ca

Tenir el gen de l’Alzheimer duplica el risc de Covid-19 greu

 

En plena pandèmia de l’coronavirus, la investigació no cessa amb l’únic objectiu de conèixer una mica millor a aquesta nova malaltia. L’última troballa confirma que tenir un gen defectuós relacionat amb la demència duplica el risc de desenvolupar Covid-19 de forma greu, tal com revela avui un estudi a gran escala realitzat per investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat d’Exeter, en Regne Unit, i la Facultat de Medicina de la Universitat de Connecticut, als Estats Units, publicat a la revista científica ‘Journal of Gerontology: Medical Sciences’.

En el seu estudi els investigadors van analitzar dades de l’Biobanc del Regne Unit, que recopila dades de salut i genètics de 500.000 persones, i van trobar un alt risc d’infecció greu per Covid-19 entre els participants d’ascendència europea que porten dues còpies defectuoses de el gen APOE . Aquest gen, denominat e4e4, “és un vell conegut de la ciència en l’àmbit de la Neurologia, ja que es tracta del factor de risc genètic més important per desenvolupar la malaltia d’Alzheimer. Té tres al·lels, és a dir, tres formes diferents, i tenim el de el pare i el de la mare. Si una persona té un al·lel APOE 4, té un risc augmentat de desenvolupar Alzheimer fins a 14 vegades, i si té els dos, el risc es multiplica molt més “, explica a LA RAZÓN Mario Riverol, especialista en Neurologia de la Clínica Universitat de Navarra . D’aquesta manera, “els individus portadors de l’al·lel ε4 de APOE, no només tenen més risc d’evolucionar cap a una demència, sinó que també ho fan a edats més primerenques; és a dir, en ells la malaltia d’Alzheimer s’inicia abans que en portadors d’altres genotips de APOE “, detalla Sílvia Gil, neuròloga i vocal de la Societat Espanyola de Neurologia.

 

Infecció més greu

Una de cada 36 persones d’ascendència europea té dues còpies defectuoses d’aquest gen, el que també augmenta el risc de malaltia cardíaca. Ara, l’equip d’investigació ha descobert que portar aquestes mutacions genètiques duplica els riscos de Covid-19, fins i tot en persones que no havien desenvolupat aquestes malalties. En concret, els investigadors han demostrat que les persones amb el genotip APOE e4e4 tenien el doble de risc de desenvolupar Covid-19 greu, en comparació amb aquelles amb la forma comuna e3e3 de el gen APOE. “Resulta interessant perquè dóna una pista més de per què els pacients amb demència desenvolupen una infecció més severa i més greu, perquè efectivament sí que veiem en la pràctica que les persones amb més edat i amb diverses patologies prèvies desenvolupen símptomes més greus. Fins ara es pensava que això estava relacionat amb la fragilitat pròpia que tenen els pacients de major edat que tenen múltiples malalties alhora, però això dóna una pista que potser pugui haver factors genètics que influeixin en això “, apunta Riverol.

En aquest sentit, la neuròloga Silvia Gil adverteix que “amb la informació disponible no és possible establir la relació causal entre ser portador de l’APOE ε4ε4 i tenir més risc d’una infecció greu per Covid-19 en individus sense demència prèvia coneguda. L’associació que descriuen els investigadors podria estar influenciada per altres covariables relacionades amb un pitjor pronòstic de la infecció no esmentades en el document, com són el sexe masculí, l’existència d’hipertensió arterial, diabetis mellitus, cardiopaties prèvies, malalties pulmonars cròniques o càncer. Cal conèixer més detalls de la població a estudi i la metodologia de la investigació per poder valorar aquesta informació “.

Segons l’estudi, la majoria de les persones en la població i en la mida de la mostra encara no s’han exposat a virus. En aquesta anàlisi, el 2,36% dels participants amb ascendència europea tenien el gen defectuós APOE e4e4, però el 5,13% dels que van donar positiu en Covid-19 tenia aquesta variant genètica, el que suggereix que el risc es duplica en comparació amb e3e3 (410 per 100.000 enfront de 179 per 100.000). La doctora Chia-Ling Kuo, de la Facultat de Medicina de UConn, coautora de la investigació, destaca a la revista científica que “aquest és un resultat emocionant perquè ara podríem ser capaços de determinar com aquest gen defectuós causa vulnerabilitat a l’Covid-19” .

 

Major protecció en residències de gent gran

“Es tracta d’un estudi interessant, encara que probablement cal aprofundir molt més per veure realment quina és la causa que permeti confirmar aquesta relació entre Covid-19 i APOE e4e4 i veure quina podria ser la causa que les persones amb aquesta expressió tinguin més predisposició “, adverteix Riverol, que recorda que” pot ser una bona pista per sumar un factor de risc més davant el Covid-19. Nosaltres atribuïm els símptomes més severs a factors com edat, diabetis, hipertensió, malalties pulmonars, de manera que gràcies a aquest estudi la demència podria ser un altre factor més a tenir en compte a l’hora de protegir els més vulnerables, sobretot en residències d’ancians “.

L’equip havia descobert anteriorment que les persones amb demència tenen tres vegades més probabilitats de contraure Covid-19 greu, però, no són un dels grups anunciats per protegir, o refugiar-se en el lloc, per motius de salut. Part de l’major efecte de risc pot haver estat l’exposició a l’alta prevalença del virus en residències de gent gran.

 

Com afecta el Covid-19 als malalts amb demència?

Tal com explica la neuròloga Silvia Gil a la RAÓ, “cal tenir en compte que el diagnòstic previ d’una malaltia d’Alzheimer no implica, per si mateix, un major risc d’infecció per SARS-COV-2 i que la malaltia de Alzheimer té diferents etapes evolutives prèvies a l’estadi de demència avançat, en el qual la persona és totalment dependent d’un tercer per a totes les seves activitats “. Feta aquesta apreciació, coneixem que, “tant l’existència prèvia de qualsevol demència en estadi de dependència funcional avançat, com la presència d’una major edat, són dos factors coneguts de pitjor pronòstic davant de qualsevol infecció que necessiti hospitalització. En el cas de la infecció per SARS-COV-2, estem veient també aquest patró; és a dir, s’ha documentat que els majors de 70-80 anys (amb múltiples malalties de base, independentment que tinguin o no una malaltia d’Alzheimer) tenen més mortalitat que les persones més joves i que les persones amb diagnòstic de demència en estadis de dependència funcional avançats també tenen un pitjor pronòstic respecte a les persones amb demències menys evolucionades “, explica la neuròloga.

Les causes per les quals les persones amb una demència per malaltia d’Alzheimer en estadi avançat tenen pitjor pronòstic no estan confirmades, però, segons apunta la vocal de la SEN, “són que solen ser més añosas, tenen més malalties de base, pitjor nivell de funcionalitat global, problemes de deglució, immobilitat, desnutrició … Tots aquests factors empitjoren el pronòstic de la infecció per SARS-COV-2. A més el deteriorament cognitiu derivat de la malaltia d’Alzheimer els fa no ser conscients de la importància de les mesures de protecció individual bàsiques per prevenir el contagi de virus com són mantenir una bona higiene de mans, tapar-se la boca a l’esternudar, no tocar-se la cara o portar ben posada la màscara “.

 

 

Raquel Bonilla

https://www.larazon.es/salud/20200526/45wwrjd6gzfuzo5tns5kqvucce.html