ca

Reverteixen la pèrdua de memòria de l’Alzheimer amb una nova teràpia gènica.

 

Un equip de científics australians ha aconseguit, en ratolins amb demència avançada, revertir la pèrdua de memòria associada amb l’Alzheimer.

El tractament funciona centrant-se en un enzim protectora natural de el cervell anomenada p38gamma, que a l’activar-se prevé els efectes tòxics de la pèrdua de memòria.

El descobriment, segons els investigadors, té enormes implicacions per al tractament no només de l’Alzheimer, sinó també d’altres malalties relacionades amb la demència, com la demència frontotemporal, que afecta persones més joves, d’entre 40 i 50 anys.

 

Actuació sobre l’enzim p38gamma

“Pel que fa als números, la ciència bàsica ha aconseguit reduir la mortalitat de totes les malalties importants (càncer, diabetis, pressió arterial, etc.), però encara estem veient augments en la malaltia d’Alzheimer, de manera que fer alguna cosa a l’respecte és de summa importància “, expliquen els germans Lars i Arne Ittner, de el Centre d’Investigació de la Demència de la Universitat Macquarie, a Austràlia.

La teràpia, segons els investigadors, no només va aturar la pèrdua de memòria, sinó que va revertir completament la pèrdua ja existent, el que és un pas extremadament prometedor.

“Ens va sorprendre completament”, assenyalen. “Van recuperar la memòria i la seva capacitat d’aprenentatge. Dos mesos després que tractéssim als ratolins a edats molt avançades, aquests ratolins es van comportar de sobte com els seus germans sans. Estàvem realment entusiasmats”.

La teràpia gènica, la utilitzada pels científics, és un procés pel qual s’introdueix material genètic en les cèl·lules per reemplaçar gens anormals o per produir una proteïna beneficiosa.

La idea dels Ittners era reconstituir l’activitat de la memòria enzimàtica perduda i fer-la més eficient. Estudiant les alteracions de la memòria en ratolins en etapes avançades de demència, van demostrar que l’activació de l’enzim protectora natural de el cervell p38gamma pot modificar una proteïna de tal manera que prevé el desenvolupament dels símptomes de la malaltia d’Alzheimer.

 

efecte protector

Després van fer un pas més per demostrar que els efectes protectors naturals de la p38gamma podien ser aprofitats per millorar la memòria en etapes amb deteriorament cognitiu avançat en malalts d’Alzheimer.

“L’activitat enzimàtica protectora natural al cervell es perd, desafortunadament, com més progresses en la malaltia d’Alzheimer, així que com més memòria perds, més perds també aquest efecte protector natural”, assenyalen els investigadors en declaracions recollides per Neuroscience News.

“El cervell és una caixa negra i alguns dies tenim sort i albirem com funciona i aprenem que podem interferir amb el mecanisme d’aquesta caixa negra. Ara tenim una comprensió detallada dels mecanismes involucrats fins als aminoàcids, la qual cosa no té precedents”, conclouen .

 

 

https://www.elconfidencial.com/tecnologia/ciencia/2020-07-31/revertir-perdida-memoria-alzheimer-terapia-genica_2701516/