ca

Neurones del sistema olfactiu estan implicades en l’alzhèimer i el parkinson.

 

Una investigació sobre el sistema olfactiu de la mosca de la fruita ha descobert que la reducció de l’olfacte pròpia de l’edat no es deu a una degeneració del sistema nerviós, sinó als efectes de l’estrès oxidatiu sobre unes neurones específiques del sistema olfactiu.

També ha descobert que el mal que aquest estrès oxidatiu causa en aquestes neurones del sistema olfactiu està en l’origen de malalties com l’alzhèimer o el parkinson, i que aquest dany pot corregir-se mitjançant resveratrol, un antioxidant que es troba en diverses plantes i especialment en la pell del raïms vermell, les groselles, les mores i els cacauets.

Això vol dir que, mitjançant un tractament adequat, és possible evitar la disminució de la capacitat olfactiva i retardar o evitar l’aparició de malalties neurodegeneratives, com l’alzhèimer o el parkinson. Els resultats es publiquen a la revista especialitzada e-life.

Aquesta investigació ha pogut observar com envelleix la capacitat olfactiva de la mosca de la fruita i com s’assembla aquest procés d’envelliment al del sistema olfactiu humà. En les persones, si el sentit de l’olfacte desapareix, pot indicar la presència d’una malaltia com l’alzhèimer o el parkinson.

 

Danys específics

Fins ara només se sabia que la progressiva pèrdua de l’olfacte ocorre en persones amb més de 70 anys, una carència que segons estudis afecta una quarta part dels homes i al 11 per cent de les dones.

 

No obstant això, es desconeix exactament per què es perd capacitat olfactiva amb l’edat, de manera que aquest procés s’ha associat a l’envelliment. La nova investigació, de la qual informa en un comunicat la Universitat Tècnica de Munic, s’ha pogut determinar que no es deu a l’envelliment directament, sinó a danys específics d’unes neurones individuals del sistema olfactiu causats per l’estrès oxidatiu.

L’estrès oxidatiu esdevé quan hi ha un desequilibri en les cèl·lules a causa d’un augment en els radicals lliures i/o una disminució en els antioxidants. Amb el temps, aquest desajust en l’equilibri entre els radicals lliures i els antioxidants pot danyar els nostres teixits. L’estrès oxidatiu està implicat en els mecanismes de més de cent malalties, entre elles el parkinson i l’alzhèimer.

 

Model genètic de la mosca

No obstant això, no sabem per què algunes cèl·lules nervioses o neurones del cervell envelleixen més ràpid que altres. Per esbrinar-ho, els investigadors es van centrar en el model genètic de la mosca de la fruita, ja que també perd el seu olfacte a mesura que envelleix.

Primer van identificar diversos gens clau i mecanismes que contribueixen a aquesta degeneració associada a l’envelliment. A continuació, els científics van examinar si totes o només neurones específiques del circuit olfactiu estan afectades. L’equip va descobrir que algunes neurones són més sensibles que altres i disminueixen més ràpidament durant l’envelliment.

També van determinar que l’estrès oxidatiu altera principalment a uns tipus específics de neurones, causant el col·lapse gradual del funcionament de tota la xarxa neuronal. No obstant això, si es prevé la formació d’aquests compostos d’oxigen reactiu només en aquest tipus de neurones, aquesta intervenció deté per complet la pèrdua del sentit de l’olfacte: les mosques velles tornen a percebre les olors de la mateixa manera que els seus congèneres joves.

Això suggereix que la degeneració neuronal relacionada amb l’edat es podria endarrerir significativament  prevenint el dany oxidatiu en només uns pocs tipus de neurones. Els investigadors ho van provar subministrant resveratrol a les mosques de l’experiment.

Després de subministrar-ne diverses setmanes a les mosques més joves, van comprovar que el tractament podia contrarestar l’estrès oxidatiu. Aquest tractament protegeix les neurones particularment sensibles i d’aquesta manera contribueix a mantenir la funció de les neurones connectades entre elles dins de la xarxa neuronal. En els ancians, tals tractaments podrien ajudar a retardar l’aparició de malalties neurodegeneratives associades amb l’envelliment.

 

 

font:www.tendencias21.net // Traducció al Català X. R.