ca

Prusiner veu “perspectives extraordinàries” per comprendre millor l’alzhèimer.

 

Santiago de Compostela, 23 may (EFE).- El professor Stanley B. Prusiner, Premi Nobel de Fisiologia i Medicina el 1997, ha afirmat avui que els descobriments dels últims anys obren “perspectives extraordinàries” per comprendre més les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer.

Prusiner, que participa al congrés Prion 2018 que se celebra fins divendres a Santiago de Compostel·la, va al·ludir en particular a l’criomicroscopía electrònica que permet determinar l’estructura en alta resolució de biomolècules en solucions, el que va portar a la Reial Acadèmia de les Ciències de Suècia a concedir el Nobel de química 2017 als investigadors Jacques Dubochet, Joachim Frank i Richard Henderson.

“Crec que és un enorme avanç”, ha comentat en declaracions a Efe Prusiner, professor de Neurologia i Bioquímica de la Universitat de Califòrnia a San Francisco (EUA) que va rebre el 1997 el Premi Nobel de Medicina pel seu descobriment dels “prions”, un agent biològic d’infecció que permet comprendre millor malalties com el mal d’Alzheimer.

El bioquímic i neuròleg nord-americà va lamentar que, en canvi, s’han gastat en els últims anys “16.000 milions de dòlars, tirats directament al vàter” en investigació sobre anticossos per tractar malalties degeneratives.

“Els anticossos no passen al cervell perquè tenim una barrera que es remunta a abans que fóssim humans, a l’època dels mamífers en què menjàvem baies al bosc”, va comentar l’investigador, qui va observar que els organismes amb un “sistema rudimentari de reg sanguini del cervell no són veritablement com els de les persones “, cosa que dificulta trobar tractaments específics contra malalties neurodegeneratives.

Va destacar que l’evolució de l’ésser humà ens ha portat al fet que “part de les escombraries que arriba als nostres cervells és exclosa”, el que ens diferencia dels organismes més simples que no tenen aquesta capacitat.

En aquest sentit, ha indicat que per trobar algun tipus de tractament o fàrmac “caldrà encara analitzar centenars de milers de combinacions de components químics” per aconseguir una o diverses “proteïnes específiques”, però va expressar la seva esperança que les noves tecnologies i la investigació permetin avançar en això.