ca
Sense categoria

Relacionen l’aparició de símptomes neuropsiquiàtrics com l’apatia amb l’inici de l’Alzheimer

Estudien per què els símptomes neuropsiquiàtrics, com l’apatia i la irritabilitat, apareixen abans de l’inici de la pèrdua de memòria.

Investigadors de l’Escola de Medicina de la Universitat d’Indiana (Estats Units) estan estudiant per què els símptomes neuropsiquiàtrics, com l’apatia i la irritabilitat, apareixen a la majoria dels pacients amb malaltia d’Alzheimer abans de l’inici de la pèrdua de memòria.

L’estudi s’ha publicat a ‘Molecular Psychiatry’ i ha identificat un receptor al cervell que condueix a una pèrdua de neurones i estructura sinàptica quan s’usa en un model de malaltia d’Alzheimer.

La investigació s’ha centrat en el nucli accumbens, una regió crítica del cervell que motiva el processament, ubicada al cos estriat ventral. “Aquesta regió no s’estudia gaire entre els investigadors de la malaltia d’Alzheimer”, ha comentat Yao-Ying Ma.

L´investigador ha comentat que s´investiga principalment per comprendre els processos motivacionals i emocionals. “Fins i tot abans de l’aparició dels dèficits cognitius, un nombre significatiu de pacients amb Alzheimer comencen a mostrar canvis d’humor i tenen una probabilitat més gran de tenir símptomes de depressió”, ha manifestat Ma.

Aquest estudi ha identificat receptors permeables al calci sinàptic (CP-AMPAR) al nucli accumbens en un model de malaltia d’Alzheimer. El receptor, que normalment és absent en aquesta part del cervell, dóna permís perquè el calci ingressi a les neurones. Això condueix a una sobrecàrrega de calci, cosa que condueix a una ruptura de la seva estructura sinàptica.

Alhora, l’acumulació de calci desencadena una cascada de canvis intracel·lulars que poden ser letals per a la neurona en amplificar la sobrecàrrega de calci a través d’un mecanisme de retroalimentació positiva.
Aquesta pèrdua sinàptica al cervell provoca dèficits de motivació, segons el científic, que ha afegit que dirigir-se a aquests receptors al cervell i bloquejar-los podria prevenir o retardar l’aparició dels símptomes neuropsiquiàtrics associats amb la malaltia d’Alzheimer i, en última instància, els dèficits cognitius.

 

font: https://www.consalud.es/pacientes/relacionan-aparicion-sintomas-neuropsiquiatricos-apatia-inicio-alzheimer_113865_102.html