ca

No, els exercicis de neuròbica no prevenen l’Alzheimer.

 

A Facebook, una publicació anuncia que l’Alzheimer es pot prevenir practicant exercicis de neuròbica. Explica que a l’canviar d’hàbits, com raspallar-se les dents amb la mà diferent de la usual, s’estimula l’hemisferi dret d’el cervell i, així, es pot evitar contraure aquesta malaltia neurodegenerativa.

“L’Alzheimer es pot prevenir, amb el simple fet de canviar de mà a l’raspallar les dents. Al canviar algunes rutines, s’obliga l’estimulació de el cervell dret. Aquesta és una nova tècnica per millorar la concentració, desenvolupar la creativitat i la intel·ligència, (només) realitzant aquests simples exercicis de neuròbica “, diu el post que concentra més de 10.000 compartits i 7.000 interaccions a la xarxa social.

No obstant això, el contingut és fals perquè 1) l’Alzheimer no es prevé i 2) La neuròbica pot ser part del conjunt d’activitats d’estimulació cognitiva, que ajuden a enfrontar millor els efectes de la malaltia neurodegenerativa, però no l’evita.

 

¿L’Alzheimer es pot prevenir? no

D’acord a el portal de salut Medlineplus de la Biblioteca Nacional de Medicina dels Estats Units, l’Alzheimer és la forma més freqüent de demència i afecta la memòria, el pensament i el comportament dels pacients. La causa encara es desconeix, però hi ha alguns factors que estan associats a aquesta malaltia neurodegenerativa:

  • Ser major d’edat (generalment de 60 anys cap endavant)
  • Tenir un parent consanguini proper, com el germà o el pare amb la malaltia.
  • Tenir certs gens lligats a l’Alzheimer.
  • També, les persones més propenses a patir-presenten problemes cardiovasculars o antecedents de traumatisme cranial.

Però, què caracteritza l’Alzheimer? Segons Medlineplus, les persones poden desconèixer als seus familiars; tenir dificultats per parlar, llegir o escriure; oblidar com raspallar-se les dents o pentinar els cabells. A més, a mesura que passa el temps, poden tornar-se ansiosos o agressius o passejar lluny de casa seva. Per això, requereixen un suport total per part dels seus familiars.

En diàleg amb Verificador de la República, Cristopher Salirrosas, psiquiatre de l’Institut Nacional de Salut Mental Honori Delgado – Hideyo Noguchi, va afirmar que l’Alzheimer no té cura. “És una malaltia neurodegenerativa que apareix generalment en persones de 60 anys en endavant. No se sap amb certesa què és el que el causa. Tampoc se sap encara què el prevé exactament “, va dir.

Va sostenir que no hi ha cap estratègia provada que eviti contraure l’Alzheimer, però que hi ha molta informació sobre activitats que indiquen com retardar la seva aparició, com ara els exercicis cognitius i físics. També va destacar-ne d’altres com tenir un son reparador, posseir una bona qualitat de vida, evitar comorbiditats, sostenir una xarxa social…

Per la seva banda, Hugo Umeres, neuròleg i cap de Servei de Neurologia de l’Hospital Cayetano Heredia, va manifestar a aquest mitjà que l’Alzheimer és la malaltia degenerativa més freqüent, està associat a l’edat i produeix una sèrie de canvis que generen certa simptomatologia – que bàsicament és la disminució de memòria i d’altres funcions cerebrals-. No obstant això, va ressaltar: “No hi ha un tractament específic per a l’Alzheimer ni per a les altres demències degeneratives”.

Segons Umeres, no es poden establir directrius de prevenció en l’Alzheimer perquè el seu procés i causa encara es desconeixen.

En aquesta línia, un article de Mayo Clinic sosté que encara no hi ha una estratègia provada per prevenir l’Alzheimer, però hi ha diferents investigacions que assenyalen que “diversos factors relacionats amb un estil de vida saludable poden tenir un efecte en la reducció de el risc de patir la malaltia d’Alzheimer i altres tipus de demència “.

No obstant això, es ressalta que calen més estudis abans que es consideri a alguns d’aquests factors com una estratègia demostrada per prevenir aquesta afecció. Va emfatitzar, a més, que es requereixen més indagacions per confirmar estratègies específiques de prevenció.

No obstant això, va recomanar alguns passos que afavoreixen la bona salut en general:

  • Evita fumar.
  • Controla els factors de risc cardiovascular, inclosa la pressió arterial alta, el colesterol alt i la diabetis.
  • Segueix una alimentació equilibrada, per exemple, la dieta mediterrània, que inclogui gran quantitat de verdures, fruites i proteïna.
  • Realitza activitat física i estigues socialment actiu.
  • Cuida la teva salut mental.
  • Usa habilitats de pensament (cognitives), com les habilitats de memòria.

 

¿Els exercicis de la neuròbica eviten contraure l’Alzheimer? No.

La neuròbica -coneguda com gimnàstica cerebral o gimnàstica mentals un conjunt d’exercicis mentals, el qual milloren el rendiment del cervell. El terme neuròbica va ser creat pels doctors Lawrence Katz i Manning Rubin en el llibre Mantingui el seu cervell viu, publicat al Brasil l’any 2000.

Així mateix, d’acord a un article d’American Journal of Neuroradiology, la neuròbica (neurobics) és part dels exercicis d’entrenament cerebral que poden incorporar-se en qualsevol de les nostres activitats diàries.

