ca

Pfizer va ocultar que un dels seus fàrmacs contra l’artritis podria prevenir l’Alzheimer.

 

Enbrel és l’estrella farmacològica del dia. No només és un medicament reeixit per l’artritis reumatoide sinó que podria reduir el risc d’Alzheimer en un 64%. Un fet que, tal com revela The Washington Post, la mateixa companyia farmacèutica, Pfizer, porta ocultant diversos anys.

Va ser el 2015 quan, arran d’una anàlisi de centenars de milers de reclamacions del assegurances, un grup d’investigadors d’aquesta empresa va descobrir que aquest antiinflamatori tenia tals efectes positius sobre el cervell. No obstant això, un assaig clínic suposaria al voltant de 80 milions de dòlars, així que, després de diversos debats interns, Pfizer va decidir no continuar aquesta línia d’investigació i, de fet, la informació no es va fer pública. Segons assenyala el diari nord-americà, Pfizer ho ha confirmat i ho ha justificat basant-se en els seus “rigorosos estàndards científics”.

Pel que sembla, els investigadors de la companyia van instar a Pfizer a realitzar un assaig clínic en milers de pacients per comprovar si realment Enbrel tenia o no tals efectes “per prevenir, tractar i retardar l’evolució de l’Alzheimer”, tal com assenyalaven en un document que van presentar a un comitè de l’empresa al febrer del 2018.

La companyia farmacèutica ha explicat a The Washington Post que des de 2015 fins a 2018 debatia aquest assumpte al no tenir certesa que el Enbrel pogués aconseguir cap assoliment contra l’Alzheimer atès que no actua directament sobre el teixit cerebral. Pfizer argumentava que les dades disponibles no reunien els seus “rigorosos estàndards científics” i que per tant, posava en dubte els resultats. En paraules del portaveu de l’empresa, Ed Harnaga, “la ciència va ser l’únic factor determinant per no seguir endavant”. Podria haver-se obert una finestra equivocada a investigadors de tot el món.

O potser a l’inrevés. Com reivindiquen molts científics externs, tenint en compte que l’Alzheimer segueix sent una malaltia prevalent sense prevenció ni tractament efectiu, Pfizer hauria d’haver publicat les dades per brindar la possibilitat d’explorar noves línies d’investigació. “És clar que ho haurien d’haver publicat. Per què no?”, Afirma al diari nord-americà Rudolph E. Tanzi, investigador de la malaltia i professor a la Harvard Medical School. Són pistes importants en el carreró sense sortida que suposa l’Alzheimer.

“Seria beneficiós per a la comunitat científica comptar amb aquesta informació”, explica a The Washington Post Keenan Walker, professor assistent de medicina a Johns Hopkins, que està estudiant com la inflamació contribueix a l’Alzheimer. “Siguin dades positives o negatives, ens brinden més informació per prendre decisions millor informades”.

Etanercep, que és el principi actiu de Enbrel, “no travessa la barrera encefàlica, però la hipòtesi que caldria provar és si administrant per via subcutània podria reduir la neuroinflamació que està associada a l’Alzheimer”, explica Pablo Martínez-Lage, neuròleg en el centre de Recerca i Teràpies Avançades de la Fundació CITA-Alzheimer (Sant Sebastià). Segons aquest especialista, “seria interessant realitzar petits estudis per administrar etanercep per via subcutània i comprovar en el líquid cefaloraquidi si canvien els marcadors de la inflamació. Si fos cert, llavors caldria buscar diners perquè, efectivament, fer un assaig clínic a gran escala és una inversió tremenda “.

El que demostra aquest cas és que, evidentment, les decisions preses pels executius de la indústria, els responsables en última instància davant els accionistes, poden tenir un impacte que va més enllà de les sales de les juntes corporatives.

Cal destacar que quan Pfizer va prendre la decisió sobre Enbrel a principis de l’any passat, la companyia farmacèutica estava tancant la seva divisió de neurologia, l’encarregada precisament d’investigar tractaments per a l’Alzheimer, i va acomiadar a 300 empleats.

A més, també coincideix amb el final de la patent. Amb la competència dels medicaments genèrics, els guanys disminueixen, igual que els incentius financers per a futures investigacions sobre Enbrel i altres fàrmacs de la seva classe.

En declaracions a El Mundo, Pfizer aclareix: “La nostra decisió de no publicar una anàlisi estadística de les dades de reclamacions de companyies asseguradores, i la nostra decisió de no realitzar un assaig clínic més ampli sobre la malaltia d’Alzheimer basat en aquesta anàlisi estadística es va fonamentar , abans de res, en raons científiques i no sobre la idea d’incentius financers com la notícia sembla voler implicar “.

 

 

font:el mundo.es