ca

Prometedores investigacions en immunoteràpia anti-tau per al tractament de l’Alzheimer.

 

La companyia biofarmacèutica UCB i un equip de científics de l’Institut Nacional Francès de Salut i Investigació Mèdica (Inserm, per les seves sigles en francès), dirigit pel doctor Luc Buée, (rofesor investigador del CNRS – Centre Nacional per a la Recerca Científica a la Universitat de Lille), han demostrat els efectes beneficiosos de la immunoteràpia anti-tau en un model murí de la malaltia d’Alzheimer. Aquest model s’ha publicat en l’edició digital de la revista científica internacional «Brain».

Aquesta investigació posa en relleu el potencial de la immunoteràpia anti-tau en el tractament de l’Alzheimer i d’altres malalties impulsades per la proteïna tau

L’objectiu de la investigació va ser avaluar dos anticossos dirigits a tau en un model in vivo per determinar els seus efectes en l’aparició i la progressió de la malaltia en ratolins injectats amb extractes de cervells amb la malaltia d’Alzheimer. Així mateix, es va provar un segon model de ratolí dissenyat per avaluar la disseminació de la malaltia.

L’estudi va descobrir que el nou anticòs d’UCB, dirigit a un epítop central de tau, bloqueja de forma efectiva l’aparició de la malaltia en ratolins en prevenir la formació de cabdells neurofibril·lars. L’anticòs també va prevenir la disseminació de la proteïna tau patològica a altres parts del cervell en ratolins, el que s’associa habitualment amb la progressió de la malaltia d’Alzheimer. L’altre anticòs avaluat, dirigit a un epítop diferent de tau, va ser menys eficaç per bloquejar la patologia induïda per tau, destacant l’impacte de l’elecció del epítop de tau en l’eficàcia in vivo.

En descriure les investigacions, el doctor Morvane Colin, de la Universitat de Lille, i codirector d’aquestes investigacions al costat del doctor Jean-Philippe Courade d’UCB, va explicar que “no tots els anticossos dirigits a tau són igual d’eficaços. De fet, en aquest estudi i en un previ in ​​vitro, els anticossos dirigits a la part més central de la proteïna tau van mostrar que era possible millorar l’eficàcia “.

En anàlisis anteriors, la biofarmacèutica UCB ja havia estudiat una sèrie d’anticossos anti tau que tenen la capacitat in vitro de bloquejar l’agregació de tau. En models murins, on la patologia s’inicia en injectar extractes cerebrals de pacients amb malaltia d’Alzheimer, alguns anticossos preseleccionats in vitro bloquegen l’agregació de tau. A més, aquests anticossos eviten la propagació de la degeneració neuronal en el cervell del ratolí.

El doctor Martin Citron, responsable de Neurociència a UCB, ha subratllat que “aquestes dades, juntament amb els d’estudis in vitro publicats prèviament, suggereixen que l’elecció d’un epítop tau podria ser un determinant crític de l’eficàcia terapèutica dels anticossos anti-tau . Estem entusiasmats de poder avançar en el nostre programa clínic per explorar els beneficis potencials del nostre anticòs anti-tau en la neutralització d’espècies patològiques presents en cervells de persones amb malaltia d’Alzheimer i PSP “.

La proteïna tau és una de les principals que s’agreguen per donar lloc a la mort neuronal en moltes malalties neurodegeneratives, inclosa la malaltia d’Alzheimer i la paràlisi supranuclear progressiva. La immunoteràpia dirigida a la proteïna tau extracel·lular és un enfocament terapèutic nou i prometedor per a aquestes patologies.

Els resultats d’aquest estudi realitzat en animals, juntament amb la caracterització d’aquests anticossos per UCB, han avalat l’inici d’estudis clínics en éssers humans.

 

 

Fuente:geriatricarea.com