ca

Proven amb èxit en animals un tractament de nanomedicina contra l’Alzheimer

 

Un estudi liderat per una investigadora de el Centre d’Investigació Príncep de València (CIPF) ha provat amb èxit en animals un tractament basat en nanomedicina per tractar la malaltia d’Alzheimer, una forma de demència irreversible relacionada amb l’edat que es caracteritza pel deteriorament progressiu de la capacitat cognitiva.

Maria Jesús Vicent, cap de Laboratori de Polímers Terapèutics de l’CIPF, lidera l’estudi. En ell s’ha demostrat que els nanofàrmacs basats en els polipèptids dirigits travessen eficaçment la barrera (BHE). Això permet que es difonguin a través del cervell i que siguin internalitzats per tipus de cèl·lules rellevants per a la malaltia dins el sistema nerviós central.

Segons indica la Generalitat Valenciana en un comunicat, l’estudi exhaustiu ha validat ‘in vivo’ un fàrmac seleccionat, la genisteïna.

Segons indica, es tracta d’una plataforma que permet la construcció de teràpies neuroprotectores per a la malaltia d’Alzheimer en etapa primerenca, així com combinacions addicionals d’agents actius per al tractament d’altres trastorns neurològics, incloent metàstasis cerebrals.

El Laboratori de Polímers Terapèutics de l’CIPF ha utilitzat àcid poliglutàmic, un polipèptid soluble en aigua, biodegradable i multivalent amb alta capacitat de càrrega que ha demostrat ja beneficis clínics com nanoportador -nanomaterial per transportar un farmacològics en el tractament de el càncer i la regeneració de teixits.

“Els nostres poliglutamatos en forma d’estrella autoensamblados reticulats presenten mides de 80 a 100 nm i són completament biocompatibles” assenyala la investigadora de l’CIPF.

A més, precisa que “estan dissenyats perquè tinguin un temps de circulació sanguínia llarg i s’han modificat amb Angiopeptina-2, que actua com a cavall de Troia i facilita el pas a través de barreres biològiques tan complexes com la BHE”.

El projecte ha estat finançat per la Conselleria de Sanitat i Fons FEDER Programa Operatiu de la Comunitat Valenciana 2014-2020. També ha comptat amb aportacions de l’Associació de Jubilats i Pensionistes de la Pobla Llarga, i amb el suport de el Ministeri de Ciència i Innovació, la Conselleria d’Innovació, Universitats i Ciència i de l’European Research Council (ERC).

El descobriment, en el qual també ha col·laborat la Facultat de Medicina de la Universitat de València, CIBERNED I CIBERFES- ISCIII, va ser publicat a la revista Science Advances, de l’Associació Nord-americana per a l’Avanç de la Ciència.

 

 

https://mundo.sputniknews.com/20210415/en-espana-prueban-con-exito-en-animales-un-tratamiento-de-nanomedicina-contra-el-alzheimer-1111202895.html