ca

Reverteix la pèrdua de memòria associada a l’Alzheimer en 10 persones amb un enfocament sistèmic.

 

És d’aquelles notícies que t’atrapa desprevinguda. Estàs revisant una mica descuidadament les informacions del dia i de sobte: Bum! Tornes i llegeixes, tems haver-te equivocat. No, aquest és el titular i qui ho publica és un dels instituts científics més importants dedicats a la recerca en l’àrea de l’envelliment; l’Institut Buck d’Investigació sobre l’Envelliment. Els resultats del projecte, a més, han estat publicats a la revista Aging.

Els sorprenents resultats no es van aconseguir amb un medicament o una intervenció quirúrgica, sinó mitjançant un enfocament sistèmic altament personalitzat que va implicar canvis en l’estil de vida, l’alimentació, presa de nutrients específics i estimulació cognitiva. No és la primera vegada que escoltem del projecte -ja va generar titulars en 2014- però no deixa de sorprendre. En paraules del director de la investigació, el conegut Dr. Dóna-li Bredesen, professor de la Universitat de Califòrnia, a Los Angeles, EUA:

 

10 MALALTS EN FASE DE DETERIORAMENT COGNITIU LLEU.

El projecte va implicar a 10 malalts, 9 dels quals eren portadors de la variant E4 del gen APOE, un dels riscos genètics més coneguts per desenvolupar Alzheimer. Quatre dels participants en l’experiment tenien dues variants E4 del gen, la qual cosa incrementa el risc de 10 a 12 vegades en comparació amb els no portadors. De les 10 persones, alguns tenien deteriorament cognitiu lleu, altres queixes subjectives de problemes de memòria i hi havia casos amb un diagnòstic d’Alzheimer ja realitzat.

Després de passar pel programa dissenyat per Bredesen, algunes de les persones que havien hagut de treballar van tornar a fer-ho i altres van millorar el seu acompliment. El més sorprenent va ser que els canvis van poder constatar de manera objectiva a través d’escàners cerebrals i proves neuropsicològiques.

 

36 PUNTS PER VÈNCER EL ALZHEIMER.

Ja des de l’any 2014 quan el Dr. Bredesen va presentar resultats d’aquest projecte, una de les primeres crítiques va ser que seguir el programa no seria tasca fàcil per a ningú. Consta de 36 punts i encara que els detalls no es coneixen amb exactitud (això ho deixen per al llibre que ja estan anunciant) si es pot presumir que implica una disciplina de ferro.

Les persones implicades en la investigació van haver de fer canvis en factors com:

.els patrons de son

.Reducció de l’estrès

.Optimització de la dieta: amb aliments amb efecte antiinflamatori

.Exercici: de 30 a 60 minuts al dia, entre 4 i 6 dies a la setmana

.Estimulació cognitiva

.Presa de complements nutricionals i altres compostos com cúrcuma, resveratrol, oli de coco o vitamina B12

Els resultats, després d’alguns mesos d’iniciat el programa, ja eren notables. En el comunicat de premsa emès pel Buck es presenten diversos casos. Per exemple, el d’un professional de 66 anys amb deteriorament cognitiu lleu i signes que indicaven que ja estava desenvolupant la malaltia d’Alzheimer. Després de 10 mesos seguint el protocol d’intervenció dissenyat per a ell, va tenir un increment del 12% del volum de l’hipocamp, una estructura cerebral directament implicada en els processos de memòria.

Un altre cas és el d’un empresari de 69 anys. El deteriorament que venia patint des de feia anys li estava obligant a tancar el seu negoci. Després de 22 mesos en el programa, les proves neuropsicològiques mostren marcades millores en totes les categories i l’empresari està expandint el seu negoci.

Per al Dr. Bredesen els resultats obtinguts vénen a confirmar el que ja s’ha observat en dècades d’investigació biomèdica: que la malaltia d’Alzheimer és el resultat d’una complexa interacció de diverses xarxes cel·lulars i que un enfocament sistèmic és el més adequat. Sobretot si es té en compte el fracàs de les teràpies convencionals per vèncer la malaltia.

 

ELS RESULTATS IL·LUSIONEN, PERÒ …

Sempre que sorgeixen notícies tan esperançadores ens veiem amb l’obligació de descriure-ho tot, no només les coses bones, sinó també els possibles punts conflictius.

La primera crítica la fa el propi Dr. Bredesen: el programa només s’ha aplicat en 10 persones i els resultats estan lluny de poder generalitzar-se. Ja es disposen aplicar-lo en major nombre d’individus, però de moment les conclusions es basen només en 10 persones i en etapa de deteriorament cognitiu lleu, una de les primeres fases de l’Alzheimer.

D’altra banda està la complexitat del programa; no sembla un mètode que es pugui seguir sense un estricte control per part dels professionals i d’un autocontrol notable per part del malalt.

I falta per veure fins a quin punt estem veient millores temporals o un veritable fre a la malaltia. Qualsevol professional de la intervenció en demències ha estat testimoni de com persones malaltes d’Alzheimer sense prèvia estimulació, a l’incorporar-se a un programa terapèutic millora significativament, sense que això impliqui que s’ha modificat el curs de la malaltia.

Resta veure si els canvis generats pel Dr. Bredesen i el seu equip es mantenen. Sense dubtes serien bones notícies i donaria una mica més de sentit als esforços per aconseguir un diagnòstic precoç.

 

 

Referencies

Bredesen, D. E. (2014). Reversal of cognitive decline: A novel therapeutic program. . Disponible en http://www.impactaging.com/papers/v6/n9/full/100690.html

Bredesen, D. E. et al. (2016). Reversal of cognitive decline in Alzheimer’s disease. Aging. Disponible en http://www.impactaging.com/papers/v8/n6/abs/100981a.html

Buck Institute (2016). Pre and post testing show reversal of memory loss from Alzheimer’s disease in ten patients. . Disponible en http://thebuck.org/buck-news/reversal-memory-loss-ad

 

Font: www.2ti.es ; traducció al català: X.R.