ca
Sense categoria

Vols saber si tindràs Alzheimer? Fes aquest test online.

 

Actualment unes 800.000 persones pateixen Alzheimer a Espanya. El 35% dels casos d’Alzheimer es poden atribuir a nou factors de risc modificables, com la diabetis, la hipertensió arterial, l’obesitat, el tabaquisme, el sedentarisme, la depressió, la inactivitat cognitiva, la hipoacúsia i l’aïllament social. Diagnosticar la malaltia de forma precoç és fonamental.

Amb aquest objectiu, l’equip de Ace Alzheimer Center Barcelona, ​​entitat dedicada a la diagnosi, tractament i investigació de l’Alzheimer, ha desenvolupat una prova neuropsicològica digitalitzada pionera anomenada FACEmemory®, que permet detectar a les persones amb deteriorament cognitiu, principalment amb pèrdues de memòria i , així, descobrir de forma precoç la malaltia d’Alzheimer.

Els resultats de l’estudi s’han publicat recentment a la prestigiosa revista “Alzheimer ‘s Research & Therapy”. FACEmemory® és la primera prova de memòria episòdica amb reconeixement de veu i pantalla tàctil autoadministrada, és a dir, que l’usuari pot realitzar-la sense l’ajuda d’un professional. Es tracta, en definitiva, d’una eina molt necessària en el context generat per la Covid-19, ja que permet a qualsevol persona revisar-se la memòria des del seu ordinador o tablet.

Aquesta prova, segons l’estudi publicat, ha permès als investigadors d’Ace avaluar amb èxit la memòria de 154 persones cognitivament sanes i de 122 persones amb deteriorament cognitiu lleu. L’App, allotjada al web https://www.fundacioace.com/es/revisa-tu-memoria-online-confacememory.html, registra automàticament els resultats de les proves en una base de dades mèdica i l’equip de Neuropsicologia de Ace Alzheimer Center els analitza per poder oferir una resposta personalitzada, que orienti les persones a les quals se’ls detecti un baix rendiment cognitiu. L’aplicació s’ha desenvolupat amb el llenguatge Android i utilitza la Llibreria de Google per al reconeixement de veu i les interaccions amb el dispositiu.

En l’última dècada, les proves neuropsicològiques digitalitzades han generat un creixent interès en els contextos de la pràctica clínica, especialment per a la detecció precoç de la malaltia d’Alzheimer. Durant el temps de l’estudi, i a diferència de les proves analògiques, FACEmemory® ha aconseguit predir en un determinat percentatge el risc que, a el cap d’un temps, desenvolupin deteriorament cognitiu lleu. L’App, que millora una aplicació similar prèvia i que ja ha estat patentada per Ace, podria també afavorir el cribratge en centres d’atenció primària o hospitals per derivar a una unitat especialitzada a aquelles persones que mostrin risc de demència un cop realitzada la prova.

“És una eina de cribratge útil per a la detecció dels primers símptomes de la malaltia d’Alzheimer. El fet que, a través del seu ordinador o tablet, tothom pugui revisar-se la memòria és un pas endavant, sobretot en el moment actual, per poder detectar els primers senyals de la malaltia i poder actuar en la seva progressió “, afirma Montse Alegret, investigadora principal de el projecte i neuropsicòloga d’Ace Alzheimer Center.

En aquest sentit, davant d’una malaltia per a la qual a dia d’avui no hi ha cura i que afecta cada vegada a més persones, realitzar un diagnòstic de la demència en fases lleus, quan encara s’està a temps d’intervenir, és una prioritat. “Des de 2008 posem a disposició de qualsevol persona aquest servei: el de revisar la memòria gratuïtament”, explica Mercè Boada, neuròloga i directora mèdica d’Ace Alzheimer Center Barcelona. “Ara, amb FACEmemory®, podrem fer-ho de forma online per arribar a moltes més persones que estan preocupades per la seva memòria i que, per qüestions de mobilitat o de distància geogràfica, no han pogut acudir a un especialista.”

 

BELÉN TOBALINA

https://www.larazon.es/salud/20210420/chxeo7b6f5asre5z7jbktys5wq.html