ca

Què hem de saber sobre les demències i l’Alzheimer?

 

El doctor i professor Ricardo Allegri, metge neuròleg especialista en neurologia i psiquiatria (MN. 63538), cap de Neurologia Cognitiva, Neuropsiquiatria i Neuropsicologia de FLENI, es va referir a una nova edició de Stamboulian Talks a l’ABC del que han de saber les persones sobre les demències i l’Alzheimer.

Segons el FLENI, la demència és un terme general que descriu una àmplia gamma de símptomes associats amb el deteriorament de les funcions cognitives i que redueixen la capacitat d’una persona per realitzar les seves activitats diàries. Les funcions cognitives són aquelles funcions cerebrals que ens permeten conèixer el món com l’atenció, l’orientació, la memòria i el llenguatge, per exemple.

Les causes de les demències són variades. Entre elles es troben les causes neurodegeneratives, on una malaltia particular afecta i danya a les neurones progressivament. Una de les demències progressives més conegudes i freqüents és la malaltia d’Alzheimer – que d’acord amb l’OMS representa entre el 60 i el 70 per cent dels casos-, però no és l’única.

S’estima que hi ha uns 100 tipus de demències amb diferents símptomes, dels quals un dels més comuns és la pèrdua de memòria. D’altra banda, és important destacar que l’oblit és una funció normal de el cervell i que un oblit no es tradueix en una malaltia ni una demència

“S’està tractant d’arribar a entendre tots els camins fisiopatològics i neuropatològics desenvolupats per la malaltia. Avui sabem que les demències i la malaltia d’Alzheimer comença molts anys abans de la simptomatologia clínica, 20 anys abans per al dipòsit amiloide i 10 anys per a la neurodegeneració i per al trastorn de Latour “, va explicar Allegri en relació a la primera pilar fonamental de el coneixement sobre aquesta afecció.

El segon a saber segons l’especialista són tots els estudis anomenats biomarcadors, per arribar d’hora i en la forma més específica a la diagnosi. “Avui tenim biomarcadors, però el gran repte és aconseguir aquest tipus d’eina més senzills encara dels que estem fent servir ara mateix”, ha precisat.

El tercer pilar de les demències i l’Alzheimer és el tractament. “En aquest punt ens trobem amb dues bases, d’una banda la prevenció i per l’altre banda el tractament pròpiament dit. Avui sabem que més de l’50% dels factors que juguen sobre la malaltia són prevenibles i manejables: l’educació, factors vasculars com el sedentarisme, l’obesitat, hipertensió, hipercolesterolèmia, el tabaquisme, la inactivitat física, la manca de contacte social, la depressió, l’alcoholisme i la contaminació ambiental, són múltiples factors que si es controlen es preveu o retarda el començament de la malaltia “, va advertir el neuròleg.

“A més s’està treballant amb modificadors de la malaltia. Avui les drogues que s’usen en clínica són simptomàtiques, els modificadors van dirigits a la fisiopatologia, és a dir a actuar abans que apareguin els símptomes, o encara hi ha una línia dirigida a intervenir abans que aparegui la neuropatologia “, va precisar i va vaticinar: “La prevenció és l’eix per als propers anys”.

Ricardo Allegri és també Investigador Principal de el Consell Nacional d’Investigacions Científiques i Tecnològiques (CONICET), professor de Neurologia de la Facultat de Medicina de la Universitat de Buenos Aires, director de l’Doctorat en Psicologia amb orientació en Neurociències Cognitives, de la Universitat Maimónides, i president de el Comitè Científic d’ALMA, (Associació de la Lluita Contra el Mal d’Alzheimer).

 

 https://www.infobae.com/salud/2021/01/11/que-debemos-saber-acerca-de-las-demencias-y-el-alzheimer/

Daniel Stamboulian

Profesor Emérito de Infectología de la Facultad de Medicina de la UCES y Voluntary Profesor of Medicine of the University of Miami