Amb el pas dels anys anem perdent la memòria, és una cosa que tots coneixem i assumim, però la veritat és que vam patir pèrdues de memòria molt abans en altres situacions. Factors com l’estrès, el cansament o algunes mancances vitamíniques afecten directament a la nostra capacitat de concentració i, com a conseqüència, tenim més lapsus de memòria.
Laura Vera, psicòloga i autora de ‘A què he vingut jo aquí?’ Parteix de la premissa que la memòria és una habilitat i, per tant, es pot entrenar. Exercitar el nostre cervell és fonamental, per mantenir-lo jove i actiu, aquí tens algunes coses que pots fer per no perdre agilitat.
– Nous estímuls:
Quan busquem nous desafiaments, quan vam provar noves activitats, quan vam provar a fer les coses d’una manera diferent … llavors, li estem presentant nous reptes al nostre cervell, i per afrontar aquests reptes, les nostres neurones faran noves connexions.
– Dormir bé:
Actualment, i gràcies a diversos estudis, sabem que el cervell no només no anul·la la seva activitat mentre dormim, sinó que empra les hores de son per consolidar l’aprenentatge i fixar en la memòria dades que ha anat registrant al llarg del dia.
– Crear imatges mentals:
Al nostre cervell li costa menys esforç recórrer a una imatge mental, ja sigui real o imaginada, que a una llista de paraules que no deixa de ser un conjunt d’informació més abstracta i per tant més difícil de registrar.
– Alimentació:
El nostre cervell consumeix el 20% de l’energia del nostre organisme, per tant, no és exagerat afirmar que l’alimentació té molt a veure amb la nostra capacitat per memoritzar. La glucosa, proteïnes i àcids grassos són el combustible per al nostre cervell, així com les vitamines B i E, l’omega 3, el magnesi i el zinc.
– Exercici físic:
Amb l’activitat física, augmenta l’oxigenació del nostre cervell, el cor bomba sang més ràpid i es distribueix millor per tot el cos, inclòs el cervell. A més, molts estudis confirmen que l’exercici físic continuat augmenta els nivells d’una molècula anomenada BDNF, que augmenta la capacitat del nostre cervell per adaptar-se al’entorn i s’aconsegueix una major plasticitat cerebral. Si optes per disciplines com la zumba o el ball, que requereixen seguir una coreografia, treballaràs també la coordinació i la capacitat d’atenció, així com la memòria.
font:www.lavanguardia.com