ca

Presenten el primer medicament que mostra una tendència positiva en pacients amb alzhèimer.

 

Els números amb l’Alzheimer són incontestablement descoratjadors: 99.6% de fracàs en els assajos clínics.

Però els números estan per canviar-se i no són poques les companyies que estan buscant donar-li volta a la situació.

Al desembre de 2017 el fàrmac BAN2401 no semblava ser el destinat a canviar res. Un assaig clínic de 12 mesos no va reflectir resultats positius a favor seu, tot i usar-se sofisticats mètodes estadístics per valorar la seva eficàcia.

Als 18 mesos i estadística més tradicional mitjançant, BAN2401 sí que sembla alentir l’avanç de l’Alzheimer i disminuir els nivells de la proteïna tòxica associada a l’etiologia de la malaltia, segons ha informat el gegant farmacèutic Biogen en un comunicat de premsa recent.

Desenvolupat per la farmacèutica japonesa Eisai en col·laboració amb la companyia sueca BioArctic, des de l’any 2014 el desenvolupament de BAN2401 també compta amb la participació de Biogen.

Els resultats tenen una doble connotació: vénen a donar una mica d’esperança a la comunitat de l’Alzheimer, després de llargs mesos en què només es rebien notícies negatives sobre els desenvolupaments farmacològics i, a més, insufla una mica d’aire a la qüestionada teoria amiloide.

Aquesta teoria, que situa l’acumulació d’una proteïna, la substància beta amloide, com una de les causes fonamentals de la malaltia, ha justificat la recerca d’un fàrmac per evitar aquesta acumulació o per “netejar” el cervell dels dipòsits que ja existeixen .

El problema és que cap dels fàrmacs antiamiloide, que així se li coneixen, ha pogut fins al moment contra la malaltia, posant en dubte la validesa d’aquesta hipòtesi.

 

I ARA ENTREN A ESCENA ELS RESULTATS DE BAN2401

BAN2401 és un anticòs monoclonal que precisament disminueix els nivells de la proteïna beta amiloide i, a més, aconsegueix alentir el deteriorament que experimenten els malalts.

A aquesta conclusió es va arribar després de provar el fàrmac en 856 pacients en fases inicials d’Alzheimer.

En l’assaig es van crear 6 grups de pacients, cadascun d’ells va rebre una de les 5 dosis avaluades o un placebo.

Després de 18 mesos, els investigadors van observar que els pacients que van rebre la dosi més elevada del fàrmac van experimentar un deteriorament més lent que els pacients d’altres grups.

També es va observar que aquest benefici ja emergia als sis mesos i als 12 mesos. En l’anàlisi previ, el de desembre de 2017, la utilització de tècniques estadístiques en extrem complexes no va permetre veure aquest resultat positiu.

També et pot interessar llegir: Podrà el Aducanumab contra l’Alzheimer? Aquest anticòs planta cara a la malaltia.

 

QUÈ IMPLIQUEN AQUESTS RESULTATS?

El que s’ha dit, signifiquen, si no esperança, almenys una mica d’aire. La paraula alentir és clau per moderar les expectatives. Segons va comentar a la CNBC Stelios Papadopoulos, cap del consell d’administració de Biogen:

No és com si haguéssim millorat la condició o estabilitzat el declivi cognitiu. Ralentim el deteriorament cognitiu.

Ronald Petersen, qui dirigeix ​​el Centre per a la Investigació de la Malaltia d’Alzheimer de Clínica Mayo, expressa, potser, el sentir de molts:

Sóc cautelosament optimista.

 

ES MANTINDRAN AQUESTS RESULTATS EN UN ASSAIG CLÍNIC DE FASE III?

Encara que el divulgat és positiu, els especialistes coincideixen a assenyalar que tot es basa en un comunicat de premsa, que les dades exactes encara no s’han publicat i que s’ha d’esperar a la presentació que les farmacèutiques tenen planificat realitzar en cites científiques pròximes.

Per al futur ja estan planificant un assaig clínic de fase III i en opinió de Papadopoulos, en un escenari ideal, el fàrmac podria estar arribant al mercat d’aquí a dos o tres anys.

Queden els dubtes sobre el perfil exacte del pacient que podria beneficiar-se de BAN2401 i per descomptat, queda un llarg camí per davant abans de poder veure en el fàrmac un candidat potent a tractar la malaltia d’Alzheimer.

 

 

Font:www.infotiti.com