ca

Set mesos ja de tancament de centres de dia i “desesperació” a les famílies

 

Set mesos després de el tancament dels centres de dia annexos a residències a Catalunya, les famílies estan “desesperades”, com ha explicat a Efe Teresa, infermera prejubilada, que té cura 24 hores a el dia al seu marit, Ramon, un malalt d’alzheimer que “està donant passos enrere” per la falta d’atenció especialitzada.

Els centres de dia a Catalunya annexos a residències, la gran majoria, no han pogut reobrir encara doncs el tràfec dels usuaris augmenta el risc de contagis en els geriàtrics, el que implica que són els cònjuges o fills els que estan suportant una situació a la que l’administració no dóna respostes, expliquen.

“És una situació desesperant que m’està passant factura a mi també, física i psicològica”, ha explicat a Efe Teresa, que s’ocupa dia i nit del seu marit, “cada vegada més desorientat”.

“Em vaig resistir molt fa un any a portar-lo a centre de dia però la meva sorpresa va ser que li agradava ser-hi i que millorava gràcies a les activitats i els exercicis cognitius, i estava més alegre”, ha recordat.

Teresa explica que Ramon, a què van detectar alzheimer amb només 56 anys, ha empitjorat més en els últims set mesos de confinament que en els últims dos o tres anys.

“No entenc per què un centre de dia no és considerat un centre essencial per part de l’administració”, ha lamentat Teresa, que denuncia que l’atenció geriàtrica i els serveis de dependència segueixen “invisibilitzats” i relegats a les prioritats polítiques tot i el drama viscut en els seus centres amb la COVID.

Ha explicat que les assistents socials només li donen telèfons d’agències per contractar personal d’atenció domiciliària. “Però no es tracta només de rentar o portar-lo de el braç a passejar. Es tracta que tingui una atenció adequada a la seva malaltia, una atenció específica”, ha emfatitzat.

“I no paro de pensar en els altres usuaris de centre de dia que són molt més grans i amb malalties físiques greus. Per exemple, penso en un senyor de 83 anys que tindrà a casa la seva dona, totalment dependent. Com estaran sobrevivint sense que ningú els ajudi? “, s’ha preguntat.

Andrés Rueda, president de l’associació catalana de directors de centres i serveis de dependència Ascad ha explicat en conversa amb Efe que la situació de moltes famílies és “límit” i que la gestió pública en aquest assumpte “està sent un autèntic caos” davant el que l’administració “es posa de perfil i no dóna solucions”.

Entre els grans problemes que els geriàtrics i serveis de dependència a Catalunya estan afrontat, segons ell, “estan per una banda el tancament dels centres de dia annexos a residències i després la manca de personal en els geriàtrics arran de la política de quarantenes dels col·legis “.

Rueda ha denunciat que el protocol de quarentenes de col·legis implica que “moltes dones, que són la majoria de el personal, i les que se solen quedar a casa quan un fill ha de fer quarantena, no puguin treballar i hagi gran escassetat de treballadors”.

“Els majors perjudicats són la gent gran i malalts”, ha cridat l’atenció Roda, que ha criticat que els protocols per a contactes en col·legis no hagin tingut en compte les conseqüències per a serveis essencials com el seu, el personal “hauria de ser essencial també i requerit per no faltar al seu lloc “.

“L’administració hauria de fer alguna cosa, ¿o esperen que el solucionem sols com sempre ?, ¿quant més estarem així ?, quan torni a haver morts i esclati tot?”, Ha afirmat.

Per la seva banda, des del departament d’Afers Socials de la Generalitat han explicat a Efe que, atès que la majoria de centres de dia comparteixen espais amb residències de gent gran, “no poden obrir perquè hi ha preocupació i prevenció màxima perquè no entrin positius a els geriàtrics “.

“És cert que molts usuaris estan pendents de poder tornar a aquests centres de dia, encara que també es dóna el cas de famílies que tenen por de portar-los de nou”, han afegit les mateixes fonts.

 

Lara Malvesí.

AGENCIA EFE

Fuente:https://www.cope.es/actualidad/sociedad/noticias/siete-meses-cierre-centros-dia-desesperacion-las-familias-20201011_938410