Els exercicis són nombrosos i, entre ells, estan:

  • Dutxar-se amb els ulls tancats.
  • Vestir-se amb els ulls tancats.
  • Raspallar-se les dents o el cabell amb la mà no dominant.
  • Escoltar música específica mentre s’olora alguna cosa en particular.
  • Portar la seva família a treballar amb vostè.
  • Utilitza taps per les orelles quan es senti a menjar amb la família.
  • Donar-li la volta al monitor del seu ordinador.
  • Camini cap enrere per casa.
  • Dugui el rellotge al revés, o a la mà que no l’acostuma a dur.

La idea és fer coses de manera diferent per estimular l’altre part del cervell.

El psiquiatre Cristopher Salirrosas va explicar que hi ha activitats associades a exercitar la ment, que podrien ajudar a les persones a enfrontar millor l’Alzheimer, com la lectura i l’aprenentatge constant. “És tota activitat que permet que el teu cervell estigui en constant estimulació de tal manera que no hi hagi endormiscament o rutina”, ha precisat.

En aquest sentit, ha manifestat que la neuròbica pot ser part “d’un conjunt d’activitats”, que es necessiten fer per aconseguir una qualitat de vida el pacient d’Alzheimer. Però, va precisar: “No és que el fer exactament el que diu la neuròbica sigui la panacea (cura). No vol dir això. Tampoc vol dir que si agafo amb el costat contrari de la mà si sóc destre per mantenir una activitat, llavors vaig a prevenir l’Alzheimer. Això no és així “.

Va comentar que la neuròtica presenta una proposta interessant i que ha de tenir més evidència científica per a ser més sòlida. Per això, ha emfatitzat que pot conformar el gran gruix de l’estratègia d’estimulació cognitiva o la rehabilitació cognitiva que se suggereixen a les persones en general o amb risc d’algun tipus de dificultat cognitiva. L’objectiu d’aquestes tècniques, segons Salirrosas, és retardar l’avanç de la malaltia, però no la deté ni tampoc la cura.

“Endarrerir (l’Alzheimer) genera una millor qualitat de vida (del pacient) i redueix la velocitat d’avanç de la malaltia perquè no sigui tan aparatosa. Permet que els efectes cognitius, el qual encara es mantenen, no es perdin tan ràpid “, ha afirmat.

Va assenyalar que, en casos d’Alzheimer, no recomana estrictament la neuròbica, sinó en general una rehabilitació cognitiva, el qual és una disciplina que permet optimitzar les funcions cognitives (com la memòria, atenció i llenguatge).

De la mateixa manera, el neuròleg Hugo Humeres va indicar que la neuròbica o gimnàstica cerebral postula exercicis per poder establir un millor funcionament de el cervell i millorar la connexió entre l’hemisferi dret i esquerre. Tot i això, ha afirmat que aquesta tècnica probablement tampoc disminueixi el risc de patir Alzheimer ja que encara no se sap per què es produeix aquesta malaltia, en quin moment passa o quins factors la provoquen.

No obstant això, ha sostingut que sí que pot contribuir -juntament amb l’estratègia d’estimulació cognitiva a augmentar la resistència als efectes de l’Alzheimer, incrementant la reserva cognitiva.

“La reserva cognitiva és quant tens al teu cervell. Són les capacitats que es mantenen per haver estat molt estimulades. Així la persona pot ser més forta i més resistent als efectes de l’Alzheimer (…) Aquesta reserva cognitiva es pot estimular en el temps (…) Si ens eduquem bé i la persona adquireix un major nivell de coneixement, llavors serà més resistent “, va explicar.

També, ha detallat que hi ha pacients que desenvolupen la malaltia de manera lenta, el qual probablement es deu a la reserva cognitiva, la qual està associada amb la neuroplasticitat – que és la base de l’aprenentatge i la memòria-.

La neuróbica està en procés d’investigació, segons Umeres, perquè falta provar la seva efectivitat en poblacions grans. A més, va comentar que aquesta tècnica no només podria ser òptima contra el deteriorament de l’Alzheimer, sinó que afavoriria molt la part neurocognitiva en general.

Al buscar investigacions, trobem un estudi, publicat a Pubmed l’any 2015, la fi del qual “era avaluar l’efecte de l’exercici aeròbic d’intensitat moderada en persones grans amb malaltia d’Alzheimer lleu”. Per a això, es va reclutar a cinquanta voluntaris de 50 a 80 anys d’edat amb deteriorament cognitiu.

A la indagació es va determinar que la intensitat moderada de l’exercici aeròbic pot millorar la funció cognitiva en pacients amb aquesta malaltia.

També, trobem un estudi, publicat a Science Direct l’any 2013, que tenia com a objectiu “desenvolupar el programa d’entrenament d’habilitats neuròbiques perquè l’alumne estimuli el cervell”.

En la troballa, es va escriure el següent: “els exercicis neurobics influeixen positivament en la cognició i les habilitats funcionals dels estudiants. Les habilitats cognitives es poden mantenir o millorar mitjançant l’exercici neurobic “.

 

Conclusió

Fins a la data, no hi ha directrius de prevenció provats per evitar l’Alzheimer. La neuròbica pot formar part de les estratègies d’estimulació cognitiva, que ajuden a enfrontar millor els efectes d’aquesta malaltia neurodegenerativa, però que no la detenen. Per tant, qualifiquem el post com a fals.

 

 

Lizeth Román

https://larepublica.pe/verificador/2021/01/10/no-los-ejercicios-de-la-neurobica-no-previenen-el-alzheimer/?ref=lre

trauït al català amb google translator, però revisat.