ca

Tot el que cal saber sobre el aducanumab, el medicament pioner contra l’Alzheimer que divideix la comunitat científica

 

Recentment, l’Administració d’Aliments i Medicaments (FDA, per les sigles en anglès) dels Estats Units ha retardat tres mesos la revisió d’aprovació de l’fàrmac aducanumab, augmentant la polèmica que envolta el fàrmac des que va començar el seu trajecte fins a la possible futura comercialització.

Aducanumab, desenvolupat per la companyia Biogen, busca frenar el deteriorament cognitiu provocat per la malaltia d’Alzheimer. És un anticòs monoclonal que redueix les plaques d’amiloide que s’acumulen en aquests pacients i que es relaciona amb aquest deteriorament.

Ara mateix, els fàrmacs aprovats contra l’Alzheimer només tracten els símptomes, de manera que el medicament de Biogen podria ser el primer a tractar la malaltia.

En 2019, els assajos de fase 3 es van paralitzar per algunes estimacions que han assenyalat que fracassarien. No obstant això, Biogen va revisar les dades de nou i va concloure que un grup de pacients sí que s’havia beneficiat de l’fàrmac i va tornar a avançar amb els assajos.

El aducanumab va rebre una revisió primerenca positiva de la FDA el novembre passat, però un panell d’assessors externs s’ha posicionat en contra dels resultats dels assajos i de l’anàlisi presentada per Biogen.

Business Insider Espanya ha parlat amb el metge i inversor Armando Costa per entendre què passarà amb l’aprovació de l’fàrmac i què significa el debat per a la malaltia d’Alzheimer.

El doctor Armando Costa és Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat Complutense de Madrid i postdoctorat de l’Escola Icahn de Medicina a Mont Sinaí (Nova York, Estats Units). Ha exercit com a metge en diferents hospitals espanyols (Gregorio Marañón de Madrid) i nord-americans. Té experiència en la indústria de les ciències de la vida en el desenvolupament d’assajos clínics als Estats Units i és fundador del primer fons d’inversió d’empreses cotitzades de el sector amb un patrimoni proper als 50 milions de dòlars.

 

Les investigacions de fàrmacs contra l’Alzheimer tenen una alta taxa de fracàs

El doctor Costa comparteix una imatge dels fàrmacs candidats de Fase I-III i de medicaments en fase de Sol·licitud d’aprovació de Nous Medicaments (NDA).

“Malgrat una alta taxa de fracassos, la cartera de la malaltia d’Alzheimer segueix sent molt activa, amb més de 100 fàrmacs en desenvolupament”, assenyala el metge.

“En els nostres estudis, hem comprovat que la probabilitat d’aprovació d’un medicament en la malaltia d’Alzheimer de fase III és de l’17%, en comparació amb una taxa d’èxit de l’50% en l’espai neurològic general”, explica.

En aquest sentit, Costa assegura que “cal que apareguin medicaments modificadors de la malaltia que siguin capaços de millorar els resultats clínics (frenar la demència) i prolongar la supervivència d’aquests pacients”.

El metge recorda que “la Xina va atorgar una aprovació condicional per GV-971, un oligosacàrid derivat de les algues, que representaria el primer fàrmac nou aprovat per la malaltia d’Alzheimer en gairebé dues dècades i que podria servir per modificar la malaltia”.

El fàrmac de Biogen és també un modificador de la malaltia, però el doctor Costa repassa la trajectòria de la companyia per assenyalar les principals polèmiques.

 

Les dades de Biogen han estat controvertits des del principi

“El 2015, Biogen va llançar dos estudis de fase III: els estudis ENGAGE i EMERGEIX, que estaven dissenyats per avaluar la seguretat de l’medicament, però sobretot la seva possible eficàcia en alentir el deteriorament cognitiu”, assenyala.

Al març de 2019, es va decidir finalitzar l’estudi ENGAGE, ja que una anàlisi d’un comitè independent va determinar que era poc probable que el medicament fos eficaç.

No obstant això, Biogen ressuscitar el fàrmac, tal com va explicar en una conferència al desembre de 2019, ja que les dades assenyalaven que:

En EMERGEIX, la dosi alta de aducanumab reduïa el deteriorament cognitiu en resultats primaris i secundaris.

En ENGAGE, aducanumab no reduïa aquest deteriorament clínic, si bé sí que ho feia en una mostra d’aquests pacients.

