ca
Notícies

Noves evidències apunten com certs virus comuns podrien conduir al desenvolupament d’Alzheimer.

Investigadors de l’Institut d’Envelliment de la Població d’Oxford, la Universitat de Tufts i la Universitat de Manchester assenyalen que els virus comuns semblen tenir un paper en alguns casos de la malaltia d’Alzheimer. En concret suggereixen que una infecció pel virus de la varicel·la podria activar un virus de l’herpes labial latent i conduir a la formació de danys semblants als de la demència.

Des de fa temps es planteja la hipòtesi que els microbis patògens podrien contribuir a l’aparició i progressió d’algunes malalties neurodegeneratives, encara que mai no s’han presentat proves definitives.

Ara un nou estudi realitzat per investigadors de l’Institut d’Envelliment de la Població d’Oxford, la Universitat de Tufts (EUA) i la Universitat de Manchester (Regne Unit) ofereix noves dades a la idea que els virus podrien estar involucrats a l’Alzheimer.

Fins ara, els estudis previs sobre aquesta teoria havien suggerit que el virus de l’herpes tipus 1 (HSV-1), l’anomenat virus de l’herpes labial, podria jugar un paper en com es desenvolupa i progressa l’Alzheimer. Se sap que aquest resideix de per vida, després de la infecció al sistema nerviós perifèric, generalment en forma latent. Però certs mecanismes poden reactivar-ho.

Investigacions anteriors proposen que aquest virus podria desencadenar una resposta immunitària, cosa que al seu torn derivi en un augment de l’acumulació d’amiloide, una proteïna al cervell humà clau en la patologia de la malaltia d’Alzheimer.

En aquest darrer estudi, publicat el 2 d’agost al Journal of Alzheimer’s Disease, la professora Ruth Itzhaki, de l’Institut d’Envelliment de la Població d’Oxford, juntament amb investigadors de Tufts, va ampliar aquest rol en incloure el possible paper que pot exercir virus de la varicel·la i de l’herpes zòster (VZV), que infecten els éssers humans de per vida.

Una infecció per l’herpes zòster podria reactivar l’HSV-1 i conduir a la formació de danys similars als de l’Alzheimer
La professora Itzhaki ha estat investigant durant més de 30 anys el paper potencial de l’HSV-1 a l’Alzheimer, descobrint que l’ADN del virus és present al cervell humà en una alta proporció de persones grans. Més tard el seu equip va indicar que quan és al cervell, en combinació amb un factor genètic específic, confereix un alt risc de desenvolupar aquest tipus de demència.

Per investigar ara si el VZV pot tenir un paper similar al de l’HSV-1 els científics van utilitzar cèl·lules cerebrals cultivades al laboratori i un model cerebral en 3D. Van observar si la infecció per VZV causava l’acumulació de beta amiloide (Aβ) i tau anormalment fosforilada (P-tau) i altres característiques vinculades a la malaltia.

Van descobrir que la infecció pel virus de l’herpes zòster no conduïa a la formació d’aquestes proteïnes clau en l’aparició de l’Alzheimer. No obstant això, sí que van trobar que la infecció va resultar en gliosi (proliferació de certs tipus de cèl·lules al cervell) i regulació positiva de les citocines inflamatòries.

També van trobar que, després de la infecció per VZV de cèl·lules que contenien HSV-1 latent, es va produir la reactivació de HSV1 i un augment cridaner als nivells d’Aβ i P-tau.

“Aquest sorprenent resultat sembla confirmar que, en els humans, les infeccions com el VZV poden causar un augment de la inflamació al cervell, que pot reactivar l’HSV-1 inactiu”, assenyala en nota de premsa la professora Itzhaki

“El dany al cervell per infeccions repetides al llarg de la vida conduiria finalment al desenvolupament de demència”, afegeix.

Això podria conduir a noves vies quant a com protegir o reduir el risc de desenvolupar una malaltia que va camí de convertir-se en problema de salut mundial.

“Això significaria que les vacunes podrien tenir un paper més important que la simple protecció contra una sola malaltia, perquè també podrien indirectament, en reduir les infeccions, proporcionar certa protecció contra l’Alzheimer”, assenyala la investigadora.

De fet, investigadors de la Universitat de Manchester en un estudi epidemiològic van descobrir que la vacunació contra l’herpes zòster reduïa el risc de demència.

 

Cristina Fernandez Esteban

Ciertos casos de alzhéimer podrían ser causados por virus comunes | Business Insider España