ca
Notícies

Nou estratègies per controlar els problemes de son en persones amb Alzheimer

Els qui es troben a cura de pacients amb demència, solen reportar alteracions en dormir que afecten els pacients. Què fer perquè aconsegueixin un bon descans a les nits.

*Aquest contingut va ser produït per experts de Mayo Clinic en exclusiva per a Infobae

Problemes de son relacionats amb la demència

Molts adults grans tenen problemes per dormir, però les persones amb demència solen tenir encara més dificultats. Les alteracions del son poden afectar fins al 25% de les persones amb demència lleu a moderada i al 50% de les persones amb quadres greus. Les alteracions del son tendeixen a empitjorar a mesura que la demència es fa més greu.

Les persones amb demència també poden patir un fenomen a la tarda o durant la nit anomenada síndrome de l’ocàs. Podrien sentir-se confoses, agitades, anscioses i agressives. Pot ser perillós deambular a la nit en aquest estat mental.

L’apnea obstructiva del son també és més comuna en persones amb la malaltia d’Alzheimer. Aquest trastorn del son potencialment greu fa que la respiració s’aturi i es reprengui repetidament durant el son.

Els factors que podrien contribuir amb les alteracions del son i la síndrome de l’ ocàs inclouen els següents:

 • Esgotament físic i mental al final del dia
 • Canvis en el rellotge biològic
 • Necessitat de dormir menys, la qual cosa és comuna en els adults grans
 • Desorientació
 • Il·luminació reduïda i més ombres, cosa que pot causar confusió i por a les persones amb demència

Com donar suport a una bona nit de somni

Les alteracions del son poden afectar-te tant a tu com a la persona amb demència. Per promoure un millor somni:

 1. Tracta les afeccions subjacents: De vegades, certes afeccions com la depressió, l’apnea del son o la síndrome de les cames inquietes causen problemes de son.
 2. Estableix una rutina: Mantenen un horari regular per menjar, despertar-se i acostar-se.
 3. Evita els estimulants: L’alcohol, la cafeïna i la nicotina poden interferir en el son. Limita l’ ús d’ aquestes substàncies, especialment a la nit. A més, evita la televisió durant els períodes de vigília a la nit.
 4. Alienta l’ activitat física: Els passejos i altres activitats físiques poden ajudar a promoure un millor somni a la nit.
 5. Limita el son durant el dia: Desencalla la siesta de la tarda.
 6. Crea un ambient de pau a la nit: Ajuda la persona a relaxar-se llegint-lo en veu alta o reproduint música relaxant. Una temperatura còmoda a l’habitació pot ajudar la persona amb demència a dormir bé.
 7. Controla els medicaments: Alguns medicaments antidepressius, com el bupropió i la venlafaxina, poden provocar insomni. Els inhibidors de la colinesterasa, com el donepezilo, poden millorar els símptomes cognitius i de comportament en les persones amb malaltia d’Alzheimer, però també poden causar insomni. Si la persona amb demència està prenent aquest tipus de medicaments, parla amb el metge. L’administració del medicament com a molt tard en el sopar sol ajudar.
 8. Considera la melatonina: La melatonina podria ajudar a millorar el son en persones amb demència.
 9. Proporciona la llum adequada: La teràpia de llum brillant a la nit pot disminuir les alteracions del cicle de son-vigília en les persones amb demència. Una il·luminació adequada a la nit també pot reduir l’agitació que es pot produir quan els voltants estan foscos. L’exposició regular a la llum del dia podria resoldre els problemes de reversió del dia i la nit.

Quan un ésser estimat està sonat

Si la persona amb demència es desperta durant la nit, mantenen la calma, encara que estiguis esgotat. No discuteixis. Al seu lloc, pregunteu-li què necessita. L’agitació nocturna pot ser causada per la incomoditat o el dolor. Si pots determinar quina causa el problema, com l’estrenyiment, tenir la bufeta plena o estar en una habitació massa calenta o freda. Recordeu-li amb calma que és de nit i és l’hora de dormir. Si la persona necessita caminar, no la frenes. En el seu lloc, permeteu-ho i supervísala.

Prendre medicaments per dormir

Si els enfocaments no farmacològics no funcionen, el metge podria recomanar medicaments per induir el son. Però aquests augmenten el risc de caigudes i confusió en la gent gran amb problemes cognitius. Com a resultat, els medicaments sedants per al son generalment no es recomanen per a aquest grup.

Si es prescriuen aquests medicaments, és probable que el metge recomani que s’intenti suspendre’n l’ús un cop s’hagi establert un patró de son regular.

Recorda que també cal dormir. Si no dorms prou, és possible que no tinguis la paciència l’energia necessàries per tenir cura d’algú amb demència. La persona també podria sentir el teu estrès i inquietar-se. Si és possible, arregla perquè la família o els amics alternin les nits contigo.

Nou estratègies per controlar els problemes de son en persones amb Alzheimer – Infobae