ca

Procesos cognitius. Què són? Aclareix els teus dubtes.

 

Recordo perfectament quan, estudiant la carrera,  vaig començar a rebre psicologia cognitiva i a tots ens sonava més que estrany això dels processos cognitius i la cognició.

Pocs anys després (val, ja en fa uns quants …), gairebé tothom ha escoltat alguna vegada parlar del funcionament cognitiu, que l’alzhèimer provoca deteriorament cognitiu o que a la vellesa augmenta la incidència de deteriorament cognitiu lleu…Però, què són els famosos processos cognitius?

Perquè per cada vegada que ho has vist, llevat que estiguis vinculat professionalment al camp de la cognició, segur que t’ha assaltat el dubte. Ho llegim arreu, i al final no tenim molt clar de què va.

Amb aquest article intentarem que, a partir dels pocs minuts que et portarà llegir-lo, mai més et sentis perdut quan escoltis això de processos cognitius. 

 

QUÈ SÓN ELS PROCESSOS COGNITIUS?

Senzill: els processos que permeten que processem la informació que ens arriba a través dels sentits, que la emmagatzemem, manipulem, la recuperem i interactuem amb el món. I que aprenguem, sobretot que aprenguem.

Les funcions cognitives (terme que habitualment es fa servir de forma indistinta) són la base del nostre coneixement i inclou coses tan bàsiques com la percepció i atenció, i tan avançades com el pensament.

Un exemple? Jo ara estic escrivint, per a això he de dominar el llenguatge, tenir emmagatzemada molta informació que vaig recuperant (memòria) i plasmar les idees de manera coherent (pensament).

I qui diu escriure diu cuinar, posar la rentadora o fer la compra al súper. La majoria de les nostres accions quotidianes porten un processament cognitiu, per aquest motiu quan aquestes funcions pateixen algun dany o no es desenvolupen adequadament, es deteriora la nostra capacitat per a realitzar determinades activitats.

 

Intentant fer analogies amb el llenguatge quotidià, els processos cognitius vindrien a ser els processos mentals o intel·lectuals, que normalment es distingeixen dels processos afectius, tot i que a la vida real, estimat lector, tots dos sabem que són inseparables.

Si fins aquí no t’ha quedat clar de què va això de la cognició, paciència, quan t’esmentem quins són processos cognitius, segur que ho entens millor. 

 

PRINCIPALS PROCESSOS COGNITIUS.

Esmentarem els principals, o els més populars, perquè a mesura que s’ha avançat en el coneixement de les funcions cognitives en l’ésser humà, s’ha anat identificant funcions més específiques, que abans s’incloïen en una mateixa categoria. 

 

Percepció

És el procés mitjançant el qual li donem significat a les sensacions que ens arriben pels òrgans dels sentits.

Per exemple, quan ens cremem amb una paella, el que inicialment tenim és una sensació, però immediatament, gairebé a l’instant, comences a saber què ha passat: que ens hem cremat perquè ens hem acostat molt….En fi, que ho percebem.

 

Atenció

Si dediquéssim recursos cognitius a tot el que ens envolta a cada moment, embogiriem.

L’atenció implica processar determinats estímuls, mentre que n’ignorem d’altres. Ara mateix quantes coses pots estar percebent? Però si et poses a atendre-les totes no t’assabentes de res del que llegeixes.

 

Memòria

El procés que permet que alguna cosa que va passar fa molt temps encara ens tregui un somriure. Implica emmagatzemar i recuperar una informació quan la necessitem. 

 

Pensament

Una de les funcions cognitives més difícils de definir, perquè, de fet, inclou diverses funcions. Es refereix a la nostra capacitat de generar idees, crear, solucionar problemes, prendre decisions, argumentar, teoritzar … implica, en fi, una forma activa de processar la informació.

 

Llenguatge

Molt del que som com a éssers humans és gràcies al llenguatge, que és bàsic per al desenvolupament d’altres processos cognitius. Implica conèixer i fer servir un sistema de signes i sons compartits per moltes altres persones. 

 

ES PODEN DETERIORAR ELS PROCESSOS COGNITIUS?

Sí, els processos cognitius poden, o bé no desenvolupar-se adequadament (com passa en el cas de persones amb paràlisi cerebral infantil, p.e.) o bé deteriorar a causa de malalties, traumatismes cranials o intoxicacions.

La malaltia d’Alzheimer és potser un dels mals que més típicament reflecteix què passa quan els nostres processos cognitius deterioren a grau extrem.

 

ES POT FER COSES PER MILLORAR EL FUNCIONAMENT COGNITIU?

Aquí la resposta també és si. El nostre cervell és com la versió intel·lectual dels nostres músculs, respon a l’estimulació. Només que, en lloc de posar-lo a la bici, li donem  estímuls intel·lectuals, com intentar aprendre un nou idioma o tocar un instrument musical.

Tampoc cal ignorar la influència que tenen altres factors més concrets, com l’alimentació , l’activitat física i l’estat emocional ‘Cervell feliç, cervell que aprèn! 

 

 

Dunia Chappotin

Font: www.infotiti.com  // Traducció al Català: X. R.