ca

Proven un prometedor anàlisi de sang per detectar Alzheimer fins a 20 anys abans

 

La humanitat pot trencar una important barrera contra l’Alzheimer en un parell d’anys. Així ho consideren els científics reunits aquesta setmana a la Conferència Internacional de les Associacions d’Alzheimer (AAIC, per les sigles en anglès), que han presentat en societat diversos estudis esperançadors sobre una anàlisi de sang capaç de detectar la malaltia de la memòria amb tanta precisió com els mètodes més cars i invasius.

Es tracta d’una prova que mesura els nivells en sang de la proteïna tau, un element que es concentra en les parts on l’atròfia cerebral és més greu i que ha estat clau per estudiar els diferents símptomes que presenten els pacients. El nou mètode és capaç de determinar si les persones tenen Alzheimer fins a 20 anys abans que apareguin els primers problemes de memòria, segons revela una investigació conjunta d’experts en neurologia d’Estats Units i diversos països d’Europa publicada a la revista ‘Journal of the American mediquen Association ‘.

“Aquesta anàlisi de sang prediu de manera molt precisa qui té la malaltia en el cervell, incloses les persones que no presenten símptomes”, destaca el doctor Michael Weiner, investigador sobre Alzheimer a la Universitat de Califòrnia a San Francisco. “No és una cura, no és un tractament, però no es pot tractar la malaltia sense poder diagnosticar-la. I el diagnòstic precís i de baix cost suposa realment un gran avanç”, explica en declaracions recollides per ‘The New York Times’.

A més d’avaluacions clíniques de memòria i deteriorament cognitiu, els metges segueixen utilitzant costosos mecanismes com les tomografies per emissió de positrons (PET) -que utilitzen petites quantitats de materials radioactius per identificar canvis a nivell cel·lular- o les puncions espinals. D’aquesta manera, detecten nivells elevats de la proteïna amiloide, un altre dels elements que s’acumula al cervell dels pacients d’Alzheimer. El problema és que algunes persones poden tenir nivells alts i no desenvolupar la malaltia.

“Dir que tens amiloide en el cervell a través d’una exploració PET no és suficient per diagnosticar l’Alzheimer”, explica la directora científica de l’Associació de l’Alzheimer, Maria Carillo. No obstant això, el nou anàlisi de sang obre la porta a conjugar aquest indicador amb la detecció de tau. “Aquesta prova permet la possibilitat de detectar definitivament a una persona amb Alzheimer. Fa cinc anys t’hauria dit que era ciència ficció”, celebra l’experta.

La detecció de tau també pot ser valuosa per predir el ritme a què disminuiran les capacitats cognitives d’una persona, doncs, a diferència de l’amiloide, la tau tendeix a augmentar a mesura que la malaltia s’agreuja. “Aquesta anàlisi de sang per tau sembla no només mostrar capacitat per distingir amb precisió entre la malaltia d’Alzheimer i altres afeccions neurodegeneratives, sinó que també pot detectar canvis abans que apareguin els símptomes”, assegura Fiona Carragher, de la Societat d’Alzheimer.

 

La investigació obre un debat ètic

“Ara necessitem estudis a major escala per confirmar aquests resultats i descobrir si aquesta prova podria accelerar la nostra capacitat de desenvolupar nous tractaments per a la malaltia d’Alzheimer en el futur”, aclareix Carragher. El següent pas podria ser molt més gran si l’anàlisi de sang integra els mesuraments d’amiloide. Per aquest motiu el gran front comú dels investigadors a l’avantguarda sigui l’estudi Seabird, que inclourà el desenvolupament de biomarcadors d’amiloide en sang i comptarà amb la participació de més de 1.000 persones, de diferents races, categories socioeconòmiques i estats cognitius.

Però la capacitat de diagnosticar l’Alzheimer amb una anàlisi de sang ràpid també llança un debat ètic: ¿han de decidir les persones si prefereixen saber o no que pateixen una malaltia per a la qual encara no hi ha una cura?

 

 

https://www.elconfidencial.com/tecnologia/ciencia/2020-07-29/analisis-sangre-alzheimer-resultados_2699187/