ca

Mossos avisa d’una “victimització molt elevada” per estafes en persones amb Alzheimer.

 

Els Mossos d’Esquadra han avisat aquest dilluns que les persones amb Alzheimer són un col·lectiu amb una “victimització molt elevada” per delictes d’estafes, tot i que les xifres globals d’estafes i delinqüència a Catalunya han baixat arran de l’confinament.

Ho ha explicat la inspectora de Mossos Montse Escudé en roda de premsa al costat de la presidenta de la Federació de Familiars de Malalts d’Alzhimer (Facac), Inmaculada Fernández, que ha lamentat el cas d’un home, amb una fase inicial de demència i que vivia sol a Barcelona, ​​a qui van intentar estafar.

Escudé ha assenyalat que, conforme s’ha relaxat el confinament, els Mossos han rebut més denúncies per persones que havien desaparegut per desorientar-se, i ha assegurat que bona part d’elles tenien algun tipus de trastorn o demència.

Encara que han augmentat durant la desescalada, les xifres de denúncies per persones que s’han perdut segueixen en nivells molt inferiors a les mateixes setmanes de l’any passat, i Escudé ha assenyalat a veure comerços tancats o gent amb mascareta pot desorientar algunes persones, per ser cosa inusual.

La inspectora de Mossos també ha recomanat que les persones amb Alzheimer surtin a passejar sempre acompanyades i amb la documentació a sobre, i ha demanat que, si es veu a un major desorientat, no se li recrimini, per exemple, si no porta mascareta, ja que això pot empitjorar la situació.

Per millorar la seguretat de les persones vulnerables, els Mossos han augmentat les accions de prevenció així com el seguiment i protecció a les víctimes. Alerten que s’han detectat casos de persones que han aprofitat l’actual situació per acostar-se a persones amb Alzheimer o demència pel carrer i amb l’excusa d’ajudar-han aconseguit entrar a casa i apropiar-se objectes de valor o els han acompanyat a un caixer per treure diners. Entre els consells, insten a anar amb compte amb les trucades telefòniques que ofereixen serveis no contractats o ofertes aparentment avantatjoses; no deixar que desconeguts entrin a casa i usar la tecnologia per tenir un contacte permanent amb els familiars, sobretot en les fases inicials de la malaltia. També és important que porti la polsera identificativa amb codi QR de Mossos i FAFAC.

 

REOBRIR CENTRES TERAPÈUTICS

La presidenta de Facac ha assenyalat que el confinament ha suposat un deteriorament cognitiu i majors alteracions de la conducta per als malalts d’Alzheimer a l’perdre rutines, i ha destacat que per a les persones que en tenen cura ha estat “un confinament dins el confinament”.

 

La Federació de Familiars de Malalts d’Alzheimer va constatar que el confinament ha suposat un deteriorament cognitiu i majors alteracions de la conducta per als malalts d’Alzheimer a l’perdre rutines i va destacar que per a les persones que en tenen cura ha estat “un confinament dins d’un confinament “. L’entitat va qüestionar qui es farà càrrec de les persones amb demència quan els seus cuidadors hagin de tornar a la feina i va demanar que puguin recuperar les rutines com més aviat millor amb l’atenció presencial en els centres terapèutics. “Donarà un respir a les famílies”, ha assenyalat. També és important potenciar els contactes amb els veïns i comerciants de les persones amb Alzheimer i altres demències perquè els puguin ajudar si és necessari i detectar situacions d’alerta.

 

 

https://m.europapress.es/catalunya/noticia-mossos-avisa-victimizacion-muy-elevada-estafas-personas-alzheimer-20200525150518.html

https://www.segre.com/es/noticias/guia/2020/05/26/la_mitad_los_desaparecidos_son_personas_con_alzheimer_106962_1111.html