ca

Tenir cura d’un malalt d’alzheimer les 24 hores.

 

La conciliació és cosa de pares i també de fills, i en ocasions per partida doble. El tancament dels centres de dia ha obligat moltes famílies a reorganitzar a marxes forçades la vida per atendre en condicions de confinament als seus majors amb voluntat i pocs mitjans el que ha acabat per desbordar molts. «El servei d’atenció psicològica rep trucades cada dia i alguns vénen també i es desfoguen», reconeix Alba Huero, directora de l’Associació Extremenya de Familiars de Persones amb Alzheimer i altres malalties afins nostra Senyora De Guadalupe (AFAEX).

El col·lectiu gestiona un centre de dia a Badajoz que permetia descarregar a les famílies de l’atenció als malalts, especialment en els casos més greus. Però el centre va tancar fa dos mesos i la situació comença a ser complicada en moltes famílies.

El que els traslladen en molts casos és que estan desbordats per la situació sobretot en el cas d’Alzheimer avançat, en què el confinament i la falti d’estimulació els ha accentuat el retrocés. Al costat d’això, l’habitual ‘síndrome de l’cuidador’, que afecta el familiar que s’ocupa de forma més estreta de l’malalt, ara també afecta tots els altres que estan participant en les cures.

 

«Això és insostenible»

Aquesta angoixa és la que tenen a la família de Fàtima Retamar. El seu pare, de 87 anys, té Alzheimer des del 2006 i ja està en una fase molt evolucionada, el que amb el confinament s’ha traduït en agressivitat. Quan van accedir a l’ajuda estatal per la seva situació de dependència, van optar per destinar-la a pagar una plaça en un centre de dia per donar un respir a la mare de la família, que té 85 anys. Els caps de setmana s’organitzaven els fills per cuidar-lo.

Però amb el tancament d’aquest servei l’anciana ha tornat a assumir la condició de cuidadora principal de nou i als sis fills en col·laboradors en la mesura en què els seus treballs ho permeten. «És una situació insostenible. El meu pare és completament dependent i nosaltres ajudem en la mesura que podem, però ni tenim l’experiència, ni tenim mitjans per atendre’ls »es queixa. I la situació comença a fer efecte en tots: «la meva mare té una depressió tremenda. No pot més. I nosaltres estem amb ansietat perquè estàs treballant però estàs preocupada perquè hi ha moments en què estan sols i no poden. Ja han caigut dues vegades », diu la filla. Per això demana a l’SEPAD que els permeti destinar l’ajuda amb la qual finançaven la seva plaça al centre de dia a pagar a una persona que pugui atendre al seu pare. «Ni tenim la plaça ni tenim l’ajuda ara», es queixa.

 

 

 

Rocío Cantero

https://www.elperiodicoextremadura.com/noticias/extremadura/cuidar-24h-enfermo-alzheimer_1234344.html