ca

“Notable millora” a l’aplicar radiació a dosis baixes en l’Alzheimer greu

 

Les persones que pateixen Alzheimer greu van mostrar “millores notables” de comportament i cognició als pocs dies de rebre un tractament consistent en l’administració de radiació a dosis baixa. Així ho ha posat de manifest un estudi pilot que pretén millorar la qualitat de vida d’aquests pacients, evitant l’aïllament derivat de l’estadi avançat de la malaltia.

“L’objectiu principal d’una teràpia per a la malaltia d’Alzheimer ha de ser millorar la qualitat de vida de l’pacient. Volem optimitzar el seu benestar i restablir la comunicació amb familiars i amics per evitar l’aïllament social, la soledat i la manca d’estimulació. Tot i que el estudi va ser un petit pilot i s’ha d’interpretar amb precaució, els nostres resultats suggereixen que la radioteràpia de dosi baixa pot aconseguir-ho amb èxit “, ha declarat Morris Freedman, científic de l’Rotman Research Institute de Baycrest, cap de la divisió de Neurologia de Baycrest i autor principal de l’estudi.

L’estudi va ser un seguiment clínic d’un informe de cas de 2015 sobre un pacient en un hospici amb malaltia d’Alzheimer. Després de ser tractada diverses vegades amb radiació en el seu cervell, va mostrar millores tan significatives en la cognició, la parla, el moviment i la gana que va ser donada d’alta de l’hospici a una llar de cures a llarg termini per a adults majors. Se sap que les altes dosis de radiació tenen efectes nocius per a la nostra salut. No obstant això, les dosis baixes poden ajudar a el cos a protegir-se i reparar-se a si mateix.

“Es creu que nombrosos trastorns neurològics, inclosa la malaltia d’Alzheimer, són causats en part per l’estrès oxidatiu que danya totes les cèl·lules, incloses les de cervell. Tenim sistemes de protecció natural per combatre el mal, però es tornen menys efectius a mesura que envellim. Cada dosi de radiació estimula els nostres sistemes de protecció natural perquè treballin més, per produir més antioxidants que previnguin el dany oxidatiu, per reparar més danys en l’ADN i per destruir més cèl·lules mutades “, diu el Dr. Jerry Cuttler, científic retirat d’Energia Atòmica de Canadà. Ha estat investigant els efectes de la radiació en la salut durant més de 25 anys i és l’autor principal de l’estudi.

En aquest estudi, publicat al Journal of Alzheimer ‘s Disease, quatre persones que vivien amb la malaltia d’Alzheimer greu van rebre tres tractaments de radiació de dosi baixa, cadascun amb dues setmanes de diferència. Es va emprar un escàner de tomografia computada al Sunnybrook Health Sciences Center per proporcionar els tractaments, amb la supervisió i el suport de Sandra Black, científica i neuròloga sènior, i Sean Symons, radiòleg en cap, tots dos a Sunnybrook. Els investigadors van utilitzar proves i observacions estandarditzades per registrar els canvis en la comunicació i el comportament dels pacients després de l’tractament. El més important és que van recopilar informació (descripcions, fotos i vídeos) de l’cònjuge, els fills i els cuidadors dels pacients.

Sorprenentment, tres de les quatre persones van mostrar millores dins d’un dia després del primer tractament, i els seus familiars van informar un major estat d’alerta i capacitat de resposta, reconeixement dels seus éssers estimats, mobilitat, compromís social, estat d’ànim i més.

Els resultats d’aquest estudi ofereixen esperança per als que pateixen la malaltia d’Alzheimer greu i els seus éssers estimats. No obstant això, és important tenir en compte que aquest va ser un petit estudi pilot amb algunes limitacions, inclosa la falta d’un grup de placebo. Calen investigacions futures per examinar els efectes d’aquesta nova teràpia en assaigs clínics més amplis.

 

 

https://www.redaccionmedica.com/secciones/neurologia/alzheimer-tratamiento-radiacion-dosis-baja-mejoria-4782