica en malalties neurodegeneratives de l’Institut de Recerca Biomèdica Sant Pau, Jordi Clarimón, cinquanta centres de dotze països es reuniran per debatre i posar en comú les seves investigacions, amb l’objectiu de descobrir les bases genètiques de la malaltia d’Alzheimer.
A la reunió, que està dividida en dues parts, els experts debatran sobre dos projectes internacionals actualment en marxa que utilitzen diferents estratègies.
El primer projecte utilitza la variabilitat genètica de tot el genoma a partir de l’estudi dels canvis genètics coneguts pel genoma humà, “que analitza més de 100.000 mostres de pacients” i el segon utilitza les noves eines de seqüenciació massiva del genoma.
A més, el passat 10 d’abril, 12 centres de cinc països van debatre sobre un dels projectes “més ambiciosos” que s’està duent a terme a tot el món en aquest camp de recerca, en el qual es pretén estudiar més de 18.000 genomes -ja secuenciados- de malalts d’Alzheimer.
Aquesta reunió, la primera que es celebra de manera internacional en aquest país, servirà per “saber en quin punt estem”, unificar i emmagatzemar les dades i fer una anàlisi conjunta, ha explicat el doctor.
“La raó d’aquesta reunió també és entendre les bases biològiques de la malaltia per poder elaborar fàrmacs més concrets”, ha assegurat Clarimón.
Investigadors de països com Austràlia, Suècia, Regne Unit i Finlàndia, “que no han pogut assistir”, seguiran la reunió i podran intervenir en qualsevol moment via streaming.
EFE // TRaducció al CAtalà : X. R: