La relació que existeix entre la memòria i l’oblit és directa, ja que ambdues coexisteixen en diferents conjunts de cèl·lules ubicades al cervell. Allà, s’emmagatzemen els records que un té i recorda, o oblida, en el curt, mitjà i llarg termini. Per això, per entendre com oblidem i com recordem és important conèixer la ciència darrere de la memòria.
Els records formen part de la vida de cadascú i es van formant mitjançant les experiències que un té. Si bé és cert que amb el pas del temps les capacitats cognitives comencen a desmillorar el seu funcionament, hi ha alguns records que s’obliden ràpidament i res té a veure amb l’edat. De fet, oblidar no és una cosa dolenta i és un aspecte necessari i beneficiós, ja que poder recordar cada minut i detall seria realment esgotador i insostenible.
Els éssers humans retenen els seus records per diferents períodes de temps (els curts poden durar des de segons fins a hores, mentre que els llargs poden durar diversos anys) i s’emmagatzemen en diferents àrees del cervell.
“Perquè una memòria a curt termini esdevingui una memòria a llarg termini, s’ ha d’ enfortir per a l’ emmagatzematge a llarg termini, un procés anomenat consolidació de memòria. Es pensa que la consolidació té lloc per diversos processos. Un, anomenat a llarg termini, consisteix que els nervis individuals es modifiquen per créixer i parlar als nervis veïns de manera diferent”, explica un estudi realitzat per Tomás Ryan i Paul Frankland, dos científics darrere de l’article “Forgetting as a form of adaptive engram cell plasticity” difós pel portal oficial de National Geographic.
Per què oblidem?
Alguns dels records s’emmagatzemen en un conjunt de neurones anomenat “cel·lulars d’engrames”, i per recordar es necessita una reactivació d’aquests conjunts. Llavors, l’oblit es produeix quan aquestes cèl·lules d’engrama no es poden reactivar. Tot i que els records encara hi són, no es poden recuperar si no s’activen alguns conjunts de cèl·lules específiques.
Altres neurocientífics estudien l’amnèsia i la pèrdua de records. Això sol ser el resultat d’algun tipus de trauma cerebral i existeixen dos tipus principals: la retrògrada, que passa quan s’obliden coses que se sabien abans de tenir un trauma cerebral, i l’anterògrada, que passa quan el trauma cerebral restringeix o apén la capacitat d’algú per formar nous records.
¿Por qué olvidamos y cómo recordamos? La ciencia detrás de la memoria (clarin.com)