ca

Per què l’Alzheimer afecta més a les dones que als homes?

 

Un equip d’investigadors de la Universitat de Vanderbilt (EUA) asseguren haver esbrinat per què l’Alzheimer és més freqüent en les dones que en els homes. La resposta sembla residir en les diferències en la connectivitat cerebral i els gens específics del sexe i no en el fet, com s’ha pensat fins ara, que les dones viuen més que els homes van ser la raó. Les dades s’han presentat en la Conferència Internacional de l’Associació d’Alzheimer a Los Angeles.

La majoria de les persones que viuen amb la malaltia d’Alzheimer, la causa més comuna de demència, són dones.

Un dels trets característics de la malaltia d’Alzheimer és l’acumulació de proteïnes anomenades tau i amiloide en el cervell

Els investigadors van estudiar escàners cerebrals de centenars d’homes i dones, observant el patró d’una proteïna anomenada tau. Un dels trets característics de la malaltia d’Alzheimer és l’acumulació de proteïnes anomenades tau i amiloide en el cervell. Quan formen grups tòxics i enredats, això fa que les cèl·lules del cervell morin, el que porta a problemes de memòria.

Els experts van trobar diferències entre els sexes en la forma en què la tau es disseminava a través de les regions del cervell. Així, en les dones semblava haver una millor connectivitat entre les regions on s’acumula la proteïna tau, el que havia implicacions per al cervell. Amb aquesta major connectivitat, els cervells de les dones poden córrer el risc d’una propagació més ràpida de la tau i del deteriorament cognitiu.

Un altre estudi, de la Universitat de Miami, va trobar evidències que els gens específics de dones i homes podrien estar relacionats amb el risc d’Alzheimer. El descobriment podria portar a perfils de risc únics per a homes i dones.

Brian Kunkle, que va dirigir la investigació, assenyala que «la genètica podria contribuir a les diferències en el risc i la progressió de la malaltia entre els dos sexes».

No obstant això, encara es desconeix si aquesta informació pot usar-se per identificar homes i dones en risc de contraure la malaltia.

 

 

font:www.abc.es