ca

Què és l’Alzheimer?

 

L’Alzheimer, el dia mundial se celebra cada 21 de setembre, és un tipus de demència, una malaltia neurodegenerativa que comporta deteriorament cognitiu i trastorns conductuals per la pèrdua progressiva de neurones. Això comporta que el sistema nerviós no pugui realitzar les seves funcions amb normalitat. L’Alzheimer és la forma més comuna de demència, afecta a set de cada deu casos de demència, i no té cura. Sol començar després dels 60 anys i afecta més a dones. El primer símptoma sol ser la pèrdua de memòria i la repetició de preguntes i comentaris de forma constant.

Segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), actualment pateixen unes 800.000 persones a Espanya. L’Alzheimer és no és només la principal causa de demència en tot el món, sinó també la malaltia que major discapacitat genera en persones grans a Espanya i, per tant, suposa un dels majors despeses socials.

 

Causes de l’Alzheimer: Plaques i cabdells de proteïnes, alteració genètica i causes desconegudes

Realment la causa de l’Alzheimer es desconeix. Se sap que, de forma precoç, pot tenir el seu origen en la creació de plaques de proteïna beta amiloide que es dipositen al voltant de les neurones i proteïna i tau hiperfosforilada que crea uns cabdells neurofibril·lars dins de les neurones. Es creu que aquestes formacions interfereixen en el funcionament de les neurones impedint la seva comunicació.

Com a causa genètica sembla que pot ocórrer per l’alteració en el gen PSEN1, presenilina 1; PSEN2, presenilina 2.

Els principals factors de risc enfront de l’aparició de l’Alzheimer són:

-La edat. La majoria de casos apareixen després dels 65 anys.

-Ser dona.

– Tenir antecedents familiars.

– Traumatisme cranial.

– Tabaquisme.

– Síndrome de Down.

– Diabetis.

– Hipertensió arterial.

– Depressió.

 

Símptomes de l’Alzheimer: Pèrdua de memòria, desorientació i altres

El primer símptoma que pot fer sospitar de la presència de l’Alzheimer és la pèrdua de la memòria immediata. Altres signes poden ser:

– Repetir constantment les mateixes preguntes o les mateixes coses.

– Oblidar-se de converses, esdeveniments … i insistir que no han tingut lloc.

– Perdre’s en llocs coneguts.

– Oblidar noms de la família i accions i coses quotidianes.

– Dificultat per recordar les paraules adequades.

– Dificultat de concentració i pensament en abstracte i també en l’aspecte numèric.

– Dificultat per realitzar tasques (control de finances, pagaments …).

– Disminució de la capacitat de presa de decisions.

– Actituds impròpies en situacions socials.

– Fer servir roba inadequada per a l’estació.

– Depressió.

– Apatia.

– Canvis d’humor.

– Desconfiança.

– Irritabilitat i agressivitat.

– Canvis en els patrons de son.

– Pèrdua de la inhibició.

– Deliris. 

 

Diagnòstic de l’Alzheimer: Proves cognitives, d’imatge, genètiques i anàlisi

El neuròleg realitzarà proves físiques per avaluar reflexos, to i força muscular, capacitat per aixecar-se i caminar per l’habitació; sentit de la vista i l’oïda; coordinació i equilibri.

A part, realitzarà unes proves cognitives, uns test que poden ser curts com el ‘Minimental State Examination’ (MMSE) o complets. El resultat es compara amb els de la població general de la mateixa edat i del mateix nivell acadèmic.

A part, es realitzaran anàlisis de sang, anàlisi del líquid cefaloraquidi obtingut mitjançant punció lumbar, proves genètiques i proves de neuroimatge cerebral com la tomografia computeritzada, la ressonància magnètica o la tomografia per emissions de positrons (PET).

 

Tractament i medicació de l’Alzheimer: Medicació i mesures de protecció

Avui l’Alzheimer és una malaltia que no té cura. Hi fàrmacs que actuen sobre els problemes derivats del procés degeneratiu, però no sobre les seves causes. Bàsicament, s’utilitzen dos tipus de fàrmacs:

– Inhibidors de la colinesterasa. Actuen sobre alguns símptomes com l’agitació o la depressió. La seva funció és augmentar la presència d’acetilcolina en el cervell. Aquesta substància neurotransmissora es veu reduïda a conseqüència de la malaltia d’Alzheimer. Els fàrmacs més habituals d’aquest grup són donepezil, galantamina i rivastigmina. Els principals problemes secundaris són digestius i també s’han descrit trastorns del son.

– Memantina. Aquest fàrmac aconsegueix retardar l’avanç dels símptomes de la malaltia en els estadis moderat i greu. Pot causar marejos i confusió, però aquest tipus d’efectes secundaris són poc freqüents.

Un altre tipus de tractaments farmacològics pretenen controlar símptomes com la irritabilitat o problemes de son que es presenten en alguns pacients.

Pel que fa al tractament no farmacològic, diversos estudis posen de manifest l’efecte positiu que tenen programes d’intervenció cognitiva i activitat física. Depenent de la fase en què es trobi la malaltia, el metge determinarà que programa resulta més adequat i la freqüència amb què s’ha de fer.

D’altra banda, hi ha una sèrie d’hàbits quotidians que poden ajudar els pacients d’Alzheimer a millorar el seu benestar. És important establir una sèrie de rutines que facilitaran el dia a dia i milloraran la seva autonomia. Per exemple, deixar les claus, la cartera el telèfon sempre en el mateix lloc; programar els telèfons de contacte més habituals; fer llistes de tasques i també per a medicació, són algunes de les accions que seran d’utilitat per a les persones amb Alzheimer.

 

Prevenció de l’Alzheimer, reduir el risc

L’Alzheimer no compta amb mesures de prevenció però sí s’indica que potser es pugui reduir el risc de l’aparició de la malaltia si es realitza activitat física diàriament i si se segueix una dieta saludable i equilibrada baixa en greixos saturats. Si es pateixen malalties com la diabetis o la hipertensió arterial s’ha de seguir un bon compliment terapèutic. I si es fuma, deixar de fer-ho.

També és important participar en esdeveniments socials, llegir, ballar, jugar a jocs de taula, tocar algun instrument … qualsevol activitat que impliqui un compromís mental i social per preservar les habilitats de pensament.

 

 

font:https://www.lavanguardia.com/vida/salud/enfermedades/20190921/47512026855/alzheimer-demencia-perdida-de-memoria-dia-mundial-del-alzheimer.html