ca

Timeless, una app per ajudar els malalts d’alzhèimer a reconèixer els seus éssers estimats.

 

Les aplicacions mòbils tenen el poder d’entretenir, d’informar, de fer perdre el temps i fins i tot de permetre que et comuniquis amb els teus éssers estimats. Fins amb aquells que ja ni tan sols et reconeixen quan vas a visitar-los, que no recorden molts moments de les seves vides.

Una app anomenada Timeless pretén ajudar els malalts d’Alzheimer a identificar qui són aquestes persones que els visiten, quina relació els uneix amb ells. La història d’aquesta eina és digna de menció. Ha estat creada per una joveníssima desenvolupadora de 14 anys anomenada Emma Yang, sensibilitzada amb la malaltia i amb com afecta no només a pacients, sinó també als seus familiars i amics.

Amb només 7 o 8 anys va viure com a la seva àvia se li va passar el seu aniversari i començava a tenir oblits freqüents, fet que es va anar agreujant en els anys següents. Yang havia après una mica de codi a l’escola i amb 12 anys va començar a interessar-se per com la tecnologia es podia usar per a fins socials i ajudar altres persones a tot el món.

Com funciona Timeless? L’app té diverses funcions. Una d’elles és una pantalla de recordatori que li envia un missatge si el pacient tracta de cridar repetidament a un contacte, una cosa que li passa sovint als que pateixen aquesta malaltia. Si això passa, el programari llança una frase que diu alguna cosa així com “Estàs segur que vols trucar? Acabes de cridar fa menys de cinc minuts “. Una altra secció anomenada Me (Jo) mostra al malalt d’Alzheimer seu nom complet, edat, número de telèfon i adreça, perquè pugui tenir-les sempre a mà.

No obstant això, la característica més interessant -sense cap dubte- de Timeless és la identificació de persones. Els pacients poden fer “scroll” cap avall i anar passant fotos d’amics i família i el programari els dirà qui són i quin lloc ocupen en la seva vida. Timeless combina reconeixement facial i intel·ligència artificial per encertar. Tot i que no és capaç de dir-li al malalt qui és la persona que acaba d’entrar a l’habitació de l’hospital o de la residència, sí que podrà saber-ho si li pren una foto i li demana a l’aplicació que l’analitzi per saber de qui es tracta. Yang no entenia molt bé per què amb la quantitat d’usos que se li està donant a la IA i el reconeixement facial ningú havia pensat en una possibilitat com aquesta.

L’aplicació es troba encara en fase de desenvolupament, però la precoç emprenedora espera que el seu llançament no es demori massa. Per tal de llançar una app pilot i oferir-la a alguns pacients que faran de beta testers, la jove ha posat en marxa una campanya de crowdfunding. La desenvolupadora demana 50.000 dòlars i de moment només ha aconseguit uns 3.000 euros de fons de més de 40 donants. Encara estem a temps d’ajudar-lo i aportar el nostre granet de sorra, ja que la campanya en IndieGoGo caducarà en dos mesos.

“No hi ha apps en el mercat que ajudin de veritat als malalts d’Alzheimer amb les seves vides diàries. Moltes vegades la gent pensa que no va a ajudar o que les persones grans realment no són capaços d’usar tecnologia, però en realitat, si la presentes de forma estratègica, suposa una oportunitat i pot ser molt beneficiosa per les seves vides “, explica Yang a Fast Company.

 

 

Alberto Payo

Fuente:applicantes.com  // Traducció al català: X. R.