Què hem de fer quan un malalt d’Alzheimer es perd? Quins passos cal seguir per facilitar al màxim la seva recerca? Són moltes les preguntes i els dubtes que sorgeixen en el dia a dia de les persones afectades i de la gent que els envolta. Per això, els Mossos d’Esquadra i la FAFAC han publicat un triptic amb informació per ajudar a localitzar i identificar a una persona extraviada que va formar part de la presentació de la campanya “Garantint la seguretat de les persones amb Alzheimer”, que va tenir lloc el passat 5 de maig.
La FAFAC ha imprès 10.000 exemplars d’aquest nou tríptic que porta el títol “Què fer quan una persona amb Alzheimer es perd?” i els grups de proximitat faran difusió d’uns 3.000 exemplars a través dels casals, centres cívics i entitats de persones grans dels seus municipis. La información que apareix en el tríptic serà de molta ajuda en la recerca del malalt perdut. Així, segons s’indica en el document, cal anotar les dades de contacte, juntament amb el nom de la persona amb Alzheimer en:
– una polsera identificativa (FAFAC- PG-ME)
– un penjoll
– etiquetes a les peces de roba
A més, en contra del que es pensa sovint, quan la persona desapareix no cal esperar 24 hores i s’ha de trucar immediatament al 112 o bé adreçar-se a qualsevol comissaria del cos de Mossos d’Esquadra (obertes les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any). En el moment de presentar la denúncia s’ha de portar el document d’identificació personal (DNI, passaport, NIE o permís de conduir) de la persona que realitza el tràmit. A més, convé aportar el màxim de dades de la persona desapareguda:
– Fotografia recent
– Lloc i hora en què la persona ha desaparegut
– Roba que duia en el moment de desaparèixer
– Descripció detallada amb totes les característiques físiques i trets diferencials
– Si portava diners, targetes o telèfon mòbil
– Llocs on li agrada anar, si ha desaparegut amb anterioritat i on s’ha localitzat
– Informació rellevant de la desaparició i sobre la persona desapareguda: tipus de diagnòstic (Alzheimer o altres demències), grau d’autonomia, etc.
Si el malalt apareix cal adreçar-se també de manera immediata a qualsevol comissaria dels Mossos a retirar la denúncia. Si s’ha fet difusió del cas, cal retirar les fotografies i els rètols que s’hagin penjat i fer el mateix a les xarxes socials.
font: www.fafac.cat
Us podeu descarregar el tríptic a l’enllaç que trobeu sota aquestes línies.