ca

Nou enfocament per al desenvolupament de tractaments contra la Malaltia d’Alzheimer.

 

Investigadors de la Universitat del Sud de Califòrnia (USC) han descobert una ‘substància secreta’ en el sistema vascular del cervell que preserva les neurones, substància necessària per mantenir a ratlla la demència i altres malalties.

Durant estudi realitzat en un model de ratolí del cervell humà, van trobar que una cèl·lula específica anomenada pericito, exercia un paper prèviament desconegut en la salut cerebral.

Els pericitos o també conegudes com a cèl·lules murals vasculars, a causa de la presència de fibres contràctils com ara les cèl·lules del múscul llis, es troben embegudes dins de la base de la membrana dels microvasos sanguinis, on fan contacte específic amb l’endoteli. I secreten una substància que manté les neurones vives, fins i tot quan hi ha vasos sanguinis amb “fugues” que embruten la matèria cerebral i produeixen un deteriorament cognitiu.

L’estudi, que van publicar a Nature Neuroscience, explica la cascada de problemes que condueixen a la neurodegeneració després d’un accident cerebrovascular o lesió cerebral traumàtica, així com a malalties com l’Alzheimer i Parkinson, i suggereix una estratègia potencial per a la seva teràpia.

“El que mostra aquest document és que si perds aquestes cèl·lules vasculars, comences a perdre neurones. El vincle amb la neurodegeneració en realitat abans no estava tan clara “, va dir l’autor principal Berislav Zlokovic, director de l’Institut Neurogenético Zilkha a l’Escola de Medicina Keck de la USC.

El descobriment es produeix en un moment en què els científics comencen a entendre que la malaltia Alzheimer és el resultat de múltiples processos, processos que comencen molt abans que s’iniciï la pèrdua de memòria.

Molts investigadors estan canviant el seu enfocament, on les plaques amiloides (o plaques senils) que s’acumulen en el cervell tenien un paper fundfamental en el desenvolupament de la malaltia, esdeveniment que succeeix en la vellesa, cap a altres objectius que tenen lloc molt abans en la línia de temps de la vida.

Zlokovic, per exemple, estudia les capes de cèl·lules que formen els vasos sanguinis en el cervell. La seva investigació anterior mostra que com més permeables, o porós, siguin els capil·lars cerebrals d’una persona, més discapacitats cognitives tenen.

Per a aquest nou experiment en ratolins, Zlokovic es va centrar en els pericitos dels vasos sanguinis del cervell. Els pericitos ajuden a regular el flux de sang i mantenen les parets dels vasos sanguinis segellades fermament. Quan els investigadors van eliminar artificialment els pericitos, van veure una ràpida degeneració de la barrera hematoencefàlica, una desacceleració del flux sanguini i la pèrdua de cèl·lules cerebrals.

Per comprendre millor el seu paper, els científics van infondre als ratolins una proteïna o factor de creixement secretats per pericitos al cervell i que no es troben en cap altra part del cos, i van trobar que, fins i tot quan les cèl·lules pericitos havia estat eliminades artificialment, les neurones eren protegides amb el factor de creixement de manera que les cèl·lules cerebrals no morien. Els resultats van persistir fins i tot amb un flux sanguini disminuït.

Com que aquests pericitos estan implicats en moltes malalties, com la de Huntington, Parkinson, vessament cerebral, traumatisme cerebral i esclerosi lateral amiotròfica, la investigació ofereix interessants possibilitats d’investigació addicional.

“Això obre una visió completament nova de la possible patogènesi de la malaltia d’Alzheimer”, va dir Zlokovic.

 

 

font: https://www.lacapital.com.mx/  — University of Southern California (USC)

Artículo: Nature Neuroscience. “Pericyte loss leads to circulatory failure and pleiotrophin depletion causing neuron loss“.

Derechos Reservados © La Capital 2019