ca
Notícies

Pacients amb hipotiroïdisme amb més risc d’Alzheimer

El risc s’incrementa més a les persones que reben tractament amb hormona tiroïdal.

Els pacients amb hipotiroïdisme podrien tenir més risc, en comparació amb la població general, de patir demència, especialment si reben teràpia amb hormona tiroïdal, segons indica un estudi recent publicat a Neurology.

La investigació va consistir a analitzar l’historial mèdic d’aproximadament 8.000 adults, amb una mitjana de 75 anys, que havien estat diagnosticats recentment amb demència.

Després d’ajustar alguns factors de salut i demogràfics que podrien estar influint en el resultat, les persones que patien o havien patit hipotiroïdisme encara tenien un risc un 81% més gran de patir demència que la població general, apunten els investigadors.

A més d’això, aquells pacients que rebien tractament de substitució amb hormona tiroïdal multiplicaven per tres el risc dels que no es trobaven amb aquest tractament.

Amb base a això, els autors conclouen que s’haurien de practicar test de la funció tiroïdal als adults que mostrin deteriorament en la memòria o altres signes de demència, i ressalten la importància d’identificar els desordres de la tiroide i de restaurar la funció de aquesta glàndula el més aviat possible per tal de reduir el risc de patir diverses condicions mèdiques diferents, incloent-hi demència.

Prèviament, ja hi havia indicis que apuntaven a una relació entre els desordres de la glàndula tiroide i el risc de patir demència. De fet, en dècades recents, s’havia explorat l’efecte de les hormones tiroïdals T3, T4 i l’hormona estimulant de la tiroide, especialment de la manera com es manifesta en l’hipotiroïdisme subclínic. No obstant això, fins ara els resultats no han estat concloents.

En aquells països amb dietes riques en iode, la prevalença de l’hipertiroïdisme i de l’hipotiroïdisme se situa entre el 0,2% i l’1,3% i entre l’1 i el 2% respectivament, afectant majoritàriament les dones. La incidència, a més, tendeix a augmentar amb l’edat, arribant al 7% al grup de població entre els 85 i 89 anys.

Cal assenyalar que no es va trobar cap associació entre l’hipertiroïdisme i el risc de patir demència, com tampoc entre l’hipotiroïdisme sobrevingut com a conseqüència d’un tractament per tallar l’hipertiroïdisme i la demència.

 

Luisa Ochoa

Pacientes con hipotiroidismo en mayor riesgo de Alzheimer (medicinaysaludpublica.com)