ca

Punts Destacats de la Conferència Internacional 2020 de la Alzheimer ‘s Association

 

Les investigacions presentades en la Conferència Internacional de la Alzheimer ‘s Association (AAIC®) 2020 suggereixen que la vacunació contra la grip (influenza) i la pneumònia després dels 60 anys, a més d’un baix IMC a el principi de la vida, entre d’altres factors de salut, estan associats amb un menor risc de patir Alzheimer i altres tipus de demència.

“Aquestes noves troballes reportats a la AAIC 2020 són un fort suport a la possibilitat d’implementar intervencions conductuals durant tota la vida per reduir el risc de patir Alzheimer i altres demències”, va dir María C. Carrillo, Ph.D., directora científica de la Alzheimer ‘s Association.

Altres dades noves reportats a la AAIC 2020 van mostrar:

  • Anàlisi de sang que mesuren versions anormals de proteïnes tau que podrien-si es verifica en futures investigacions- diagnosticar la malaltia d’Alzheimer sense confirmació addicional; és a dir, no requereix un examen per autòpsia ni fer tomografies per emissió de positrons (PET) per detecció de proteïnes tau i plaques amiloides.
  • Els factors de risc de salut cardíaca-com pressió arterial alta, diabetis i sobrepeso- tan d’hora com en l’adolescència poden influir en la memòria i en la capacitat intel·lectual de l’última etapa de la vida, especialment en les persones afroamericanes.
  • L’educació primerenca de millor qualitat està associada amb un millor exercici de l’llenguatge i la memòria i un menor risc de patir demència en l’última etapa de la vida. Aquesta associació pot ser diferent entre homes i dones i entre persones afroamericanes i blanques.

A la AAIC 2020, la Alzheimer ‘s Association va anunciar el llançament d’un nou estudi de recerca internacional que farà un seguiment global i buscarà entendre l’impacte a llarg termini de el nou coronavirus en el cervell, inclusivament en la capacitat intel·lectual, la conducta i el funcionament. Hi ha científics de més de 30 països desitjosos de participar, i l’Organització Mundial de la Salut proporcionarà assistència tècnica a mesura que avancem en aquesta important col·laboració. Amb ànim de establir una base sòlida per a aquesta investigació, ens alinearem amb els estudis existents, com l’Estudi Framingham de el cor, i amb professionals mèdics de tot el món, sobre la manera de mesurar i recopilar les dades. Per entendre millor l’impacte de virus en el cervell tindrem en compte la possibilitat de fer col·laboracions entre estudis.

La AAIC és el principal fòrum anual per a la presentació i el debat de les investigacions més recents sobre Alzheimer i demència. La conferència virtual i gratuïta d’aquest any va atraure xifres rècord d’inscripció d’assistents (més de 22 000) i presentacions científiques (més de 3000). “El fet de poder accedir lliurement i per Internet a l’experiència de la AAIC permet que els científics especialistes en demència de tot el món comparteixin i debatin sobre les seves troballes més recents i formin xarxes per forjar noves col·laboracions que generin les idees que condueixin a un món sense Alzheimer ni cap demència “, va dir Carrillo.

 

Detalls addicionals de les històries presentades en la AAIC:

Vacunació contra la grip i la pneumònia vinculada amb un menor risc d’Alzheimer

Les noves investigacions presentades en la AAIC 2020 suggereixen que la vacunació contra la grip i la pneumònia està associada amb un menor risc de patir Alzheimer. Dos estudis en adults majors van descobrir que els que havien rebut una vacuna contra la grip o la pneumònia tenien menys probabilitats de desenvolupar Alzheimer. Els que havien rebut la vacuna contra la grip més regularment tenien un risc encara menor. En el cas de la vacunació contra la pneumònia, la major reducció de risc es va observar en les persones que no portaven un dels factors de risc genètics coneguts de l’Alzheimer: una variant de el gen TOMM40.

Els informes van proporcionar alguns dels primers estudis a gran escala que investiguen la relació entre la vacunació i el risc d’Alzheimer, ressaltant el potencial de la vacunació com una intervenció accessible i donant suport futures investigacions sobre els mecanismes biològics subjacents als efectes protectors de la vacunació observats.

 

Anàlisi de sang per a detecció de proteïna cerebral anormal podria confirmar el diagnòstic de malaltia d’Alzheimer

Diversos estudis de la AAIC 2020 descriuen avenços en les anàlisis de sang que podrien detectar amb més facilitat i precisió la malaltia d’Alzheimer (i amb més certesa), i distingir-la d’altres trastorns cerebrals degeneratius. Els estudis es van enfocar en marcadors biològics que detecten versions anormals de la proteïna tau en sang o plasma, inclosa una forma específica de tau coneguda com p-tau217 que aparentment és la més específica d’Alzheimer. La tau anormal forma els “cabdells neurofibril·lars”, que són les lesions cerebrals característiques de la malaltia d’Alzheimer.

