ca

Quatre aliments per tenir més memòria i més concentració

 

Provar de mantenir el cap en les millors condicions de funcionament és una de les millors idees a l’hora de vetllar per la nostra salut. Al cap i a la fi, del cervell surten una gran part de les ordres que ens mantenen amb vida.

Dins d’aquesta idea de cuidar la ment, els aliments que consumim també exerceixen un paper important i poden millorar tasques mentals concretes, com la memòria i la concentració.

Per això, a continuació veurem quatre aliments que ens poden ajudar en aquest sentit.

 

Cafè

El cafè és un element present en els matins i sobretaules de milions de persones. Conté dos components com són la cafeïna i els antioxidants, que ajuden el cervell.

La cafeïna té una sèrie d’efectes positius al cervell, que inclou un major estat d’alerta  gràcies que bloqueja l’adenosina, un missatger químic que provoca somnolència i una millora de l’estat d’ànim, gràcies que pot estimular la serotonina.

Un estudi va revelar que quan els participants bevien un cafè gran al matí o quantitats més petites al llarg del dia, eren més efectius en les tasques que requerien concentració.

 

Nabius

Els nabius i altres baies de colors intensos aporten antocianines, un grup de compostos vegetals amb efectes antiinflamatoris i antioxidants. Els antioxidants actuen tant contra l’estrès oxidatiu com contra la inflamació, condicions que poden contribuir a l’envelliment cerebral i malalties neurodegeneratives.

S’ha descobert que alguns dels antioxidants dels nabius s’acumulen al cervell i ajuden a millorar la comunicació entre les cèl·lules cerebrals.

 

Bròcoli

El bròcoli té molts compostos vegetals beneficiosos, inclosos antioxidants.

També és molt ric en vitamina K, proporcionant-ne més del 100% de la ingesta diària recomanada en una porció d’una tassa (uns 90 grams). Aquesta vitamina soluble en greix és essencial per a la formació d’esfingolipidosi, un tipus de greix que està densament empaquetat a les cèl·lules cerebrals.

Alguns estudis en adults grans han relacionat una ingesta major de vitamina K amb una millor memòria. Però més enllà de la vitamina K, el bròcoli conté una sèrie de compostos que li proveeixen d’efectes antiinflamatoris i antioxidants, que poden ajudar a protegir el cervell contra possibles danys.

 

Llavors de carabassa

Les llavors de carabassa contenen poderosos antioxidants que protegeixen el cos i el cervell del dany dels radicals lliures. També són una excel·lent font de magnesi, ferro, zinc i coure, sent cada un d’aquests nutrients importants per a la salut del cervell.

El dèficit de zinc té relació amb malalties neurològiques com l’Alzheimer, el Parkinson o la depressió. El magnesi és molt important per l’aprenentatge i la memòria. Per la seva part, el coure ajuda a controlar els senyals nerviosos. Finalment, la deficiència de ferro té incidència en la confusió mental i el deteriorament de la funció cerebral.

 

 

María Cardoso

https://www.elnacional.cat/ca/salut/quatre-aliments-per-a-una-millor-memoria-i-una-concentracio-mes-gran-important_599855_102.html