ca
Notícies

Què és el primer que obliden les persones amb alzhèimer?

Al teatre de la ment, on els records dansen en la penombra de la memòria, el teló s’alça en un drama silenciós però poderós: l’Alzhèimer. Aquesta malaltia, més que simplement esborrar les pàgines del passat, esvaeix els personatges, els escenaris i les emocions que componen la narrativa d’una vida. Durant la seva progressió, aquesta malaltia comporta gradualment un deteriorament de la memòria en els qui la pateixen, afectant progressivament el procés del pensament, comportament i fins i tot l’ habilitat per interactuar amb els altres. Enmig d’aquest intrigant escenari, sorgeix una pregunta que ressona amb urgència: Què és el primer que obliden les persones amb Alzheimer?

Què és el primer que esborra la ment?

L’Alzheimer no es manifesta de la mateixa manera en totes les persones, ja que la seva progressió i símptomes varien àmpliament. Tanmateix, una de les característiques més distintives de la malaltia és la pèrdua gradual de la memòria a curt i llarg termini. A mesura que l’Alzheimer afecta el cervell i les connexions neuronals, es tornen més evidents certes pèrdues de memòria específiques, i sovint, el primer d’aquests oblits és el de les tasques i esdeveniments més recents.

Així, atès que aquesta condició implica una disminució gradual de la memòria, els individus afectats experimenten un oblit primordial d’ esdeveniments recents, como converses recents o successos nouvinguts. Per exemple, els pacients que pateixen Alzheimer poden començar a oblidar detalls simples del seu dia a dia, com què van menjar a l’esmorzar, si ja van prendre la seva medicació o si van regar les plantes. Aquests oblits inicials poden semblar trivials, però són senyals primerencs que alguna cosa no està funcionant correctament al cervell.

Un estudi del Grup de Recerca en Neurociència Cognitiva (GRNC), adscrit al Parc Científic de Barcelona, va dur a terme un experiment amb el propòsit de demostrar la identificació de mancances específiques en la categoria conceptual de la memòria en individus afectats per aquesta malaltia. Això es basava en la seva capacitat per retenir el significat de paraules que abastaven diverses categories semàntiques, com ara eines (com tisores o martell), mitjans de transport (com camió o cotxe) i éssers animats (involucrant vegetals i animals).

D’aquesta manera, el coneixement que posseïm sobre els objectes que ens envolten, com l’entesa que un avió és un tipus de transport aeri o que una zebra és un animal amb quatre potes que habita a l’Àfrica, constitueix el tipus d’informació que resideix en el que s’anomena com a “memòria semàntica o conceptual”.

Els resultats obtinguts van indicar que tant individus sans com aquells amb un deteriorament lleu en la informació semàntica eren capaços de recordar de manera similar el significat de paraules relacionades amb objectes inanimats i éssers vius en general. Tanmateix, en aquells pacients que havien experimentat una pèrdua més considerable de la informació semàntica, aquesta mancança es manifestava principalment en referència a conceptes relacionats amb objectes, mantenint-se el record de termes vinculats a éssers vius en el mateix nivell que en altres grups de participants que no patien la malaltia o estaven en etapes menys avançades del seu desenvolupament.

Això vol dir que la pèrdua del coneixement no es produeix de manera homogènia, i que els conceptes referents a éssers vius són més resistents al dany cerebral que produeix aquesta patologia.

La progressió

A mesura que l’Alzheimer avança, també poden sorgir oblits més profunds i preocupants. Els records de la infància i la joventut, que normalment es mantenen intactes durant gran part de la vida adulta, poden començar a esvair-se. Els llocs familiars i els moments clau de la vida, com el naixement dels fills o les fites professionals, es poden perdre en les brumes de la ment afectada per la malaltia.

Per finalitzar, és important assenyalar que, tot i que els oblits són un símptoma central de l’ Alzheimer, la malaltia també afecta altres àrees cognitives i funcionals, com el llenguatge, la presa de decisions i les habilitats motores. Amb el temps, les persones que pateixen Alzheimer poden tenir dificultats per comunicar-se, per realitzar tasques quotidianes i fins i tot per reconèixer els seus propis éssers estimats.

 

N.F.

¿Qué es lo primero que olvidan las personas con alzhéimer? (diariodesevilla.es)