ca

Problemes de memòria: són per l’Alzheimer o és l’envelliment?

 

 

A mesura que envellim, el nostre cervell canvia i les nostres habilitats cognitives també. La pregunta que moltes persones tenen, segons el doctor Richard Isaacson, neuròleg de l’NewYork-Presbyterian, és si aquests canvis són signes primerencs de la malaltia d’Alzheimer o simplement és l’envelliment.

Isaacson explica com comprendre millor la diferència entre l’Alzheimer i els canvis cognitius esperats que vénen amb l’envelliment, i com tots poden prendre mesures per millorar la salut del seu cervell i reduir el risc de desenvolupar la malaltia d’Alzheimer, com ho demostra un nou estudi de l’Isaacson i els seus col·legues. Aquestes són algunes àrees comunes de preocupació:

 

Oblidant paraules o on poses les coses

Si té una paraula a la punta de la llengua, però la recorda més tard o si perd les claus de cotxe, però les troba poc després, està bé. Aquests incidents suggereixen un canvi relacionat amb l’edat més que una malaltia neurodegenerativa que pot conduir a la demència. Amb la malaltia d’Alzheimer, algú no podrà recordar una paraula o un nom, o perdrà les seves claus i no podrà tornar sobre els seus passos per trobar-los.

 

Incapacitat per realitzar tasques comunes

Amb el deteriorament cognitiu relacionat amb l’edat, la seva velocitat de processament o la seva capacitat per realitzar tasques comunes poden alentir-se, però no interfereix amb la seva vida diària. La malaltia d’Alzheimer afecta la capacitat per completar les tasques diàries de forma independent. Per exemple, una persona pot perdre mentre condueix a una cita o mai recordar la cita en primer lloc.

 

Símptomes més enllà de la pèrdua de memòria

L’Alzheimer és una malaltia neuropsiquiàtrica, el que significa que no es tracta només de pèrdua de memòria i canvis en les habilitats cognitives. Pot augmentar la depressió i l’ansietat i provocar canvis en l’estat d’ànim, el comportament i els patrons de son. L’Alzheimer és una malaltia cerebral progressiva. Depenent de la part de cervell que afecti la malaltia, els símptomes clínics seran diferents per a cada pacient.

 

Sobreestimulació de pantalles i tecnologia

Vivim en un món de telèfons intel·ligents, tauletes, televisors i estimulació des de l’exterior. El cervell només pot gestionar fins a cert punt. Els problemes d’atenció han de distingir-se dels problemes cognitius. Si algú està enviant missatges de text i no està prestant atenció i se li pregunta: “Què et acabo de dir?” i no ho recorden, no és un problema d’envelliment o demència. Això és un problema d’atenció.

 

Gravetat de la pèrdua de memòria a llarg de el temps

La millor manera de diferenciar entre la pèrdua de memòria deguda principalment a el procés d’envelliment natural i el deteriorament cognitiu de la malaltia d’Alzheimer és realitzant una avaluació cognitiva detallada. En altres paraules, observar com està funcionant el seu cervell ara i després verificar si la funció ha canviat amb el temps. A la Clínica de Prevenció d’Alzheimer, fem servir proves per ordinador per crear una línia de base de la capacitat cognitiva, que després avaluem a intervals regulars per identificar qualsevol problema i comprendre millor la causa d’aquests canvis.

 

Independentment de si els problemes de memòria estan relacionats amb l’edat oa causa d’l’Alzheimer, hi ha molts passos que les persones poden prendre per frenar el deteriorament cognitiu. A mesura que continua la investigació sobre aquesta malaltia, el Dr. Isaacson diu que certs canvis en l’estil de vida, com la dieta, l’exercici i desafiar el seu cervell a l’aprendre una nova habilitat o prendre un nou passatemps, poden ajudar a mantenir o millorar la memòria i reduir el risc que una persona desenvolupi malaltia d’Alzheimer.

 

_____

Health Matters

New York-Presbyterian

Richard Isaacson, M.D., neurólogo del NewYork-Presbyterian / Weill Cornell Medical Center, es el fundador y director de la Clínica de Prevención de Alzheimer, el Programa de Trastornos de la Memoria Weill Cornell y miembro del consejo de la McKnight Brain Research Foundation.

https://listindiario.com/la-vida/2020/10/05/637930/mala-memoria-sera-por-alzheimer-o-por-envejecimiento