ca

Tocar un instrument atenuaria efectes de l’alzhèimer.

 

La música no només és generadora d’emocions i records, també és capaç d’augmentar l’activitat cerebral i expandir-la fins el lòbul esquerre en el qual es processen el llenguatge i la memòria, guarint discapacitats i disminuint els efectes de l’alzhèimer.

La doctora Amelia Guízar Bermúdez va dir que les persones que des de nens tenen a les mans un instrument musical no empunyaran una arma, per això, igual que matemàtiques, geografia o història, hauria d’ocupar un lloc insubstituïble en el Sistema Educatiu Nacional.

La també compositora va indicar que alguns instruments fan funcionar els dos hemisferis, en el cas del piano la mà esquerra toca en clau fa, mentre la dreta executa en clau de sol, fent que les dendrites o prolongacions neuronals siguin capaços fins i tot de regenerar-se, el que disminueix la pèrdua de memòria i enforteix les neurones.

En la conferència “La màgia de la música i el seu impacte en el cervell”, la pianista de l’Acadèmia Schaffenburg, incorporada al Conservatori Nacional de Música, va assenyalar que l’oïda és el primer òrgan en formar-se del cos humà.

Per això, ha exposat en un comunicat de la Universitat Autònoma Metropolitana (UAM), és el primer mitjà de contacte amb l’exterior tot per als que neixen amb sordesa profunda, ja que els ossos de l’oïda són d’una porositat o textura tal que perceben la veu i els batecs de la mare, així com els sons de l’exterior.

Com a pedagoga musical va descobrir que a causa de la musicoteràpia -tan poc valorada, a vegades, pels neuròlegs- alguns nens discapacitats van tenir avanços significatius respecte la seva condició, confirmant en diferents ocasions no només la cura de discapacitats motores, sinó també en el cas de l’autisme.

En el Cicle de conferències “dilluns a la ciència”, realitzat a la Unitat Iztapalapa, va assegurar que tots els sons estan afinats en triadas com do-mi-sol-do o re-fa-la-re i es toquen com acords, per aquest motiu els generats en la naturalesa com la pluja, les ones del mar o la cascada d’un rierol ofereixin els 12 sons fets acords.

A totes aquelles persones que van créixer sense l’oportunitat de tocar un instrument, recomana que s’habituïn al cant, en diferents ritmes musicals complexos com la música clàssica o el jazz, i que procurin fer-ho a diferents velocitats.

Guízar Bermúdez va compartir l’experiència d’una casa de retir a França amb un alt índex de longevitat i enorme lucidesa mental, el secret era  que per cada adult major era obligatori aprendre a tocar un instrument musical, i quan ja en dominaven algun se’ls demanava aprendre un altre que fos molt diferent.

La constant disciplina els va conduir a produir tantes dendrites o intercomunicacions entre neurona i neurona que es va petrificar la desconnexió que ocasiona l’alzhèimer, ha comentat.

Va citar al filòsof Plató i ha afegit que “la música dóna ànima a l’univers, ales a la ment, vols a la imaginació, consol a la tristesa i vida i alegria a totes les coses”.

 

 

Font:  www.vanguardia.com.mx // Traducció al català: X. R.