ca

No és alzheimer, és demència.

 

En moltes ocasions els símptomes de l’Alzheimer poden confondre amb la segona demència neurodegenerativa més comuna, anomenada dels cossos de Lewy, quan el tractament de les dues malalties i el pronòstic és molt diferent.

Amb l’objectiu d’oferir una sèrie de pistes que ajudin els familiars a aclarir dubtes, el neuròleg de l’Hospital General d’Alacant, Antonio Monge, i l’escriptora Maria Serralba han escrit una guia que va ser presentada en el marc d’una sèrie d’activitats organitzades per l’Associació de Familiars i Amics de persones malaltes d’Alzheimer d’Alacant amb motiu de la celebració del dia mundial de l’Alzheimer.

«El problema és que els pacients de demència de Lewy també presenten pèrdua de memòria, i encara que aquesta és molt lleu, moltes vegades porta al fet que es confongui amb l’Alzheimer», assenyala Antonio Monge. Tanmateix, les dues malalties tenen un pronòstic molt diferent. «L’esperança de vida per als malalts de Lewy és molt inferior, al voltant dels 3 o 4 anys, enfront dels 8 o 10 dels pacients d’Alzheimer». En aquest sentit, creu Monge, «és important que les famílies tinguin des del principi un diagnòstic exacte».

Hi ha deu grups de símptomes propis de la demència que la diferencien de l’Alzheimer, entre ells les al·lucinacions i els problemes de son. També tremolors, rigidesa i una debilitat generalitzada.

El símptoma més característic de l’Alzheimer és la pèrdua de memòria, sobretot per aspectes recents en el temps i la pèrdua d’habilitats de la vida quotidiana.

Davant el dubte, afegeix el neuròleg de l’Hospital General d’Alacant, hi ha proves complementàries per afinar el diagnòstic de les dues malalties. En el cas de l’Alzheimer a través de puncions lumbars i per a la demència dels cossos de Lewy mitjançant una prova de medicina nuclear anomenada Gammagrafia.

A més d’una menor esperança de vida, una altra de les coses que diferencia les dues malalties és l’edat en la qual apareix, molt més tard que l’Alzheimer.

Actualment la demència dels cossos de Lewy és per freqüència la segona malaltia neurodegenerativa més habitual en les consultes dels neuròlegs, per darrere de l’Alzheimer i els especialistes esperen que el nombre de casos augmenti en els propers anys a causa de l’envelliment de la població. A la província d’Alacant s’estima que hi ha uns 14.500 persones afectades d’Alzheimer i unes 3.200 de demència,  els segueix la demència fronto temporal, molt poc habitual.

 

http://www.diarioinformacion.com //& Traducció al català X.R.