ca

Pacients amb coronavirus tenen major risc de desenvolupar Alzheimer.

 

El coronavirus ha colpejat amb especial duresa a moltes persones que ja patien altres patologies cròniques i que han empitjorat dràsticament el seu estat de salut. És el cas dels malalts d’Alzheimer, que han patit una acceleració cognitiva de la seva situació com a resultat de la infecció.

No obstant això, la comunitat científica es pregunta ara si l’Covid-19 també pot augmentar el risc de desenvolupar des de zero aquest tipus de malalties neurodegeneratives.

El virus quan és greu pot fins i tot augmentar el risc que una persona desenvolupi la malaltia d’Alzheimer, segons ha informat la revista Alzheimer ‘s & Dementia.

Diversos dels estudis han detectat problemes neurològics i evidències de deteriorament cognitiu en al voltant de l’36% de persones que han sobreviscut a l’virus, tant les que patien afeccions neurològiques preexistents com les que no les tenien.

Per a molts pacients afectats, la funció cerebral millora a mesura que es recuperen. Però és probable que alguns s’enfrontin a una discapacitat a llarg termini. “Si la proporció, la taxa, no és molt alta, és probable que el nombre absolut de persones que patiran aquestes conseqüències sigui alt”, va advertir Erausquin, l’investigador de l’estudi, i ha subratllat que això passa “perquè moltes persones han estat infectades” .

D’altra banda, diversos estudis també assenyalen que el virus pot provocar coàguls de sang que poden provocar un accident cerebrovascular. Alguns pacients també pateixen dany cerebral quan els seus pulmons ja no poden proporcionar suficient oxigen. Els símptomes que afecten el sistema nerviós central es van presentar en al menys el 0,04% de les persones amb SARS i en el 0,2% de les que tenien MERS.

No obstant això, els metges no saben què tan comuns són aquests efectes neurològics. Un altre estudi publicat al juliol passat va estimar la seva prevalença utilitzant dades d’altres coronavirus. Els símptomes que afecten el sistema nerviós central es van presentar en al menys el 0,04% de les persones amb SARS i en el 0,2% de les que tenien MERS. Atès que ara hi ha 28,2 milions d’casos confirmats de Covid-19 a tot el món, això podria implicar que entre 10.000 i 50.000 persones han experimentat complicacions neurològiques.

“Els símptomes neurològics són cada vegada més aterridors”, va alertar Alysson Muotri, neurocientífica de la Universitat de Califòrnia, San Diego, a La Jolla. La llista ara inclou accident vascular cerebral, hemorràgia cerebral i pèrdua de memòria. No és estrany que malalties greus causin aquests efectes, però l’escala de la pandèmia de Covid-19 vol dir que milers o fins i tot desenes de milers de persones ja podrien tenir aquests símptomes i, com a resultat, algunes podrien estar enfrontant problemes de per vida.

Tot i que els virus poden envair i infectar el cervell, no està clar si la SARS-CoV-2 ho fa de manera significativa. En canvi, els símptomes neurològics podrien ser el resultat d’una sobreestimulació de el sistema immunològic.

 

https://www.elpatagonico.com/pacientes-coronavirus-tienen-mayor-riesgo-desarrollar-alzheimer-n5161056

traduït amb google translator.