“Biogen justificava l’heterogeneïtat dels resultats a causa de diverses esmenes que es van fer als protocols d’ENGAGE (que va començar abans que EMERGEIX) per la qual els pacients d’ENGAGE van rebre una dosi mitjana inferior que en EMERGEIX i això justificava, segons l’empresa, la manca d’eficàcia clínica en els primers enfront dels últims “, explica Costa.

No obstant això, l’inversor assegura que “la magnitud de l’efecte en termes clínics era minúscula”. Costa recorda que la votació de el panell independent que va revisar les dades al novembre de 2020 va votar gairebé de forma unànime per rebutjar el fàrmac.

“L’últim esdeveniment ha estat el retard de 3 mesos per revisar les dades de la possible aprovació de l’medicament que Biogen ha subministrat a l’Agència”, assenyala.

“Què dades addicionals són aquests? L’empresa no ho ha fet públic, però només hi ha un estudi en curs de aducanumab (l’estudi Embark) per la qual cosa les noves dades podrien provenir d’aquí”, reflexiona.

 

Costa creu que no hi ha prou evidència per donar suport al fàrmac i que l’Agència està sotmesa a una enorme pressió.

Pel que fa a el medicament, el metge ho té clar: “No es coneix bé la fisiopatologia de la malaltia i la teoria de la placa d’amiloide com a gènesi fonamental és errada, i per tant, els medicaments que tenen per objecte atacar aquestes plaques tenen un impacte clínic en el que a frenar el deteriorament cognitiu es refereix, en el millor dels casos, mínima “.

No obstant això, l’Agència “està sotmesa a una pressió molt important per aprovar un medicament per a una malaltia molt debilitant i molt prevalent”.

A la fi i al el cap, la malaltia d’Alzheimer és la causa més comuna de demència i s’estima que actualment hi ha més de 70 milions de persones amb la malaltia en el món sencer, amb una projecció de més de 100 milions per a l’any 2027.

Costa també aborda el costat més polititzat de la polèmica: “El director de l’Oficina de Neurociència de la FDA, Billy Dunn, és conegut per ser partidari de l’aprovació de aducanumab, el que ha portat a diversos grups de lobby americans (Public Citizen ) a denunciar connivències amb Biogen “.

El metge assenyala que aprovar el fàrmac quan el panell d’experts s’ha pronunciat en contra de les dades soscavaria la credibilitat de la FDA.

És probable que “donada la dificultat de la decisió, per les tremendes pressions que hi ha, Janet Woodcock, comissària temporal de la FDA, hagi decidit ajornar fins a la designació oficial permanent (anunciada per Biden per maig)”.

“Si es fan servir les dades de EMBARK per aprovar el medicament en tres mesos, aquestes dades són extremadament esbiaixats per la tipologia d’estudi on provenen”, conclou.

 

El retard també podria donar l’oportunitat a la companyia de continuar pressionant a la FDA

Business Insider ha preguntat a diversos analistes nord-americans i han assenyalat un punt que podria jugar a favor de Biogen: els retards de les decisions solen conduir a aprovacions.

“Basant-nos en les nostres anàlisis de dades anteriors de les decisions de la FDA, les pròrrogues poden portar comunament a l’aprovació de la FDA mentre treballen en els detalls finals”, escriu Michael Yee, analista de Jefferies.

“La FDA segueix treballant amb Biogen. Podrien haver-ho rebutjat ja, però no ho van fer”, conclou.

L’analista de Baird, Brian Skorney, assenyala que les dades no recolzen l’aprovació. “És inversemblant, en la nostra opinió, que aquest estudi no controlat pugui abordar qualsevol de les preocupacions plantejades”, diu també sobre els supòsits noves dades aportades per la companyia del seu assaig Embark.

No obstant això, assegura que la pròrroga permet a Biogen comprar “temps addicional per augmentar la pressió dels grups de defensa sobre l’agència i operar entre bastidors, en contraposició a la visibilitat d’un comitè consultiu públic”

Al novembre, l’Agència Europea de Medicaments (EMA) va confirmar que havia acceptat per a revisió la sol·licitud d’autorització de comercialització d’aducanumab, de manera que és probable que Europa estigui pendent de la decisió que prengui la FDA.

 

 

Ana Zarzalejos

https://www.businessinsider.es/aducanumab-medicamento-pionero-alzheimer-biogen-divide-cientificos-804205

traduït amb google traductor