A més, es va descobrir que aquests canvis cerebrals de la tau indiquen acumulació de placa amiloide, el que constitueix l’altra lesió cerebral característica d’Alzheimer. En les noves dades presentades en la AAIC, la p-tau217 en sang va distingir a persones que tenien plaques i cabdells de les que no tenien canvis cerebrals característics d’Alzheimer amb una precisió de el 89%, a les que tenien plaques i cabdells més abundants amb una precisió de l’98% i els resultats d’una PET de tau amb una precisió de l’93%. Si els resultats es reprodueixen i verifiquen, aquesta podria ser la primera vegada en què un diagnòstic de demència per Alzheimer mitjançant aquesta anàlisi de sang podria considerar confirmatori, és a dir, que no requereix examen per autòpsia ni tomografies per emissió de positrons (PET) per a la detecció de proteïnes tau i plaques amiloides.

Les anàlisis de sang podrien oferir un abordatge més senzill i accessible per a millorar el diagnòstic, controlar el tractament i identificar persones adequades per als assajos clínics. Les famílies que s’enfrontin l’Alzheimer, ara i en el futur, es beneficiaran molt d’una prova senzilla que permeti una detecció precoç. Per exemple, podria permetre prendre mesures importants de cures i planificació a el principi de el procés de la malaltia.

 

COVID-19, investigacions sobre Alzheimer, tenir-ne cura a llarg termini i el cervell

A la AAIC 2020 es va generar un intens debat que va incloure a experts de la Alzheimer ‘s Association, la Facultat de Medicina de la Universitat de Kentucky, el Centre Mèdic de Rush University i Health Sant Antoni de la Universitat de Texas intercanviant experiències i punts de vista sobre temes en desenvolupament i provocatius relacionats amb l’impacte de l’COVID-19 i la pandèmia global sobre la investigació sobre l’Alzheimer, les cures a llarg termini i el cervell.

La pandèmia de COVID-19 va deixar més exposades les diferències de salut que hi ha entre els grups racials i ètnics causa de factors econòmics i socials. Moltes d’aquestes desigualtats són aparentment similars i estan ben documentades en casos d’Alzheimer i altres demències. Aquestes condicions poden aïllar les persones dels recursos necessaris per mantenir sanes i segures a les seves famílies.

“La pandèmia de COVID-19 segueix presentant desafiaments imprevistos per a les persones amb Alzheimer i altres tipus de demència, les seves famílies i els seus cuidadors. En particular, els entorns de cures a llarg termini estan patint aquests desafiaments. Segons alguns càlculs, més de 59.000 residents i treballadors han mort de coronavirus en residències geriàtriques i altres comunitats de cures a llarg termini. La Alzheimer ‘s Association insta els legisladors estatals i federals a implementar solucions polítiques que abordin els problemes immediats i a llarg termini que afecten les institucions de cures durant la pandèmia de COVID-19 “, va dir Carrillo.

 

Els factors de salut dels primers anys de vida podrien influir sobre el risc de patir Alzheimer i demència

Es van presentar tres estudis a la AAIC 2020 que van identificar diversos factors dels primers anys de vida que podrien influir sobre el risc de patir Alzheimer en l’última etapa de la vida, inclusivament salut cardiovascular, IMC i qualitat de l’educació.

  • Un estudi de més de 700 persones afroamericanes va revelar que la pressió arterial alta i la diabetis, o una combinació de múltiples factors relacionats amb la salut cardíaca, són comuns en l’adolescència i estan associats amb una pitjor capacitat intel·lectual en l’última etapa de la vida.
  • Un segon estudi de més de 5100 adults majors suggereix que un índex de massa corporal més elevat en els adults joves (d’entre 20 i 49 anys) s’associa amb un major risc de patir demència en l’última etapa de la vida. En el cas de les dones, el risc de demència va ser 1.8 vegades més alt entre les que tenien sobrepès sent adultes joves i 2.5 vegades més alt entre les que eren obeses.
  • Un tercer estudi va descobrir que, en un grup divers de més de 2400 persones seguides durant fins a 21 anys, l’educació inicial de millor qualitat va estar associada amb un millor exercici de l’llenguatge i la memòria i un menor risc de patir demència en l’última etapa de la vida.

 

Sobre la Conferència Internacional de la Alzheimer ‘s Association (AAIC)

La Conferència Internacional de l’Alzheimer ‘s Association (AAIC) és la reunió més gran a nivell internacional d’investigadors de tot el món enfocats en l’estudi de l’Alzheimer i altres demències. Com a part del programa de recerca de la Alzheimer ‘s Association, l’AAIC funciona com a catalitzador per generar nous coneixements sobre la demència i promoure una comunitat fonamental de recerca acadèmica.

 

Sobre la Alzheimer ‘s Association

La Alzheimer ‘s Association és una organització de salut internacional integrada per voluntaris i dedicada al la cura, la investigació i el suport de la malaltia d’Alzheimer. La nostra missió és liderar el camí per posar-li fi a la malaltia d’Alzheimer i a totes les altres manifestacions de demència accelerant la investigació a nivell mundial, impulsant la reducció de riscos i la detecció primerenca, i optimitzant les cures i el suport de qualitat. Visiteu alz.org per a més info.

 

https://www.alz.org/aaic/releases_2020/overview-release-spanish.asp