ca

Sentir-se jove fa que el cervell envelleixi més lentament.

 

És l’edat de el cervell la qual indica el nostre carnet d’identitat? Hi ha una diferència entre entre edat física i edat mental, que en algunes persones és més acusada que en altres. Un nou estudi sembla indicar que ‘sentir-se jove’ no és una simple qüestió d’actitud; de fet, pot ajudar a frenar l’envelliment cerebral.

Els resultats obtinguts per l’equip de la Universitat Nacional de Seül semblen indicar que l’edat subjectiva, aquesta edat que la gent sent en el seu interior i que pot diferenciar-se de la real, pot reflectir l’envelliment cerebral. Utilitzant escàners cerebrals mitjançant imatges de ressonàncies magnètiques (MRI per les seves sigles en anglès), els investigadors van trobar que les persones d’avançada edat que se senten més joves del que són mostren menys senyals d’envelliment cerebral si se’ls compara amb els que se senten majors a la seva edat real.

La publicació del diari d’accés obert Frontiers in Aging Neuroscience ha estat la primera a trobar un vincle entre l’edat subjectiva i l’envelliment cerebral. Els resultats apunten que aquelles persones que se sentin més grans del que són han de tenir especial atenció amb la seva salut mental i considerar cures i revisions regulars. Tot i que es tendeix a pensar que l’envelliment és un procés fix en el qual cos i ment canvien constantment, el pas dels anys afecta cada persona de manera diferent i així ho demostra aquest estudi.

L’equip responsable, de què el Doctor Jeanyung Chey forma part, pretenia investigar si l’edat subjectiva és només una actitud o un reflex de l’envelliment dels cossos. ‘Per què hi ha gent que se sent més jove que la seva edat real? Algunes possibles respostes inclouen estats depressius, diferències de personalitat o problemes de salut física ‘. Fins ara, cap investigació havia establert l’envelliment cerebral com a possible causant de les diferències en l’edat subjectiva.

És comú experimentar un deteriorament cognitiu amb l’edat. El cervell mostra una varietat de canvis associats a l’edat que reflecteixen una disminució de la salut mental, incloent la reducció de l’volum de matèria gris. Les noves tècniques desenvolupades poden permetre que els investigadors identifiquin les característiques cerebrals associades a l’envelliment i calcular una edat mental estimada.

 

La investigació

L’equip va realitzar ressonàncies magnètiques a 68 persones sanes dins d’un rang d’edat d’entre 59 i 84 anys i van observar el volum de matèria grisa en diferents regions del cervell. Els participants també van completar una enquesta que incloïa preguntes sobre si es sentien majors o menors a la seva edat real i altres per avaluar les seves capacitats cognitives i la percepció de la seva salut general.

Els resultats indicaven que les persones que se sentien més joves solien tenir millors puntuacions en els tests de memòria, consideraven tenir millor salut i tenien menys probabilitats de mostrar símptomes de depressió. També mostraven major quantitat de matèria grisa en àrees clau de el cervell i les dades de les seves ressonàncies magnètiques van ser utilitzats per calcular la seva edat cerebral estimada.

El volum de matèria grisa disminueix amb l’edat i això afecta la capacitat de realitzar amb èxit els processos cognitius

‘Hem descobert que la gent que se sent més jove posseeix les característiques estructurals d’un cervell més jove. Aquesta diferència seguia sent sòlida tot i que es tenien en compte altres factors com la personalitat, la salut subjectiva, els símptomes de depressió o les funcions cognitives ‘, afirma el doctor Chey.

La hipòtesi dels investigadors és que aquelles persones que se sentin més a la seva edat podrien ser capaços de detectar el procés d’envelliment cerebral, ja que la pèrdua de matèria grisa faria les tasques cognitives més complicades. Per ara, l’estudi no confirma si aquestes característiques cerebrals són directament responsables de l’edat subjectiva i es necessitarien estudis a llarg termini per entendre aquest vincle amb més profunditat.

Una altra conclusió rellevant és que aquells que se senten més joves són més proclius a tenir una vida més activa físicament i mentalment, el que repercutiria positivament en la salut cerebral. ‘Si algú se sent més gran del que és, pot ser un senyal perquè avaluïn el seu estil de vida, hàbits i activitats que podrien contribuir a l’envelliment cerebral i prendre mesures per millorar la seva salut mental’, assenyala Chey.

 

 

Daniel Delgado

https://www.muyinteresante.es/salud/articulo/sentirse-joven-hace-que-el-cerebro-envejezca-mas-lentamente-461530863732