ca

Què regalar a un malalt d’Alzheimer?

 

Ja estem al desembre, un mes ple de celebracions, festes, retrobaments, en què els detalls i regals són presents en totes les llars. Una cosa que sol preocupar als cuidadors i familiars d’una persona amb demència és què regalar a el malalt d’alzheimer.

Si en ocasions resulta complicat comprar un regal per als nostres familiars i éssers estimats, resulta molt més difícil saber que regalar a un malalt d’Alzheimer. Pel que en aquest article de manera senzilla volem transmetre’ls algunes idees de regals imprescindibles per a aquestes persones.

Abans de pensar quin poder regalar a un malalt d’alzheimer, hem de tenir en compte la fase en què es troba.

Regals comuns com poden ser unes sabates o algun complement, poden resultar adequats si abans de triar-los es té en compte les possibles dificultats amb què es podria trobar el malalt a l’utilitzar-los.

Per exemple si escollim per regalar a l’malalt d’alzheimer unes sabates que pugui posar-se i llevar-se amb facilitat, es potencia la seva autonomia a l’hora de vestir-se.

Si es pensa en objectes més concrets que siguin adequats per a pacients d’alzheimer, recomanem optar per regals que siguin significatius per a ells. Que evoquin vivències i records o també personalitzar en base a les seves preferències i aficions.

 

En la fase lleu

Si el malalt es troba en aquesta fase, encara pot assimilar l’aprenentatge de nous aparells amb funcionament senzill i adequat i sobretot, gaudir d’experiències.

Si es troba a la fase 1 o lleu i és aficionat a la lectura, se li poden regalar llibres del tema que li agrada sense que la trama sigui complicada. Si li agrada la música, podem valorar regalar algun tipus de dispositiu mp3 o mp4, d’ús simple que contingui cançons de la seva època.

A més són bones opcions, materials per a pintura, estris de costura o una càmera de fotos, són regals els permetran mantenir durant més temps els seus hobbies i aficions.

També és una bona opció regalar experiències d’oci com sortides culturals, que pot ser una bona idea en aquesta primera etapa. Així com un àlbum de fotos que ens permet animar el pacient a pegar les seves fotografies, records i altres elements que conservi.

 

En la fase moderada

En aquesta fase el malalt ja no és capaç d’assimilar el funcionament de nous aparells, i per això, és recomanable adaptar els regals. No és convenient en insistir en activitats en què el malalt ja realitza amb dificultat. En aquesta fase s’escurça el ventall de possibilitats i recomanem simplificar els regals i adaptar-los a la capacitat de l’malalt.

Si optem per un joc de taula, el dòmino és una excel·lent opció ja que s’exercita diferents habilitats com la concentració, atenció, percepció visual, memòria i el càlcul.

 

Si es troba en la fase greu

En aquesta etapa la selecció de regals cal ser conscients que és molt limitada i s’ha de centrar en objectes basats en l’estimulació sensorial, que van a tranquil·litzar el pacient i fer-lo sentir a gust. Interessen regals que potenciïn la seva part sensorial que bàsicament li facin sentir bé, còmodes i agradables.

Per exemple, un cd música vinculat a les seves vivències, el seu perfum favorit que ha fet servir sempre o una manta del seu color preferit i de tacte suau.

 

L’important és que li compris el regal que compris, ho facis amb aquestes cinc premisses:

  • Pensar en les dificultats amb les que pot trobar-se el malalt d’alzheimer a l’hora d’utilitzar el regal.
  • Intentar que el detall tingui una vinculació emocional amb els seus records.
  • Afavorir l’estimulació cognitiva adaptant-la a cada fase de la malaltia.
  • Personalitzar els regals amb els gustos del nostre familiar.
  • Que els detalls estiguin fets amb el cor.
  •  

 

¿QUÉ REGALAR A UN ENFERMO DE ALZHEIMER?

¿Qué regalar a un enfermo de alzheimer?