ca

Què fem a l’AFA durant aquests dies de confinament i pandèmia?

 

L’AFA Baix Llobregat no està aturada durant aquesta pandèmia. Tot i que els centres es van tancar per precaució abans fins i tot que les autoritats ho exigissin, som conscients de la importància de la nostra feina i de la imprescindible tasca de suport que realitzem a les famílies afectades per la malaltia d’alzheimer. Si ja és complicat tenir cura d’una persona afectada per l’alzhèimer, encara ho és més en unes condicions de confinament com les actuals, per tant, des de l’AFA fem tot allò que podem per estar al seu costat també en aquests moments difícils.

Les persones malaltes d’alzhèimer han vist trencada la seva rutina, cosa que no els ajuda gens, i no poden entendre què succeeix tan greu com perquè no puguin sortir de casa. Els seus familiars, d’altra banda, es veuen molts cops impotents davant d’aquesta nova situació que els exigeix una atenció 24 hores envers els seus familiars que no és gens fàcil de gestionar i que els pot acabar comportant la síndrome del cuidador cremat. 

Així doncs, l’AFA Baix Llobregat, tal i com us hem comentat en notícies anteriors, té a disposició del seus socis 4 línies directes i indepedents amb psicòlogues de l’Associació, mitjançant les quals es resolen dubtes, s’aconsella en moments d’estrès i s’ofereix ajuda psicològica en general, tant en processos de dol com acompanyant el dia a dia dels cuidadors i cuidadores d’una persona dependent 24 hores. També hem anat penjant material divers sobre com afrontar la situació quen ens ha dut la pandèmia del COVID-19.

 

 

Tanmateix, les responsables dels Centres de l’AFA, fan un seguiment -ja sigui telefònic o per vídeo trucada- dels usuaris dels Centres i de les seves famílies, interessant-se pel seu estat i ajudant-los a gestionar aquests temps de reclusió, suggerint-los processos o actituds que haurien de seguir amb el malalt confinat a casa.  Des de com explicar al mlalat el que està passant, a quina rutina diaria haurien de seguir perquè aquest període de confinament no perjudiqui la convivència ni l’estat mental i físic dels malalts ni de les persones que els cuiden. 

Per fer el confinament menys lesiu per les persones afectades per la malaltia d’Alzhèimer i els seus familiars, s’envia també als familiars des d’exercicis de fisioteràpia per mobilitzar articulacions i ajudar a mantenir l’equilibri a l’hora de caminar, a exercicis de memòria o manadales perquè la persona malalta segueixi treballant a casa i estigui entretinguda. Podeu trobar molts d’aquest continguts a la pàgina corporativa de facebook de l’AFA Baix Llobregat i instagram de l’AFA Baix Llobregat

D’altra banda – com a prova pilot i mentres estem estudiant les possibilitats de fer-ho també als altres Centres- pels usuaris de Cornellà que ho vulguin oferim tallers de memòria virtuals, via multiconferència de videotrucades, com podeu veure en la imatge que acompanya aquest escrit. Hi ha dos grups de tallers: de 11 a 12, i de 12 a 13 hores.

També tenim obert, a través d’en Marc Corominas, musicoterapeuta de l’AFA, un canal dinàmic de musicoteràpia online on les persones grans podran gaudir d’una bona estona musical en directe al mateix temps que hi poden participar. Les sessions interactives es fan els dimarts a les 11h. i els dijous a les 18h. Podeu accedir-hi clicant aquí.

Així doncs, seguim al costat de les persones amb la malaltia df’alzhèimer i els seus familiars, malgrat tots els malgrats, però no només això, fins i tot hem ofert els serveis dels nostres professionals per ajudar a les famílies afectades pel COVID-19 via les administracions locals. L’Àrea de Serveis Socials de l Ajuntament de Sant Vicenç ens ha demanat ajuda per fer front a les situiacions que comporta la crisis del COVID19 i els professionals que feien els grups de suport en aquella localitat ja estan atenent famílies afectades per un procés de dol degut a algun traspàs d’un familiar per culpa del coronavirus.   

 

 

L’AFA obligada a fer un ERTO

Per acabar i en un altre ordre de coses, explicar-vos que, si el tancament dels nostres Centres suposa un problema pels usuaris i les seves famílies, també deixa l’AFA, com a tantes altres entitats i empreses, en una situació molt complicada. Sense els ingressos dels Centres de Dia, no podem afrontar les nòmines de les persones que treballen en aquests Centres, motiu pel qual l‘AFA s’ha vist obligada a presentar un ERTO que afecta gairebé tots els 34 treballadors de la plantilla de l’AFA, amén dels treballadors autònoms que no poden dur a terme la seva feina;  des dels musicoterapeutes als que realitzen la Teràpia Assistida amb Animals als nostres Centres.

Catalunya ha registrat un total de 83.533 Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) fins aquest diumenge, 555 més respecte a les xifres d’aquest dissabte. Des que va començar la crisi del coronavirus, el nombre de treballadors que s’han quedat temporalment sense feina al territori és de 617.558 –fins a 4.763 més respecte a ahir-, segons les últimes dades del departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i la nostra Associació no n’ha estat una excepció. 

Malgrat el “desconfinament progressiu” que s’està estudiant i es comenta, el treballar amb persones dins d’una franja de risc molt elevat (a Catalunya s’han mort al voltant de 600 persones d’edat avançada en residències d’avis) fa que des de l’AFA ens moguem amb la hipòtesis de que els Centres no podran obrir fins l’última finestra de desconfimnament que s’obri. Estem segurs, però, que tant les administracions com els nostres socis estareu al costat de l’AFA en aquest moments complictas, i més quan aquest terratrèmol mundial ha deixat clar que el camí de desvallestar el nostre sistema sanitari i els serveis socials ha posat en risc les nostres vides, ergo no el podem tolerar. Aquells serveis que treballen per paliar els efectes d’una malaltia tan terrible i que afecta d’una manera tan transveresal i amplia com és la malaltia d’Alzhèimer s’han de poder garantir en tots els escenaris. 

Gràcies a tots per la vostra comprensió i suport.

Ens veiem aviat!