ca

Per tenir un cervell sa, primer cuida el teu cor

 

Si vols mantenir el teu cervell en bon estat a mesura que envelleixes, el primer que has de fer és mantenir el teu cor sa. Així ho assenyala un estudi de cardiòlegs nord-americans que han descobert que les persones amb més risc de malalties cardíaques experimenten un major declivi cognitiu.

L’estudi va fer el seguiment de més de 1.500 persones sense demència amb una edat mitjana de 79,5 anys durant 21 anys i va trobar que aquells amb major risc de tenir una mala salut cardíaca tenien descensos més ràpids en la memòria i en la capacitat de comparar lletres, números, objectes, imatges o patrons. Algunes d’aquestes persones també es van sotmetre a escàners cerebrals, que van trobar que el centre de memòria de el cervell, l’hipocamp, s’encongia i que l’augment de les taques blanques en el cervell, que s’associen amb el declivi de la funcionalitat de l’òrgan.

“Hi ha molts factors de risc cardiovascular específics, i cada un pot, ja sigui individualment o en combinació, empènyer el botó d’avanç ràpid cap al declivi cognitiu”, assenyala a CNN Richard Isaacson, director de la Clínica de Prevenció de l’Alzheimer de el Centre Mèdic Weill Cornell i de l’Hospital presbiterià de Nova York (tots dos a Estats Units), que no va participar en l’estudi.

 

Tot està relacionat

“La pressió arterial alta i la diabetis poden accelerar l’encongiment del cervell. El colesterol alt pot augmentar la proteïna dolenta que s’acumula al cervell de les persones amb Alzheimer. La disminució de l’flux sanguini pot causar ‘taques blanques’ en els escàners cerebrals que poden conduir a una disminució de la velocitat de processament “, enumera Isaacson.

Així, cuidar el nostre cor es converteix en un aliat clau per tenir un cervell saludable a mesura que envellim. Com fer-ho? Isaacson té un parell de receptes que podem seguir per millorar la nostra salut cardíaca abans que sigui massa tard. “Fer canvis actius en el nostre estil de vida i veure a un metge que pugui ajudar-nos a controlar els factors de risc modificables, com la pressió arterial alta, el colesterol, el sucre en la sang i el consum de tabac”, explica. “És la nostra millor aposta per mantenir una funció cerebral òptima”.

I ens hi juguem molt. Prendre mesures per protegir el cervell és fonamental, diuen els experts. Les taxes d’Alzheimer i demència a tot el món s’estan disparant. L’Organització Mundial de la Salut assenyala que uns 50 milions de persones al món tenen demència, i que la gran majoria d’ells pateixen d’Alzheimer. Amb gairebé deu milions de nous casos a tot el món cada any, els autors de l’estudi diuen que els metges necessiten tenir més eines, com el risc cardiovascular, per ajudar-los a controlar i prevenir el declivi cognitiu.

 

Com millorar la salut del teu cor

Exercici: És igual a quina edat. Un estudi recent revela que no cal ser jove i estar en bona forma per aprofitar-se dels beneficis de l’exercici. Només es van necessitar sis mesos d’exercici aeròbic, quatre dies a la setmana, per millorar les habilitats verbals i de pensament en un grup d’edat avançada.

  • Alimentació: Evita els greixos trans i altres greixos no saludables, ja que són les responsables que el risc de patir Alzheimer s’elevin fins a un 75%.
  • Cuida les teves dents: Les persones amb malalties en les genives solen tenir major risc de malalties cardíaques.
  • Dorm millor: La manca de son s’ha relacionat amb factors de risc cardiovascular, com la hipertensió, la resistència a la insulina i la diabetis.
  • Deixa de fumar i evita el fum. Fumar o ser fumador passiu augmenta el risc de desenvolupar una malaltia cardíaca o un atac cerebral.

 

 

https://www.elconfidencial.com/tecnologia/ciencia/2020-05-19/enfermedad-cardiaca-mas-deterioro-cognitivo_2601084/