ca
Notícies

Per què el nou fàrmac contra l’Alzheimer aprovat per la FDA és una fita científica per a la salut mental

El medicament Leqembi va mostrar una reducció significativa del deteriorament cognitiu en etapes primerenques de la demència. Una experta de l’Escola de Medicina Icahn, a Mount Sinai, va explicar per què això canvia l’abordatge terapèutic de la malaltia

A mesura que la població global es torna més longeva, augmenta el risc de malalties neurodegeneratives vinculades intrínsecament a l’envelliment. Per això, la ciència treballa a pas accelerat en opcions terapèutiques contra les demències. En aquest marc, en les últimes setmanes es van conèixer avenços mèdics prometedors.

A principis de juliol, l’Administració de Drogues i Aliments dels Estats Units (FDA) va donar aprovació plena a un anticòs monoclonal per al tractament de l’Alzheimer. Es tracta de la droga lecanemab (coneguda pel seu nom comercial Leqembi) dissenyada pels laboratoris Eisai i Biogen, que ataca els dipòsits de la proteïna beta amiloide i redueix el deteriorament de les funcions cognitives en un 27% en les etapes inicials de la patologia.

El 2021, la FDA havia donat llum verda també al fàrmac adducanumab de Biogen (denominat Aduhelm). Però la recent aprovació de Leqembi, marca un abans i després en el camp de la salut mental, segons una experta del Sistema de Salut Mount Sinai, d’EUA.

“L’aprovació total de Leqembi representa una fita per a la comunitat mèdica i els pacients que lluiten contra la malaltia d’Alzheimer”, va assenyalar la doctora Mary Sano, professora de Psiquiatria i Directora del Centre de Recerca de la Malaltia d’Alzheimer a l’Escola de Medicina Icahn a Mount Sinai.

L’Alzheimer és una malaltia progressiva, en la qual els símptomes de demència empitjoren gradualment al llarg dels anys (Getty)

“Fins ara, ningú considerava que l’Alzheimer fos una malaltia tractable”, va emfatitzar l’especialista, subratllant la importància de l’aprovació de la FDA.

La Malaltia d’Alzheimer (EA) és la forma més habitual de demència i s’estima que al món més de 55 milions de persones viuen amb aquesta i altres demències. A més, aquest número podria triplicar-se per al 2050, i arribar a més 150 milions, segons un estudi de la revista The Lancet Public Health.

 

Com actua el nou fàrmac aprovat per la FDA

Leqembi (lecanemab) és un tractament basat en anticossos monoclonals dissenyat per reduir l’acumulació de plaques de beta amiloide al cervell, que són una característica definitòria de la malaltia d’Alzheimer.

El fàrmac Leqembi és per a pacients en fase inicial amb deteriorament cognitiu lleu o demència incipient causada per l’Alzheimer, i una acumulació confirmada d’amiloide als seus cervells (Europa Press)

L’experta de l’Escola de Medicina Icahn a Mount Sinai va explicar: “La beta amiloide ha estat identificada com un factor clau en la malaltia d’Alzheimer”.

Tot i que les causes subjacents de l’Alzheimer encara no es comprenen completament, les acumulacions de beta amiloide i altres proteïnes, com els ovillos tau, s’han associat amb la pèrdua de memòria i funcions cognitives en pacients.

Leqembi ha obtingut l’aprovació de la FDA per tractar tant el deteriorament cognitiu lleu com la demència lleu. Es tracten d’etapes primerenques de la malaltia, caracteritzades per la capacitat dels pacients per dur a terme activitats diàries, encara que puguin experimentar lapsus de memòria (com oblidar paraules i la ubicació d’objectes) i altres dificultats cognitives.

 

Un tractament que canvia la qualitat de vida

L’Alzheimer canvia tot el cervell, provoca la mort de les cèl·lules nervioses i la pèrdua de teixit a tot el cervell (foto Policlínica Metropolitana)

“En l’assaig clínic que va donar suport a l’aprovació total de Leqembi, el fàrmac va demostrar una reducció estadísticament significativa en el deteriorament cognitiu en comparació amb el placebo. Per això, els pacients poden esperar una desacceleració en la pèrdua de les seves funcions cognitives”, va apuntar la doctora Sano.

Els resultats mesurats en l’estudi es van relacionar amb activitats quotidianes que, en la fase primerenca de la malaltia, es poden veure entorpides per l’aparició de la patologia neurodegenerativa, com pagar factures, realitzar operacions bancàries o certes tasques amb dispositius digitals.

“L’efecte demostrat és modest, però sòlid, vist en totes les mesures. No vull exagerar que aquest és el principi i el final del tractament”, va indicar l’especialista i va agregar: “No estic dient que això és un gran efecte i que la persona torna al 100% normal. Però fins als estudis de Leqembi, teníem altres anticossos monoclonals i no havíem vist beneficis tan consistents“.

Aquests beneficis es van observar en el tercer mes de tractament i van persistir fins al mes 18, al final de l’estudi.

Molts neuròlegs afirmen que disposar d’un fàrmac que alenteixi l’Alzheimer, encara que sigui modestament, és una fita després d’anys d’assajos fallits (Getty Images)

Abans de Leqembi, el consens mèdic predominant davant els pacients diagnosticats amb demència lleu (MCI) havia estat un enfocament d'”esperar i veure”, va assenyalar la doctora Sano: “Els professionals poden resistir-se a iniciar un tractament actiu en un pacient en etapa primerenca i, de manera similar, els pacients que són altament funcionals poden ser reacis a comprometre la seva autonomia”.

“Hi ha una barrera per canviar la nostra cultura, però és clarament superable“, va assegurar l’especialista en Alzheimer. “L’única diferència que hem de considerar és aquesta: les persones no es queden en demència lleu per sempre, necessitem canviar la cultura per abordar això primerenc”, va concloure.

 

Les troballes de l’estudi de Leqembi

En un estudi aleatoritzat, doble cec, controlat amb placebo amb 1.795 participants, Leqembi va mostrar una reducció significativa en la Classificació clínica de demència (CDR), una mesura cognitiva i funcional, en comparació amb placebo.

ARXIU – L’obtenció d’imatges mitjançant tomografies forma part del treball de diagnòstic en casos de sospita d’encefalitis. Foto: Britta Pedersen/dpa

Els pacients tractats amb Leqembi van tenir una disminució del 27% a la CDR als 18 mesos.

Aquesta diferència es va observar a partir dels sis mesos i es va ampliar cada tres mesos. Pel que fa a la càrrega de beta amiloide, mesurada en una escala de Centiloids, el grup Leqembi va reduir la seva càrrega de placa en 55.5 punts als 18 mesos, mentre que el grup placebo va augmentar en 3.6 punts. La significança estadística es va assolir als tres mesos.

Qui poden accedir al tractament als EUA

Els Centres de Serveis de Medicare i Medicaid (CMS) van anunciar a principis de juliol que Leqembi és elegible per a la cobertura de la Part B de Medicare. Un dels requisits és evidència documentada de placa beta amiloide al cervell, cosa que requereix estudis de diagnòstic per imatges, van assenyalar des dels centres de salut Mount Sinai.

“Si no té la presència d’amiloide, això significa que aquest és un medicament que no pot usar, fins i tot si té símptomes de memòria o altres problemes cognitius”, va dir la doctora Sano.

 

Per què el nou fàrmac contra l’Alzheimer aprovat per la FDA és una fita científica per a la salut mental – Diari Exprés (expresdiario.com.ar)