ca

Startup israeliana combat l’Alzheimer amb fàrmac que destrueix enzims nocives.

 

La startup israeliana ProteKt Therapeutics està desenvolupant un fàrmac per tractar les primeres etapes de l’Alzheimer a l’atacar un enzim que es creu que té un paper en el desenvolupament de la devastadora malaltia neurodegenerativa que causa la pèrdua de la memòria i la incapacitat de funcionar.

La startup s’espera que a l’inhibir l’enzim, sigui capaç de produir millores cognitives en els pacients i d’alentir el progrés de la malaltia. També espera que el mateix tractament, quan es desenvolupi, pugui ajudar amb altres malalties neurodegeneratives com l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA), el Huntington i el Parkinson.

L’empresa va ser fundada per la Corporació Econòmica de la Universitat de Carmel-Haifa i el Fons d’Innovacions de Carmel, basada en la investigació de l’professor Kobi Rosenblum de la Universitat de Haifa i va formar part de la incubadora biotecnològica FutuRx.

“S’ha demostrat pels treballs d’investigació realitzats per l’inventor, el Prof. Kobi Rosenblum, i altres científics que la inhibició d’aquest enzim, anomenada PKR, pot conduir a una millora cognitiva”, va dir Yotam Nisemblat, el director general de la empresa amb seu a Ness Ziona, en una entrevista telefònica.

Tothom té l’enzim, va explicar, però es va trobar que les persones amb Alzheimer tenen nivells elevats, o “sobreactivació”, de PKR. “Inhibir” l’enzim, va dir, pot tornar-la a nivell normal de funcionament.

Usant un procés robòtic i computat per tamisar milions de molècules, ProteKt ha identificat una sèrie de 150 petits compostos sintètics que podrien ajudar a inhibir l’enzim.

Després de les proves, “vam identificar diverses molècules que podrien ser inhibidors de l’enzim”, va dir Nisemblat. “Vam demostrar que els compostos que identifiquem són beneficiosos en models d’Alzheimer en el laboratori”.

Es va descobrir que els compostos eren capaços de reduir els marcadors neuroinflamatoris típics de l’Alzheimer i de protegir les neurones de cervell de la toxicitat dels betes amiloides, pèptids formats per 36-43 aminoàcids que són els principals components de les plaques amiloides que es troben en els cervells de les persones amb Alzheimer.

Els compostos, va afegir Nisemblat, també es va trobar que tenien la capacitat, al laboratori, de millorar elements crítics de la funcionalitat neuronal de les cèl·lules, el que indica el seu potencial per millorar la cognició.

Al novembre, l’empresa va anunciar que havia recaptat 3.600.000 de dòlars d’inversors, entre ells el fons Fonds de solidarité FTQ del Quebec i l’empresa farmacèutica coreana Bukwang Pharmaceutical, que es van unir als inversors existents FutuRx, OrbiMed, Johnson & Johnson Innovation – JJDC, Inc., Takeda Ventures, Inc. i RM Global Partners (RMGP) BioPharma Investment Fund per a una participació a l’empresa.

Els ingressos del finançament s’utilitzaran principalment per ajudar a l’empresa a reduir el grup que havia seleccionat i identificar la molècula més eficaç, seguir millorant-la i assegurar-se que sigui “selectiva, estable i soluble”, tots ells factors necessaris per al desenvolupament de un medicament.

“Ens centrarem en el desenvolupament d’una molècula” de les moltes identificades, va dir Nisemblat.

L’empresa també espera demostrar que el compost pot ser eficaç en animals i no només en el laboratori, i que té la capacitat d’entrar en el cervell a través de torrent sanguini creuant la barrera hematoencefàlica, una frontera semipermeable que separa la sang circulant de el cervell i altres fluids de el sistema nerviós central.

Nisemblat és conscient que el camí a seguir és llarg i precari i, atès que no hi ha una causa clara i única de la malaltia d’Alzheimer, tampoc hi ha un “objectiu únic” a l’apuntar per intentar vèncer la malaltia.

“Els tractaments tradicionals no són beneficiosos”, va dir. La indústria ha estat buscant noves formes de frenar la progressió de la malaltia i aturar el deteriorament de les patents.

“Creiem que el nostre nou mecanisme podria fer això”, va dir. “El desenvolupament portarà algun temps, estem només a el principi del nostre camí de desenvolupament, però creiem que l’objectiu de l’mecanisme de PKR tindrà un efecte significatiu en la progressió de la malaltia i la magnitud”.

El finançament també permetrà a l’empresa arribar a una etapa de desenvolupament, després de la qual podrà recaptar fons addicionals per a realitzar assajos clínics amb pacients, va dir.

La incubadora biotecnològica FutuRx es va crear a través d’una associació entre Johnson & Johnson Innovation, Takeda Pharmaceutical Company, OrbiMed Partners Israel i l’Autoritat d’Innovació d’Israel, amb l’objectiu de fomentar la innovació en les primeres etapes i crear medicaments innovadors que puguin passar de laboratori a l’mercat.

La inversió de l’Fonds de solidarité FTQ a ProteKt és la primera de el fons en el camp de les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer, va dir Didier Leconte, vicepresident d’inversions, ciències de la vida i fons de fons de l’Fonds, en un comunicat anunciant el finançament al novembre. 

 

Font:https://israelnoticias.com/tecnologia/startup-israeli-alzheimer-enzimas/