ca

Solucions als enigmes del butlletí 39!

 

.El primer enigma, El preu del bat de beisbol i la pilota:

 Les presses i les ànsies de resoldre un problema el més ràpid possible són males conselleres. Una petita ensopegada, un enigma sense massa complexitat, es poden convertir, amb una facilitat inusitada, en la malifeta més enrevessada.

 Aquest enigma és una cosa tan senzilla i evident que pot costar de veure, per estar la solució tan a prop dels nostres ulls. L’enunciat demanava als lectors el preu just d’un bat i una pilota de beisbol. El valor de tots dos era de 1,10 i l’únic que se sabia és que el bat costa un euro més que la pilota.

 La resposta que genera de bones a primeres és la que el bat costa un euro i la pilota costa 10 cèntims, sumant així els 1,10 euros. El problema, però, és que si fos així, la diferència de preu entre tots dos objectes seria de 90 cèntims.

 Perquè la diferència sigui d’un euro sencer, com resa l’enigma, el preu just del bat ha de ser de 1,05 euros. La pilota, per tant, només costaria 5 cèntims. La dificultat del problema, de nou, només està determinada per la pressa que li vulguem donar a la solució.

 

.El segon enigma, Interruptors i llums:

 Teníem tres interruptors a la planta baixa d’una casa i una a l’àtic. Com ho fem per determinar quina clau encén la llum? Per resoldre la qüestió n’hi ha prou amb analitzar el problema des del pensament lateral.

 El més habitual és centrar-se en els interruptors. Encenc un o encenc dos i pujo a veure si tinc sort o encenc 3. Però el que en realitat cal és fixar-se en la llum.

 La idea és la següent. S’activa una de les palanques i es deixa uns minuts (3,4,5) encesa. Després s’apaga i s’encén una altra que es deixa connectada mentre pugem a l’àtic.

 Si en arribar a la part superior de la casa ens trobem amb la bombeta donant llum ja sabem quina clau és la correcta. Si està apagada, haurem de tocar el vidre. Si està calenta, la solució al problema és l’interruptor que hem encès primer i que hem deixat una estona funcionant. Si està freda, la conclusió és que la resposta correcta és la clavilla que mai hem tocat.

  

.El tercer i últim enigma, El reietó i les capses:

 El plantejament era el següent: un rei (o el president d’una república, que ja estem al segle XXI) busca marit per a la seva filla. La princesa té molts pretendents, però és difícil dilucidar quin és el més convenient, així que idea una prova per descartar a aquells que mereixen la mà de la seva filla. L’endevinalla és enganyosament simple: el rei posa 3 caixes en una taula. La primera està feta d’or, la segona està feta de plata, la tercera i última està feta de bronze. Dins d’una d’aquestes caixes hi ha una foto de la princesa. A cada caixa hi ha una petita inscripció. La d’or diu: “La foto de la princesa està en aquesta caixa”, la de plata: “La foto no està en aquesta caixa” i la de bronze: “La foto no està a la d’or”. Només una d’aquestes frases és certa i només una de les caixes conté les.

Per resoldre l’enigma cal recordar que dues caixes menteixen. La d’or anuncia que la foto hi és, i la de bronze recorda que la foto no està en la d’or. Aquesta clar que les dues no poden ser certes o falses alhora, però una és contrària a l’altra. Si cert és el missatge adjunt a la caixa d’or, fals és el que està en la de plata ( “La foto no està en aquesta caixa”). Si aquest és fals, vol dir que la foto si està a la caixa platejada, fent impossible que la imatge estigui en dues caixes alhora.

En canvi, si el missatge de la caixa daurada és fals ( “La foto de la princesa està en aquesta caixa”) i el de la caixa de bronze és cert ( “La foto no està en la d’or”), el de la caixa de plata és també fals, deixant com a única opció que la imatge estigui dins de la platejada.

Ergo,per lògica, la caixa que diu la veritat és la de bronze, i la fotografia, per tant està a  dins de la capsa de plata.

 

Esperem que us hagin entretingut aquests enigmes, tant durant el temps dedicat a pensar-hi, com en el gloriós moment de trobar la resposta correcta. 

Demà penjarem les solucions dels passatemps de la pàgina 37 del butlletí. Fins demà Sherlock Holmes!